Casa viitorului „locuiește” la Cluj: transportabilă pe telefonul mobil și capabilă să învețe obiceiurile utilizatorului

Înconjurat de tehnologie, Dan Chiuzbaian aduce în lume casa nu doar inteligentă ci și portabilă (FOTO: Dan Bodea)

Ideea de „casă inteligentă” a aprins imaginația inginerilor dar mai ales a pasionaților de tehnologie futuristă încă de pe vremea filmelor americane în care încăperile vorbeau cu cei din casă, răspundeau la întrebări sau chiar decideau ce să prepare la cină.

Un astfel de concept, care părea la acea vreme o fantasmă, este azi posibil și chiar îmbunătățit de o echipă de IT-iști clujeni, care după trei ani de muncă au pus pe picioare un sistem capabil să memoreze preferințele utilizatorului în ceea ce privește ambientul casei, preferinţe pe care le stochează pe un server privat și le poate implementa în orice altă casă din lume în care există VIKI. Cu alte cuvinte, ceva ce pare a fi o simplă aplicație mobilă vă ajută să aveți confortul de acasă în buzunar, oriunde v-ați afla.

În engleză, numele „întreg” al lui VIKI este „Virtual Interactive Kinetic Intelligence”. Sau mai pe românește, VIKI reprezintă o formă de a instrui inteligența artificială folosind mișcări. Astfel, softul nu doar că permite utilizatorului să controleze toate sistemele electrice folosind computerul, telefonul mobil, tableta sau un ceas inteligent ci, în plus, are capacitatea de a învăța obiceiurile și preferințele locuitorilor casei.

Ce este VIKI?

Creatorul lui VIKI este IT-istul clujean Dan Chiuzbaian. Clădirea în care firma dezvoltatoare Q Soft se află este și locul în care VIKI funcționează în mod constant și unde, cu aportul altor șapte colegi, proiectul a pornit de la zero în urmă cu trei ani. Întreaga instalație presupune un server pe care sunt stocate informațiile, mulți senzori, fiecare cu rolul său, și câteva dispozitive asemănătoare unor tablete prin care sistemul este comandat. Pare asemănător cu orice alt sistem de automatizare a casei, dar nu este așa.

„Sistemele de home automation existente acum cam asta fac: le folosești comandând diverse acțiuni specifice dintr-o anumită listă pe care o ai tu la dispoziție. În plus, cele clasice ajung să coste chiar și 30.000 de euro, necesită pregătire de IT-ist pentru a le programa sau, mai rău, prezența unui programator care să le adapteze nevoilor tale pe măsură ce acestea se schimbă. Noi avem însă un soft pe care îl înveți și care apoi va face el singur aceste lucruri, fără ca utilizatorul să mai fie dependent de firma care i-a vândut sistemul”, explică Dan Chiuzbaian.

Dincolo de a putea controla iluminatul interior și exterior al casei, jaluzelele, sistemul audio,   televizoarele, încălzirea sau ușile de la garaj, VIKI va învăța obiceiurile locatarului. Astfel, după câteva zile de „antrenament” (prin utilizarea sistemului), VIKI va ști la ce oră vreți să vă treziți, ce post de radio ascultați dimineața la micul dejun, ce intensitate a luminii preferați seara când vă întoarceți acasă sau ce post TV doriți să vizionați.

VIKI permite personalizarea ambientului pentru fiecare camera,   în funcție de nevoile utilizatorilor ()FOTO: Dan Bodea)

VIKI permite personalizarea ambientului pentru fiecare cameră, în funcție de nevoile utilizatorilor (FOTO: Dan Bodea)

„Pot aprinde becul așa cum o fac normal sau folosind aplicația. Pentru utilizator nu se schimbă  comportamentul. Nu te face dependent de telefon, ci doar te ajută atunci când dorești. Până acum, sistemele de automatizare a caselor aveau nevoie de o comandă explicită a utilizatorului pentru a face ce trebuie. Dar în cazul de față, utilizatorul își „antrenează” casa, care îi învață comportamentul de zi cu zi și apoi imită. Cu cât lucrezi mai mult cu el, softul va înregistra mai multe date și va ajunge să facă aproximări tot mai precise. Este cumva asemănător cu ceea ce găsim în automobilele care se adaptează șoferului, doar că, în acest caz, nu trebuie să spui <<Am ajuns în casă!>> pentru că softul știe acest lucru datorită faptului că ai aplicația instalată pe telefon”, spune clujeanul.

Mitul „Nicăieri nu-i ca acasă”, demolat de VIKI

Nostalgiile ambientului special de acasă sunt de multe ori responsabile pentru vacanțe ratate. Nu și cu VIKI. Softul stochează preferințele de zi cu zi pe un server și permite transpunerea lor în orice hotel, pensiune sau casă din lume în care VIKI este instalat. Această caracteristică a soft-ului este de fapt noutatea cu care vine VIKI, invenția fiind deja înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

„Dincolo de capacitatea de învățare a sistemului, noi vrem să implementăm acest element care îți permite să duci casa ta în orice loc ai merge. Dacă îmi e dor felul în care funcționau luminile sau  de muzica de acasă, având acces la server prin intermediul internetului, o pot accesa. Dacă am un serial salvat pe server la care mă uitam acasă pe laptop, dar acum sunt într-o călătorie și am doar telefonul, de asemenea pot viziona acel film. Totul se întâmplă apăsând un buton”, subliniază Dan Chiuzbaian.

 

Casa inteligentă într-o cutie de pantofi

Oricât de complex pare sistemul, componentele sale încap într-o cutie de pantofi. Senzorii funcționează folosind energie electrică sau baterii, care le asigură o durată de funcționare de aproximativ 5-6 luni, înainte ca acestea să trebuiască să fie schimbate. În comparație cu sistemele clasice de automatizare, „adoptarea” lui VIKI nu necesită modificări ale casei sau aparatură cu caracteristici speciale.

„Pentru controlul încălzirii, senzorul se montează pe centrală clasică și poate fi folosit în case deja existente. Totul se montează pe ceea ce există deja în casă. Nu ai de demontat instalația electrică, nu ai de tras cabluri sau de spart pereți  pentru că totul este wireless.  Există o interfață de comandă care îți permite să accesezi fiecare cameră. În fiecare cameră pot fi setări pentru un anumit utilizator sau pentru un grup de utilizatori”, explică dezvoltatorul softului.

Folosind tehnologia wireless,   ambientul casei poate fi controlat cu ajutorul tabletei,   a telefonului sau a ceasului inteligent (FOTO: Dan Bodea)

Folosind tehnologia wireless, ambientul casei poate fi controlat cu ajutorul tabletei, a telefonului sau a ceasului inteligent (FOTO: Dan Bodea)

Costurile implementării sistemului ajung la 70 de euro/mp, iar un pachet minimal care include automatizarea electronicelor de bază (televizor, încălzire, sistem audio, electrocasnice) într-un apartament cu două camere costă aproximativ 2.500 de euro. Chiar dacă pare un preț mare, avantajele sunt pe măsură, iar investiția poate fi amortizată prin economiile pe care VIKI la face la utilități.

„Senzorii de mișcare știu când pleci din casă și totul trece în stand by. Temperatura scade, luminile se închid și electrocasnicele pot fi oprite. E suficient ca atunci când ești în drum spre casă să accesezi aplicația de pe telefon, ceas inteligent sau tabletă și, în funcție de ora la care ajungi, VIKI va ști ce ambient îți dorești de obicei să găsești acasă. În felul acesta consumul de energie este redus la maximum și în aproximativ un an, poate doi, îți amortizezi investiția”, consider IT-istul clujean.

Și dincolo de economii, VIKI reușește să facă viața mult mai ușoară și chiar și relaxarea este mult mai simplu de asigurat.

„De exemplu, avem acasă un televizor și un home cinema. Când să vedem un film trebuie să pornim televizorul, home cinema-ul, să selectăm pe televizor ieșirea home cinema-ului, să reglăm luminile și să tragem draperiile. În felul ăsta totul durează minute întregi și folosești poate trei telecomenzi. Folosind VIKI însă, toate aceste acțiuni sunt integrate în butonul „Cinema” de pe telefon sau ceas, pe care îl apeși și totul se reglează în câteva secunde”, spune Dan, cel care a implementat sistemul în sediul Q Soft și în locuința personală.

Pe același ecran pot fi controlate temperature,   udatul florilor,   intensitatea luminii sau muzica ambientală (FOTO: Dan Bodea)

Pe același ecran pot fi controlate temperatura, udatul florilor, intensitatea luminii sau muzica ambientală (FOTO: Dan Bodea)

VIKI: ajutor la relaxare, salvator la nevoie

Dincolo de atribuțiile din „domeniul” confortului, VIKI se recomandă și ca un protector al casei și a celor care o locuiesc. Softul înglobează sisteme de securitate și de alarmare în cazul unor pericole precum incendiile, inundațiile, scurgerile de gaze sau probleme de sănătate pe care locatarii le-ar putea avea și care ar necesita intervenția de urgență a autorităților.

„În caz de pericol, senzorii din casă sau brățara de pe mâna locatarului anunță softul VIKI care știe ce are de făcut. În cazul scurgerilor de gaze te avertizează audio să deschizi geamul și să părăsești încăperea. Între timp softul va apela 112 și va anunța atât pericolul cât și adresa la care trebuie trimis echipajul în cazul în care utilizatorul este inconștient. Toate componentele comunică între ele, iar softul este gândit în așa fel încât să acționeze în mod logic și, de exemplu, să deblocheze ușa. Nu are sens să anunți salvarea sau pompierii că ai o problemă gravă dacă ei rămân blocați pe dinafară și pierd timp prețios încercând să ajungă la tine”, consideră creatorul VIKI.

VIKI se află astfel la doar un pas de a ieși pe piață. În primă fază, sistemul va fi supus unei ample testări: dezvoltatorii săi vor alege 10 tipuri de clădiri cu destinații și utilizatori dintre cei mai diferiți în care sistemul va fi implementat în vederea testării. Ulterior, VIKI va ajunge pe piață, unde prețul său ar putea fi chiar de trei ori mai mic decât al sistemelor de automatizare clasice față de care produsul clujenilor are un mare avantaj: nu necesită întreținerea permanentă sau actualizarea unui IT-ist.

Vizionar din fire, Dan Chiuzbaian anticipează că produsul său va trece în aproximativ 10 ani de la stadiul de „moft”, așa cum mulți îi etichetează acum ideea, la stadiul de „necesitate”.

„Viitorul tehnologiei nu înseamnă androizi bipezi pe care să îi trimiți să pornească iluminatul din cameră. Viitorul presupune ca acel bec să funcționeze automat așa cum îți place ție și atunci când tu îți dorești asta. Sisteme de acest gen sunt <<pasul următor>>: o singură aplicație care vede, controlează și mai ales învață ce se întâmplă în casă astfel încât să intuiască ce vrea utilizatorul. În momentul de față obiectele din casă pot și sunt, în marea lor majoritate, controlate fiecare de câte o aplicație pe telefon sau pe tabletă. Nu exista însă și un soft care să le integreze pe toate și să facă tot acest proces cu adevărat practic și util pentru utilizator. Există acum. Pentru că nu e nimic mai simplu decât să apeși un buton, fie că ai 18 ani sau 60 de ani”, explică Dan Chiuzbaian.

Chiar dacă VIKI aduce în realitatea actuală secvențe care păreau fantastice în filmele anilor ’90, scenariul nu va fi respectat până la capăt: cei pe care dezvoltarea inteligenței artificiale îi sperie pot sta liniștiți în privința softului realizat de clujeni. VIKI nu riscă să devină o entitate care va controla casa și ulterior și pe locuitorii ei. Nu va prelua controlul și nu va lua decizii de unul singur. O garantează creatorul său, Dan, care insistă asupra caracterului inofensiv pe care produsul său îl are: „ VIKI imită ceea ce utilizatorul său face. Niciodată nu va executa o acțiune care nu a mai fost făcută de locatar”.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu