Cele mai cunoscute muzee ale lumii, de ziua lor

Louvre (Paris)

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită în fiecare an pe 18 mai, iar toate aceste instituţii, mari sau mici, indiferent de profil, din orice parte a lumii, sunt invitate să o sărbătorească.

Sărbătoarea Muzeelor

Ziua Internaţională a Muzeelor a fost stabilită în 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), şi are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, profesioniştii acestora şi public, potrivit site-ului ICOM.

Comitetul consultativ al ICOM alege în fiecare an tema pentru desfăşurarea evenimentului, ce poate atinge subiecte precum globalizarea, populaţiile indigene, reducerea decalajelor culturale şi grija pentru mediul înconjurător. De-a lungul anilor, evenimentul a reunit un număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. Dacă în 2009 au participat aproximativ 20.000 de muzee din 90 de ţări, în 2016, mai mult de 35.000 de muzee au participat la acest eveniment, din circa 145 de ţări.

Tema Zilei Internaţionale a Muzeelor pentru anul 2017 este “Muzeele şi istorii contestate”.

Consiliul Internaţional al Muzeelor este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial. Creat în 1946, ICOM este o organizaţie neguvernamentală, cu sediul la Paris.

 Noaptea Muzeelor

Anul acesta, Noaptea Muzeelor va fi organizată pe 20 mai

Evenimentele şi acţiunile prilejuite de Ziua Internaţională a Muzeelor sunt organizate atât în ziua de 18 mai, cât şi în jurul acestei date; pot dura întreaga zi, un weekend sau chiar o săptămână. În acest context, este organizat şi evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional. Anul acesta, evenimentul are loc pe 20 mai, iar din România şi-au anunţat participarea 145 de muzee şi organizaţii partenere, din 45 de oraşe.

În Cluj-Napoca, muzeele care se alătură de obicei evenimentului sunt Muzeul de Artă, Muzeul Naţional de Istorie – Colecţia de Istorie a Farmaciei având un succes deosebit anul trecut -, Muzeul Etnografic. Muzeele Universităţii „Babeş-Bolyai” sunt şi ele prezente, iar pentru evenimentul din acest an au anunţat deja că îşi aşteaptă vizitatorii cu expoziţii interesante.

Astfel, expoziţia “Fauna din Mările Transilvaniei” a Muzeului de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj propune o călătorie în trecut în lumea exotică a mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Muzeul de Mineralogie al UBB ne va introduce în fascinanta lume a mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative, iar Vivariul UBB anunţă inaugurarea noului spaţiu expoziţional dedicat ţestoaselor uriaşe din Africa, special pentru Noaptea Muzeelor.

Paris

Louvre

Toate muzeele celebre ale lumii organizează evenimente speciale în această seară şi noapte, iar vizitatorii se înghesuie în număr mare – ceea ce nu este un fapt neobişnuit. Vorbim despre muzee care primesc sute de mii şi chiar milioane de vizitatori pe an şi care sunt prezente în toate topurile mondiale, atât după popularitate, cât şi după valoarea „zestrei” pe care o adăpostesc.

Probabil cel mai cunoscut muzeu din lume este Louvre (Paris), sau Luvru. Se spune despre el că este cel mai mare muzeu de pe pământ, având o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi care poate fi vizitată şi care găzduieşte circa 35.000 de opere de artă. Între acestea, „vedetele” incontestabile sunt Gioconda lui Da Vinci, Venus din Milo, Nike din Samothrace, Codul lui Hammurabi sau pictura lui Eugene Delacroix, „Libertatea conducând poporul”. Există la Louvre, însă, mii de adevărate comori, din toate epocile civilizaţiei şi din diverse ţări. Statisticile vorbesc despre 9-10 milioane de turişti care ajung acolo în fiecare an.

Tot în Paris, foarte aproape de Louvre, se află Muzeul Orsay, unul dintre cele mai frumoase şi mai mari muzee de artă din lume. Amenajat în clădirea unei foste gări, acesta este faimos pentru colecţia de opere impresioniste semnate de Renoir, Monet sau Cezanne, dar şi pentru numeroase alte picturi şi sculpturi.

Muzeul Orsay (Paris) este unul dintre cele mai mari muzee de artă din Europa şi conţine cea mai mare colecţie de opere impresioniste şi post-impresioniste din lume. Aflat în fosta Gară Orsay, acest muzeu oferă o selecţie vastă de opere franceze, datate între 1848 şi 1914.

Pentru amatorii de artă modernă există la Paris Centrul Pompidou, care primeşte şi el circa patru milioane de vizitatori anual. Aflat în cartierul Beaubourg, din cel de-al 4-lea arondisment al capitalei franceze, Centrul Naţional de Artă şi Cultură „Georges Pompidou” deţine cea mai mare colecţie de artă modernă şi contemporană din lume, alături de MoMa, din New York.

Centrul Pompidou

Londra

În capitala Marii Britanii, cele mai populare muzee sunt Galeria Naţională de Artă, British Museum şi Muzeul de Artă Modernă Tate, fiecare având milioane de vizitatori anual.

Galeria Naţională de Artă se află în Trafalgar Square din Londra şi găzduieşte peste 2300 de tablouri, reprezentative pentru mai multe perioade şi şcoli europene de pictură, din secolul 13 până în secolul 20. Muzeul, fondat în 1824, găzduieşte colecţii de artă italiană, franceză, flamandă, spaniolă, olandeză, germană, engleză şi americană.

Pe de altă parte, Muzeu de Artă Modernă Tate a fost inaugurat în anul 2000 şi expune opere de artă modernă, ale celor mai apreciaţi artişti ai secolului trecut, cum ar fi Pablo Picasso, Salvador Dali, Frida Khalo sau Andy Warhol. Muzeul se află în fosta centrală electrică Bankside, iar lucrările de reamenajare s-au desfăşurat pe parcursul a cinci ani, sub supravegherea arhitecţilor Jacques Herzog şi Pierre Meuron.

Însă cel mai complex muzeu londonez şi chiar la nivel mondial, am putea spune, este British Museum. Acesta a fost înfiinţat în 1753, fiind primul muzeu naţional public din lume. Actualmente, deţine circa 8 milioane de exponate, de pe toate continentele, ilustrând istoria umanităţii de la începuturi şi până în prezent. Multe dintre exponate au o valoare inestimabilă. La British Museum se poate intra fără taxă (cu excepţia expoziţiilor temporare) şi se poate cuprinde, cu o vizită, întreaga cultură a lumii, prin intermediul exponatelor – de la Egiptul, Roma şi Grecia Antică, costumele populare ale indienilor americani, obiecte preistorice şi arta veche asiatică până la obiectele tradiţionale ale aborigienilor de la antipozi şi mumii egiptene.

Şi tot în Londra se află Natural History Museum, lider mondial în categoria muzeelor de ştiinţe ale naturii, care găzduieşte toate formele de viaţă cunoscute şi studiate de omenire timp de 250 de ani. Muzeul expune ştiinţa şi cunoştinţele omenirii despre toate creaturile vii cunoscute de pe planetă.

Muzeul Orsay (Paris) este unul dintre cele mai mari muzee de artă din Europa şi conţine cea mai mare colecţie de opere impresioniste şi post-impresioniste din lume. Aflat în fosta Gară Orsay, acest muzeu oferă o selecţie vastă de opere franceze, datate între 1848 şi 1914.

Italia

Italia găzduieşte o mulţime de muzee, unde se pot vedea cele mai frumoase şi mai celebre opere de artă. În Florenţa se află, de exemplu, celebra sculptură „David” a lui Michelangelo, în colecţia Academiei de Arte Frumoase (Accademia di Belle Arti Firenze sau, pe scurt, Galleria dell’Accademia). Muzeul, fondat în anul 1784 de către Ducele Toscanei, Pietro Leopold, adună o mare varietate de opere, provenite din perioade istorice cuprinse între secolele 13 şi 16.

Galeriile Uffizi deţin o colecţie mai restrânsă, dar extrem de valoroasă, căci acolo sunt cele mai multe dintre operele lui Boticelli. Muzeul are foarte multe opere de artă din perioada Renaşterii, iar colecţia a fost construită pornind de la colecţia celebrei familii de Medici. Este un muzeu cu specific naţional, colecţia de artă fiind exclusiv italiană.

Accademia di Belle Arti Firenze

La Roma găsim muzeele Vaticanului, un complex ce reuneşte zece muzee, cu secţiuni diferite, şi deţine zeci de mii de opere de artă ce poartă semnături faimoase, precum Michelangelo, da Vinci, Caravaggio, Raffaello, Tizian etc. Muzeele au fost fondate în secolul 17, de către Clement al XIV-lea şi Pius al VI-lea, aceştia fiind printre primii oficiali care au promovat cultura în rândul maselor, oferind acces către colecţii de artă.

Tot în Roma se află Muzeul şi Galeria Borghese, găzduit chiar de Villa Borgheze, clădirea după care a fost botezat şi parcul, cu o colecţie impresionantă de sculpturi, dar şi o colecţie de picturi ale unor maeştri ca Tizian, Rubens şi Raphael.

Statele Unite ale Americii

Cunoscut sub numele de MET, Muzeul Metropolitan de Artă din New York este cel mai mare muzeu din Statele Unite ale Americii şi deţine peste 2 milioane de piese, fiind fondat în 1870. MET este printre cele mai vizitate muzee de artă din toată lumea, dar şi cea mai mare locaţie de acest fel din Statele Unite, ilustrând o multitudine de culturi, cum ar fi egipteană, americană sau chiar europeană.

La fel de celebru este Muzeul de Artă Modernă din New York, supranumit şi MoMA, care a fost fondat în 1929, fiind iniţial o instituţie de învăţământ. Acesta deţine o sală de sculptură şi săli de pictură cu aproximativ 150.000 de picturi. Aici se pot vedea picturi celebre, ca “Noapte înstelată” (Starry Night) a lui Vincent Van Gogh ori “Les Demoiselles d’Avignon” de Pablo Picasso. Totodată, Muzeul de Artă Modernă din New York mai deţine şi Biblioteca Muzeului, unde există în jur de 300.000 de cărţi, cât şi Arhivele Muzeului.

În topul celor mai vizitate muzee din lume se găseşte şi Institutul de Artă din Chicago, cu o multitudine de opere impresioniste şi post-impresioniste, având exemple de artă contemporană, grafică sau chiar arhitecturală.

Iar Galeria Naţională de Artă din Washington deţine singura lucrare a lui Leonardo DaVinci din SUA şi a fost concepută ca un spaţiu public de expoziţie, astfel că vizitatorii nu plătesc taxă de intrare.

 [stextbox id=”custom”]

Alte muzee celebre din lume

  • Muzeul Naţional Prado (Spania, Madrid) conţine una dintre cele mai interesante colecţii de artă europeană, datând din secolul 12 până la începuturile secolului 19. Este considerat unul dintre cele mai bune muzee de artă din lume, fiind concentrat în principiu pe sculptură şi pictură. Tot la Prado se pot vedea peste 5000 de desene, 2000 de afişe, 1000 de monede şi aproape 2000 de obiecte decorative şi lucrări de artă.
  • Muzeul Van Gogh (Olanda, Amsterdam) este dedicat aproape în totalitate pictorului olandez Vincent van Gogh, conţinând cea mai mare colecţie a pictorului din întreaga lume. Este al doilea cel mai popular muzeu al Olandei şi se clasează pe locul 35 din lume în topul muzeelor de artă.
  • Muzeul Pergamon (Germania, Berlin) este unul dintre cele mai mari şi vizitate muzee din Germania. Muzeul Pergamon conţine trei mari colecţii: Antichitate, Arta Islamică şi Orientul Mijlociu.
  • Muzeul Ermitaj (Sankt Petersburg) este unul dintre cele mai vechi muzee din lume, situat pe malul Nevei, în Palatul de iarnă din Sankt Petersburg. Zeci de mii de piese sunt expuse în aproximativ 1000 de săli, în timp ce 9 milioane de obiecte sunt păstrate în rezervă. Muzeul prezintă, pe lângă numeroasele piese ale Antichităţii, o colecţie de opere de artă europene ale perioadei clasice.
  • Muzeul Qin al Războinicilor şi Cailor de Teracotă (China, Xi’an) face parte din lista UNESCO pentru monumente şi conţine mausoleumul primului împărat al Chinei, Qinshihuang. Colecţia include 8.000 de soldaţi sculptaţi, 130 de trăsuri, 520 de cai şi 150 de membrii ai cavaleriei.
  • Muzeul Acropole din Atena este amplasat la sud-est de Parthenon, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective din Atena. Arhitectura modernă şi structura complexă a clădirii, din beton şi sticlă, lasă să se întrevadă vechile ruine descoperite chiar la fundaţie. Colecţia permanentă a muzeului prezintă atât obiecte care făceau parte din viaţa de zi cu zi, precum vase de ceramică, numismatică, statuete de bronz, cât şi statui impresionante, care decorau vechile temple antice.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu