Centrul pentru Studiul Democraţiei are opt propuneri pentru “resetarea” sistemului

În contextul apelului la dialog între societatea civilă și sistemul politic, lansat de Administrația Prezidențială Centrul pentru Studiul Democraţiei a lansat o serie de propuneri care ar putea duce la soluţionarea măcar parţială a actualei crize politice. 

Astfel, CSD subliniază că principala nemulțumire exprimată în cadrul protestelor este calitatea extrem de slabă a mecanismelor de reprezentare a cetățenilor de către elitele politice şi de aici mesajele ce vin din partea străzii referitor la eliminarea corupției din viața politică, la creșterea transparenței, la înnoirea clasei politice, la apariția de noi actori care să se raporteze în primul rând la interesul public.

“Centrul pentru Studiul Democrației s-a implicat pe parcursul acestui an în dezbaterile legate de modificarea legii partidelor, a legilor electorale, a finanțării partidelor și campaniilor sau cu privire la legea votului prin corespondență. Toate aceste legi vizează mecanismele de reprezentare politică a cetățenilor. Modificarea lor era necesară, însă rezultatul procesului parlamentar este nesatisfăcător, aducând prea puține soluții și îmbunătățiri pentru problemele care au făcut ca societatea civilă să ceară reforme după alegerile prezidențiale din 2014”, precizează reprezentanţii centrului.

De altfel, CSD a realizat un amplu raport care cuprinde şi căteva propuneri de îmbunătățire a acestor mecanisme de reprezentare politică a cetățenilor:

1. Implementarea unui sistem electoral bazat pe liste de partid deschise, cu vot preferențial, pentru alegerea senatorilor, deputaților, consilierilor locali, consilierilor județeni și europarlamentarilor.

2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

3. Accesul neîngrădit al observatorilor electorali acreditați atât în secțiile, cât și în Birourile Electorale.

4. Implementarea votului prin corespondență pentru a facilita accesul la vot al tuturor cetățenilor români.

5. Transparență deplină în finanțarea partidelor și campaniilor electorale, prin eliminarea plafoanelor pentru donații anonime și prin eliminarea posibilității ca împrumuturile să fie secretizate.

6. Reducerea numărului de semnături necesar pentru înscrierea partidelor și candidaților independenți în competițiile electorale.

7. Introducerea posibilității ca referendumul să fie organizat și la inițiativa cetățenilor.

8. Eficientizarea legislației privind inițiativa legislativă cetățenească, pentru a scurta drumul prin care aceasta ajunge în dezbaterea Parlamentului.

Centrul pentru Studiul Democrației consideră că soluțiile la actuala criză politică nu se reduc la înlocuirea unor persoane aflate în funcții cheie ale statului, ci prin modificări legislative care să conducă la propulsarea în funcțiile publice a unor persoane mai competente, capabile să genereze politici publice mai bune.

Centrul pentru Studiul Democraţiei este un think-tank înființat in anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, România. În cadrul său activează politologi și cercetători români, activi la universități din țară și din străinătate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu