Centrele de vaccinare, motiv de tensiuni între primari și Ministerul Sănătății. Emil Boc: „Avem pretenția la respect”

O Ordonanță de Urgență a Guvernului referitoare la regimul de finanțare a centrelor de vaccinare, care ar urma să fie adoptată în Guvern săptămâna viitoare, a provocat tensiuni între primari și Ministerul Sănătății, după ce aceasta prevede în articolul 6 că toate cheltuielile legate de dotarea centrelor și plata personalului sunt suportate de administrația publică locală.

Emil Boc, în calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca și președinte al Asociației Municipiilor din România a explicat la Digi24 că, deocamdată, primăriile nici măcar nu au buget pentru acest an întrucât acesta se adoptă după adoptarea bugetului național.

„Ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la spitale, sau din alte locuri pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare. Cerem politicos ca această Ordonanță să nu ignore problema finanțării. Este un principiu european care spune că nicio sarcină în plus nu poate fi alocată administrației locale fără să-i acorzi susținere financiară. Am fost nemulțumiți de acest aspect și am sesizat Ministerul Sănătății.

Toți primarii sunt extrem de dedicați procesului de vaccinare și ne dorim să fie o reușită, nu să fie compromis acest proces. Dacă avem resursa financiară aferentă, avem toată dedicarea pentru reușita acestui proces”, a spus Emil Boc.

Ordonanța are în vedere centrele dedicate vaccinării persoanelor din etapa a doua și a treia de vaccinare, respectiv centre care nu sunt amenajate în interiorul spitalelor.

„În orașele mari există două sau trei centre de vaccinare în unități sanitare, restul de 10-16 în săli de sport sau în alte locuri. Noi am găsit spațiile, dar trebuit dotate și trebuie asigurate cu personal care să le facă funcționale. La Cluj am pregătit toate cele 13 centre de vaccinare, dar vrem să știm de unde vine resursa financiară pentru ele”, a mai precizat Emil Boc.

Potrivit primarului municipiului Cluj-Napoca, un calcul realizat la nivelul municipiului Brăila a scos la iveală că ar fi nevoie de aproximativ o jumătate de milion de euro pe lună, cheltuială minimală, pentru centrele de vaccinare.

Emil Boc a mai spus că există scenariul ca banii necesari centrelor de vaccinare să fie luați din banii de investiții, de la modernizarea străzilor și a podurilor, dar este greșit ca lucrurile în derulare să fie astfel compromise.

De ce nu s-au prevăzut bani pentru centrele de vaccinare, care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătății?

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a precizat, la rândul său într-o intervenție telefonică la Digi24, că este vorba de un proiect de Ordonanță al Guvernului, inițiat de Ministerul Sănătății, care se află încă în lucru.

„Așteptam o reacție scrisă și mă mir că vedem în presă o astfel de reacție. Pentru a evalua nevoia financiară, lucrurile sunt diferite de la un oraș la altul. După ce avem o evaluare, evident că banii pot fi ceruți de autoritățile publice locale de la Guvern. Există și Ministerul Dezvoltării, ca partener, care discută direct cu autoritățile publice locale și alte câteva ministere avizatoare.

Ordonanța va fi discutată în Guvern la începutul săptămânii viitoare. Documentul este încă în lucru”, a spus Vlad Voiculescu.

„Este o primă versiunea a unui act normativ și poate suferi completări și îmbunătățiri înainte de a apărea în Monitorul Oficial. Dar sursa finanțării acestor centre de vaccinare din teritoriu nu este o decizie care aparține doar Ministerului Sănătății”, a mai spus ministrul Sănătății.

Emil Boc a sesizat că, din ceea ce se vede, nu este respectat nici măcar termenul de zece zile prevăzut de lege în vederea consultării cu privire la emiterea unei Ordonanțe de Urgență.

„Primarii din Asociația Municipiilor din România sunt extrem de revoltați de abordarea ministrului Sănătății. Acești primari au pretenția la respect. Dacă așa se va proceda cum este scris în Ordonanță, așa va merge și procesul de vaccinare. Va fi îngreunat. Ministerul Sănătății trebuie să-și asume responsabilitățile și să răspundă pentru ele”, a adăugat Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu