Ce a căutat liderul Opoziției britanice la Cluj. Jeremy Corbyn e în concediu în Transilvania

Jeremy Corbyn (stânga) alături de ghidul de turism și istoricul Cosmin Rusu | Foto: Facebook

Președintele Partidului Laburist (centru-stânga) din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, se află pentru o săptămâna în concediu în Transilvania. El a asistat, miercuri seară, la meciul de fotbal dintre CFR Cluj și Celtic Glasgow, după care a plecat într-un un tur al regiunii, cu o mașină închiriată. Printre orașele pe care le va vizita se numără Brașovul și Sibiul.

Vizita lui Corbyn în Transilvania a devenit publică după ce politicianul a anunțat pe Twitter că a fost „deturnat” de un grup de suporteri ai lui Celtic la meci. Corbyn se afla la bordul unei curse aeriene Londra – Cluj-Napoca, când a fost invitat de fanii formației scoțiene să asiste la meci.

Corbyn a onorat invitația. A luat un taxi, de la hotelul din centrul Clujului la care s-a cazat până în apropiere de intersecția „Șapte străzi”, de unde accesul auto era restricționat, apoi a mers pe jos până la stadionul CFR. Biletele le-a primit, prin gard, de la istoricul Cosmin Rusu, care este și ghid de turism și asigură ghidajul pentru delegațiile oficiale pe care le primește CFR.

„Șeful securității de la Celtic m-a întrebat dacă nu pot să duc trei bilete cuiva, care așteaptă în afara stadionului. Mi-a spus că îl cheamă Corbyn, l-am întrebat dacă e cumva acel Corbyn și mi-a spus că da. Nu mi-a venit să cred. Am căutat fotografia cu politicianul pe telefonul mobil și i-am arătat-o, repetând: «despre el e vorba?». Mi-a mai spus o dată că da”, povestește Cosmin Rusu.

A coborât de la loja oficială și i-a dat biletele unui Corbyn zâmbitor și relaxat, într-o cămașă descheiată la gât și scoasă din pantaloni, cu un sacou casual și ghete de trekking în picioare. Politicianul a luat biletele, s-a pus la coadă, a trecut prin controlul corporal, apoi s-a îndreptat spre Cosmin. „Mi-a întins mâna și mi-a prezentat-o pe soția sa, despre care mi-a precizat că e din Mexic, și pe fiul acesteia, apoi a urcat în lojă”, povestește istoricul.

În timp meciului, el a mai schimbat câteva vorbe cu Corbyn și i-a indicat pe un bilețel de la ce librărie să-și cumpere a doua zi o hartă bună a României. „Mi-a spus că a venit țintit în România să facă un tur al Transilvaniei. Așa își face el concediile, anul trecut a fost în Bulgaria, acum a venit rândul României”, mai spune Cosmin Rusu.

A doua zi, el s-a reîntâlnit cu politicianul britanic, pe care l-a însoțit la Librăria „Gaudeamus”, de pe strada Iuliu Maniu, de unde Corbyn și-a luat un atlas de hărți rutiere și un ghid de buzunar al României, în limba engleză.

„Nu am apucat să le fac și un ghidaj prin Cluj. Am mers un pic pe Eroilor și ne-am despărțit. Se grăbeau să plece. Citiseră despre Brașov și Sibiu și zona săsească și se îndreptau încolo, cu o mașină închiriată. În discuțiile cu ei, le-am sugerat să viziteze și Țara Hațegului și, la întoarcere din zona săsească, să treacă și prin Secuime, astfel încât să vadă regiuni cu patrimoniu românesc, german și maghiar. Le-am mai spus de Salina Turda și Sighișoara, că erau pe drum”, a precizat istoricul.

El spune că l-a impresionat comportamentul cât se poate de firesc și degajat al lui Corbyn. „Se vedea că așa e el. Nu făcea eforturi să pară prietenos. Nu avea aroganțele politicienilor din același spectru de la noi. Un om absolut natural și deschis”, a încheiat acesta.

Am solicitat cabinetului lui Corbyn detalii legate de vizita politicianului în România, dar până la redactarea articolului nu am primit un răspuns.

Transilvania este vizitată anual de prințul Charles de Wales, moștenitorul coroanei britanice. Cu câțiva ani în urmă, actorul britanic Jeremy Irons a făcut un tur al regiunii pe motocicletă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu