Ce își doresc clujenii în al doilea proces de bugetare participativă

Lebede pe Lacul Gheorgheni, un muzeu al fenomenelor paranormale și plimbări cu bicicleta pe deasupra Parcului Central, sunt câteva dintre propunerile clujenilor în această nouă etapă a proiectului de bugetare participativă.

164 de proiecte au fost depuse în a doua sesiune a programului de bugetare participativă inițiat de Primăria Cluj-Napoca. Comparativ cu anul trecut, când au fost depuse 338 de idei din care 126 au fost declarate eligibile, numărul proiectelor propuse de clujeni anul acesta este mult mai mic. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro (inclusiv TVA).

În perioada 20 august-30 septembrie cele 164 de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale, iar în urma acestei verificări se va stabili lista proiectelor eligibile care vor intra într-o primă etapă de vot în perioada 1-21 octombrie. În această etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte, iar în urma validării vor fi din nou supuse votului public. A doua etapă de vot va avea loc în perioada 29 octombrie-18 noiembrie, când vor fi selectate 15 proiecte care vor primi finanțare pentru a fi implementate. Anunțarea rezultatelor finale este programată în data de 26 noiembrie.

Din cele 164 de propuneri de proiecte care au fost depuse în cadrul celui de-al doilea proces online de bugetare participativă desfășurat la Cluj-Napoca, cele mai multe vizează traficul și mobilitatea în general, fiind înscrise în domeniul „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”, urmat de categoria „Amenajare spații publice” și „Infrastructură educațională și culturală”:

Alei, trotuare şi zone pietonale – 27 propuneri
Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei – 36 propuneri
Spații verzi și locuri de joacă – 26 propuneri
Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.) – 28 propuneri
Infrastructură educațională și culturală – 28 propuneri
Oraşul digital – 19 propuneri

Pe lângă deja „tradiționalele” cerințe ale cetățenilor care vizează amenajări de alei, parcări, zone verzi, locuri de joacă pentru copii și piste de biciclete, anul acesta programul de bugetare participativă reunește câteva noi idei care urmează să treacă prin filtrul comisiei Primăriei înainte de a fi supuse votării.

Alei de alergare în Parcul Central „Simion Bărnuțiu-1,5 km”, un spațiu de recreere și distracție pentru toți (Aqua Park/parc de distracții,) un val artificial de surf pe Someș sau parcări pentru biciclete pe bloc, sunt doar câteva dintre ideile propuse în acest an. Un clujean și-ar dori popularea cu o pereche de lebede a Lacului Gheorgheni pentru creșterea bucuriei locuitorilor municipiului Cluj-Napoca, în timp ce un alt cetățean își dorește implementarea mersului pe bicicleta pe deasupra Parcului Central. În viziunea unora, municipiului Cluj-Napoca nu ar trebui să îi lipsească un Muzeu al Fenomenelor Paranormale Hoia-Baciu.

O idee chiar utilă care ar aduce beneficii tuturor locuitorilor din oraș și turiștilor care îl vizitează, ar fi amenajarea unor bănci cu panouri solare în centrul orașului și în zonele pietonale pentru încărcarea bateriilor telefoanelor.

După ce anul trecut, două școli din oraș au reușit să obțină finanțare prin procesul de bugetare participativă, Școala gimnazială „Nicolae Titulescu” și Școala „Ion Creangă”, în acest an alte două unități de învățământ și-au propus să se mobilizeze pentru a atrage bani prin acest program. Astfel, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” își dorește modernizarea terenului de sport, dotarea laboratoarelor și reabilitare termică, în timp ce Liceul Teoretic „N. Bălcescu” vrea mansardare clădire pentru învățământ primar. De asemenea, un proiect colectiv vizează modernizarea spațiilor din licee, școli postliceale și colegii tehnice/artă.

La categoria orașul digital, clujenii propun plata contactless la automatele de bilete CTP, modernizarea site-ului Primăriei Cluj-Napoca, sau montarea unor porturi USB în troleibuze.

În ceea ce privește cele 15 proiecte declarate câștigătoare în prima sesiune a programului de bugetare participativă, acestea se află majoritatea în faza de proiectare sau, după caz, în cursul desfășurării procedurilor legale de achiziție publică. Conform site-ului bugetareparticipativă.ro, un singur proiect se află în acest moment în execuție, respectiv Clujul verde și eficient: grădini verticale și fațade vegetale.

Citiți și:

Programul de bugetare participativă, la final: Despre nevoile orașului sau cine face lobby câștigă

[stextbox id=’custom’]

Proiecte declarate câștigătoare în 2018

Școala gimnazială „Nicolae Titulescu” – Complex educațional (150.000 de Euro) 2.809 voturi

Amenajare mansardă Școala „Ion Creangă” (120.000 de Euro) 2.392 Voturi

Centrul de Tineret Cluj-Napoca (150.000 de Euro) 1.876 Voturi

Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni (50.000 de Euro) 659 Voturi

Parcul între lacuri (100.000 de Euro) 591 Voturi

Amenajarea spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului (120.000 de Euro) 306 Voturi

Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spațiu verde (150.000 de Euro) 294 Voturi

Toalete pentru toți (150.000 de Euro) 247 Voturi

Clujul Verde – Un copac la trei parcări (30.000 de euro) 237 Voturi

Trotinete electrice-Sistem de închiriat (100.000 de Euro) 231 Voturi

Autobuze/Microbuze școlare cu circuit închis (100.000 de Euro) 217 Voturi

Piste biciclete Observatorului și Nicolae Titulescu (100.000 de Euro) 191 Voturi

Artă în curtea școlii-Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul (50.000 de Euro) 184 Voturi

Clujul verde și eficient: Grădini verticale și fațade Vegetale (144.000 de Euro) 174 Voturi

Intersecții sigure pentru bicicliști (11.500 de Euro) 166 Voturi

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu