Casa Matei din Cluj va fi reabilitată și modernizată cu bani de la Ministerul Dezvoltării

Foto: Dan Bodea

Casa Matei din Cluj ar putea intra într-un proces de reabilitare și modernizare printr-un program finanțat de Stat, potrivit unui comunicat transmis de Universitatea de Artă și Design.

În data de 22 aprilie a avut loc o întâlnire informală între membri ai conducerii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (rectorul Radu Marcel Moraru si ministrul Cseke Attila) referitor la solicitarea universităţii cu privire la includerea obiectivului de investiţii REABILITARE, MODERNIZARE ȘI DOTĂRI “CASA MATEI CORVIN” în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, pentru finanţare de către ministerul sus-menţionat.

În acest moment sunt discuţii de principiu între UAD, MDLPA şi CL în privinţa paşilor şi etapelor de restaurare şi a condiţiilor în care urmează să fie făcută restaurarea din punctul de vedere al asigurării spaţiilor de desfăşurare a procesului didactic, se precizează în comunicatul transmis presei.

“Discuțiile purtate până în acest moment vor fi prezentate senatului universităţii şi în urma deliberării se va lua o decizie în legatură cu paşii de urmat în acest demers. UAD are în continuare ca obiectiv deschiderea Casei Matei Corvin către comunitate”.

Casa Matei a primit la începutul sec. al XX-lea destinaţie cultural-științifică. Începând cu anii 1950, clădirea a găzduit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, instituţie cu predare bilingvă (română, maghiară), sistem care funcţionează şi în prezent. În anul 2000, denumirea Institutului s-a schimbat în Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD). La acel moment, accesul în incinta Casei Matei Corvin era limitat, dar biblioteca era deschisă pentru orice persoană care dorea să aibă acces la fondul de carte, remarcabil de altfel.

UAD a inițiat deschiderea către public a Casei Matei Corvin în anul 2002, când a fost înfiinţată Galeria Casa Matei care, în momentul de faţă, se bucură de un renume internaţional. Cu această ocazie au fost efectuate importante lucrări de asanare, reabilitare finisaje şi amenajări exterioare.

Pe parcursul anilor 2000 a fost clarificat statutul juridic al clădirii, regimul de proprietate al Casei Matei Corvin devenind în 2009 următorul: UAD (4691/5000) și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (309/5000).

Începând cu anul 2017, clădirea a fost deschisă spre vizitare în lunile iulie, august şi septembrie, când nu este activitate didactică, dar vizitarea punctuală a expoziţiilor din Galeria Casa Matei a fost posibilă, după cum am arătat mai sus, încă din anul 2002.

Distribuie:

Postaţi un comentariu