Christie’s Londra licitează un studiu pentru un autoportret semnat de Adrian Ghenie

Un studiu pentru un autoportret semnat de artistul român Adrian Ghenie va fi scos la licitație de Christie’s Londra în cursul licitației Post War and Contemporary Art Day Auction programată vineri, 5 octombrie. Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001 și în 2015 a reprezentat România la a 56-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția. Raportul Art Basel 2018, privind piața globală de artă îl plasa pe Adrian Ghenie în top 20 al celor mai de succes artiști în viață.

Adrian Ghenie-
Untitled (Study for Self-Portrait)

Lucrarea realizată de artistul român în 2011 și scoasă la licitație de Christie’s este estimată la 30.000-50.000 de lire și a fost achiziționată de actualul ei proprietar de la Galeria Plan B din Cluj.

În 2016, în cadrul unei licitații organizate de Casa de Licitații Sotheby’s din New York, unde artistului îi fusese achiziționată lucrarea „Self-Portrait as Vincent Van Gogh” cu suma de 2,5 milioane de dolari, se preciza că dintre lucrările lui Adrian Ghenie intitulate auto-portrete cele cu adevărat remarcabile aparțin unui mic grup de picturi centrate pe chipurile lui Darwin și Van Gogh.

„Aceste două figuri istorice, preciza catalogul licitației, formează pilonii structurali ai lucrărilor recente ale lui Ghenie. Având la bază unul dintre ultimele autoportrete ale pictorului olandez post-impresionist, (lucrare expusă la Musée d’Orsay, Paris) „Self Portrait as Vincent van Gogh” este un extraordinar compus artistic, istoric și personal. În această lucrare, Ghenie a imprimat adulația sa din copilărie față de maestrul olandez, inserând totodată implicațiile teoriei evoluționiste a lui Darwin. În 2015, Ghenie a abordat succint acest dialog pentru expoziția sa din cadrul Bienalei de Artă de la Veneția. Printre picturile care l-au reprezentat pe Darwin, Hitler sau a imaginilor care evocau momentul arderii cărților de naziști și Expoziția Degenerate Art din 1937, lucrarea „Self Portrait as Vincent van Gogh” a fost un punct de referință al show-ului expozițional”, preciza în 2016 catalogul evenimentului The Contemporary Art Evening Auction.

Licitația care se desfășoară astăzi, 5 octombrie, în Londra, prezintă 158 de lucrări de artă semnate, printre alții, de Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Anish Kapoor, Damien Hirst, Rudolf Stingel, Ernst Wilhelm Nay.

Francis Bacon, Figure in Movement (1972)

Licitația Post-War and Contemporary Art Evening Auction, desfășurată joi, 4 octombrie în cadrul Frieze Week, Londra, a avut ca vârf de vânzare lucrarea lui Francis Bacon, Figure in Movement, realizată în 1972. Tabloul a fost achiziționat cu suma de 19,9 milioane de lire.

Citiți și:

Raportul Art Basel 2018 privind piața globală de artă: Adrian Ghenie, în top 20 al celor mai de succes artiști în viață

Distribuie:

Postaţi un comentariu