Ciocniri armate, daci și romani, nimfe și gladiatori

Foto: Dan Bodea

Sfârșitul de săptămână a prilejuit amatorilor de istorie o reîntâlnire cu fascinanta lume a dacilor. S-a lăsat cu ciocniri armate între daci și marii lor dușmani, romanii. Câteva sute de clujeni au asistat la veritabile demonstrații militare, cu prezentare de echipamente, informații de istorie antică și lupte de gladiatori. Nu au lipsit dansurile ”nimfelor” și un ritual funerar impresionant, pentru a marca împlinirea a 1900 de la moartea lui Traian. 

Evenimentele au fost concentrate pe malul Someșului, în zona cunoscută parcul “La butuci”, și au fost integrate în cadrul celei de a patra ediții a Transylvania History Day (THD). Dacii și lumea lor au atras ca un magnet publicul clujean amator de istorie, la activitățile incluse în ediția a IV-a a THD, o întoarcere în timp, tocmai în perioada daco-romană. Organizatorii festivalului, Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală, împreună cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca), Garda Apulum (Alba-Iulia) şi Virtus Antiqua (Cluj-Napoca), au reînviat momente istorice, bătăliile crâncene dintre daci și romani, sângeroasele lupte de gladiatori și dansuri antice. 

Foto: Dan Bodea

A avut loc și o prezentare a echipamentelor militare și au fost organizate ateliere de fierărie, gastronomie și meșteșuguri antice. Romanii au fost reprezentați de Legiunea a V-a Macedonica, o structură militară de elită, ce făcea parte din „coloana vertebrală“ a armatei romane. Și pentru că anul acesta se împlinesc 1900 de ani de la moartea împăratului Traian, cuceritorul Daciei, organizatorii Transylvania History Day au pregătit un moment special derulat, sâmbătă, când a fost reconstituit un ritual funerar antic demn de un împărat precum Traian. 

Foto: Dan Bodea

“Scopul nostru este să oferim o alternativă mult mai atractivă celor care sunt interesați de istoria antică. Această lume fascinează în continuare copii și adulți așa că ne-am propus să scoatem istoria din cărți și să o transpunem în fapte. Așa istoria este mai atractivă și mai ușor de înțeles. Proiectul nostru a prins viață datorită pasiunii unor absolvenți ai Facultăţii de Istorie, și este un eveniment necesar și de o importanță culturală extraordinară pentru o comunitate pasionată de istorie, cum este cea clujeană”, a declarat directorul festivalului, Ana Maria Pop. 

Foto: Dan Bodea

Derulat în intervalul 18-20 august festivalul Transylvania History Day a inclus în program și două expoziții temporare oferite gratuit de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. 3D ROMA – SARMIZEGETUSA. TURN ON THE HISTORY, reprezintă un concept unic, combinând artefactele reale ce au putut fi descoperite de vizitatori ȋntr-un mod ingenios, cu restaurarea digitală 3D a acestora, şi INCURSIUNI ANTICE ȊN SPAŢIUL VIRTUAL, o expoziție cu caracter mixt real-virtual ȋn care vizitatorii au putut interacționa prin intermediul tehnicii moderne cu artefactele și monumentele dacice.

Distribuie:

Postaţi un comentariu