Cinci școli din județul Cluj, sub scenariu roșu. Joi, ziua decisivă privind modalitățile de începere a noului an școlar

Fiecare școală din județul Cluj, dar și din țară, va decide și își va adapta scenariul potrivit căruia va da undă verde pentru începerea anului școlar 2020-2021. Pe baza situațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică și în funcție de particularitățile locale (infrastructura și resursele umane ale fiecărei școli), consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean Cluj, până în 10 septembrie, aplicarea unuia dintre
cele trei scenarii epidemiologice.

Cele trei scenarii după care vor funcționa școlile sunt următoarele:
– în scenariul 1 (scenariul verde), toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– scenariul 2 (scenariul galben), prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și
liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– în scenariul 3 (scenariul roșu), toți elevii vor face cursuri online.

Conform hărții publicate de Ministerul Sănătății, în județul Cluj există două zone în care, în acest moment, s-ar aplica scenariul roșu care se aplică la o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3 infectări la 1.000 de locuitori. Aghireșu cu 4,41 cazuri de infectări la mia de locuitori și Cornești cu 3,05. Elevii celor cinci școli (4 în Aghireșu, respectiv una în Cornești) vor urma cursuri online, cel puțin în prima parte a noului an școlar.

Conform aceluiași document remis de Ministerul Sănătății, în alte șapte localități (Borșa cu o rată a incidenței de 1,52 de infectări la mia de locuitori, Ciurila – 1,99, Feleacu – 1,69, Gârbău – 1,78, Recea Cristur – 1,49, Sic – 1,31 și Vad – 1,02), se va aplica scenariul galben, care presupune o rată a incidenței cumulate între 1 și 3 cazuri de infectări la mia de locuitori.

În toate celelalte localități din județ, rata de incidență este de sub un locuitor la mie, ceea ce înseamnă că va fi aplicat scenariul verde, adică anul școlar poate începe fără probleme, dacă și DSP, IȘJ și Comitetul pentru Situații de Urgență vor aproba acest scenariu.

Cele trei instituții pot decide (în urma unei analize ulterioare a situației epidemiologice și în funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și de numărul de focare existente în unitățile de învățământ din localitate, precum și alte criterii de risc), prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învățământ (scenariul roșu), cursurile desfășurându-se online. În absența unei astfel de decizii, unitățile de învățământ din localitatea respectivă vor funcționa în scenariul galben.

În cazul în care vor fi confirmat unul sau mai multe cazuri de COVID-19 la nivelul unei unități de învățământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ din ghidul comun transmis de Ministerul Sănătății și cel al Educației. În aceste cazuri, clasa sau întreaga școală ar putea fi închisă pentru 14 zile, iar cursurile ar urma să se desfășoare online. Hotărârile privind scenariul de funcționare pe parcursul anului școlar vor fi actualizate săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu