Cazarea în căminele studențești, în vremuri de pandemie. Universitățile clujene mențin taxele de anul trecut

Anul universitar 2020-2021 a început în plină pandemie de coronavirus, cu mulți dintre studenți cuprinși în învățământul online. Pentru cei care au norocul de a participa la cursuri în condiții normale, și pentru cei din alte localități, universitățile clujene și-au deschis căminele, obligate fiind însă să respecte normele de protecție impuse de autorități. În aceste condiții, în urma reorganizării, numărul locurilor de cazare disponibile a scăzut drastic. Vestea bună e că tarifele pentru un loc în cămin au rămas, în marea majoritate a cazurilor, neschimbate față de anul universitar precedent.

UBB: ”Majorarea ar fi fost o provocare suplimentară”

La Universitatea Babeș-Bolyai, cazările se fac în acest an doar în camerele cu baie proprie, doar câte doi studenți în camera, faptcare a dus la doar 1.800 de locuri disponibile, din totalul de aproximativ 6.500.

”Conducerea Universității a decis să nu aprobe propunerea de creștere a tarifelor de cazare în perioada de pandemie, o perioadă în care oricum studenții se confruntă cu foarte multe provocări. Dorința noastră este de a veni în întâmpinarea studenților, de a-i sprijini, iar majorarea tarifelor în această perioadă complicată ar fi fost o provocare suplimentară pentru aceștia”, ne-a declarat Laura Irimieș, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj.

Taxele și regulamentul de cazare în căminele UBB pot fi consultate aici

Foto: Dan Bodea

UTCN: ”Suntem preocupați să venim în sprijinul studenților”

La Universitatea Tehnică există cu 25 la sută mai puține locuri de cazare în cămine. Astfel, au fost disponibilizate 3.750 de locuri de cazare pentru studenți, din totalul de 5.000 de locuri de care dispune universitatea.

”Pentru anul universitar 2020-2021, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a menținut taxele de școlarizare și cele de cazare nemodificate. În mod constant, și mai ales în contextul actual, UTCN este preocupată să vină în sprijinul studenților și să faciliteze accesul acestora la învațământ superior de calitate, în condiții financiare care să poată fi susținute. În plus, pe toată perioada stării de urgență și până în prezent, UTCN a suportat din venituri proprii toate cheltuielile privind achiziționarea de laptopuri pentru studenți, produse de dezinfecție și de protecție, de întreținere a spațiilor de cazare și masă din cele două campusuri”, ne-a declarat Mirela Boțan, purtătorul de cuvânt al Universității Tehnice.

Taxele de cazare în căminele UTCN pot fi consultate aici

Foto: Dan Bodea

USAMV: ” Am încercat să ținem prețul cât mai mic”

Pentru asigurarea protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, în căminele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost impuse câteva reguli de bază:

1. În camerele de cămin vor sta în aceeași cameră doar studenții din aceeași grupă/același an de studiu;

2. Numărul maxim de studenți cazați în cameră va fi de 2 sau 3, în funcție de norma sanitară a căminului;

3. Purtarea măștii de protecție respiratorie este obligatorie în spațiile comune din cămine (holuri, oficii, băi, lavoare);

4. Deplasările în incinta căminului se vor limita la strictul necesar și se vor evita aglomerările în spațiile comune (oficii, băi, lavoare);

5. Sălile de lectură din cămine vor fi închise;

6. Orice activități sociale, cu participarea a mai mult de 4 persoane, sunt interzise în cămin. Încălcarea acestei prevederi va duce la evacuarea din cămin a celor implicați în cel mult 12 ore;

7. Se interzice accesul oricărei persoane străine în cămine;

8. Studentul care prezintă simptome specifice SARS CoV-2 (febră, tuse, dificultăţi respiratorii, pierderea gustului și a mirosului) nu va părăsi camera de cămin şi va anunţa de urgenţă  administrația căminului. De asemenea, la nivelul fiecărui cămin va exista o cameră, definită ca și spațiu de izolare, cu acces direct la baie, pentru izolarea eventualilor contacți/suspecți Covid-19.

”Am calculat cheltuielile fixe per cameră (căldură, energie electrică), respectiv cheltuieli variabile (apă caldă și rece, gunoi menajer). Din calculele noastre, cheltuielile fixe se ridică la ridică la circa 70% din cost/cameră și am încercat să ținem prețul cât mai mic, astfel încât să nu fie afectați studenții. Abia astăzi am primit informarea oficială din partea MEC, privind sporirea cu 10% a subvenției pentru studenți, însă aceste sume vor merge, cel mai probabil, spre acoperirea cheltuielilor cu achiziția de dezinfectanți, echipamente sanitare de protecție (dispersere dezinfectanți, nebulizatoare), marcaje, indicatoare”, spune prof.dr. Leon Muntean, prorector Activități Studențești din cadrul USAMV.

Tarife la cazare aprobate de Consiliul de Administrație al USAMV în 28 septembrie:

camera 2 persoană cu baie proprie – Căminul Agronomia II – 300 lei/pat/lună pentru studenții cu subvenție, 500 lei/pat/lună pentru cei fără subvenție

cameră 2 persoană cu baie proprie – Căminele Agronomia I, VIII, XII și XV – 250 lei/pat/lună pentru studenții cu subvenție, 450 lei/pat/lună pentru cei fără subvenție

cameră 2-3 persoane fără baie proprie – Căminele Agronomia I, VIII, XII și XV – 190 lei/pat/lună pentru studenții cu subvenție

Foto: Dan Bodea

UMF: ”Taxele de cazare nu au fost majorate în ultimii 6 ani”

Universitatea deMedicină și Farmacie dispune de un total de 2.500 de locuri de cazare în cele opt cămine proprii. Anul acesta, datorită condițiilor epidemiologice, instituția va putea asigura cazare doar pentru 1.300 de studenți, maxim două persoane în cameră, la recomandarea Direcției de Sănătate Publică (DSP).

La UMF, procesul de cazare va fi unul continuu, întrucât studenții se cazează pe măsură ce încep activitățile didactice care necesită prezența onsite.

”Taxele de cazare nu au fost majorate în ultimii 6 ani. Actualizarea acestora a fost corelată cu situația generată de pandemie, cazarea unui număr mai mic de studenți într-o cameră, creșterea tarifelor la unele servicii, precum și suplimentarea necesarului de materiale dezinfectante și de curățenie.

Menționăm că și anul acesta, ca la începutul fiecărui an universitar, au fost efectuate reparații și igienizări în toate cele 8 cămine. De asemenea s-au efectuat renovări și dotări cu facilități moderne (Wi-fi, etc)”, ne-a declarat Simona Iclozan, din cadrul Biroului Comunicare, Protocol, Relaţii Publice şi Marketing al UMF.

Tarifele percepute în căminele UMF variază între 280 de lei/lunălună, într-o cameră cu 3 paturi din căminul de pe str. Observator nr.1, și 590 de lei/lună, într-o garsonieră în căminul de pe str. Observator nr.7A

Tarifele de cazare în căminele UMF  pot fi consultate aici

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu