Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Cluj-Napoca. Actorul Dorel Vișan aniversat la Cinema Florin Piersic

De Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, Caravana Centenarului Filmului Românesc va ajunge la Cluj-Napoca. Va fi primul eveniment pentru iubitorii filmului românesc și pentru invitatul special al festivalului, după ce proiectul s-a încheiat, în decembrie 2019, la Iași. “Dorel Vișan – Portret de artist. O viață închinată frumosului” se va desfășura la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca și îi va avea ca invitați pe Dorel Vișan, Irina-Margareta Nistor. Aniversarea va aduce pe marele ecran filmul Iacob, unul dintre preferatele actorului. Evenimentul va începe la ora 18:00, iar intrarea va fi liberă, pe baza unei rezervări în prealabil.

Centenarul Filmului Românesc continuă și în 2020, prin evenimente dedicate cinematografiei românești. Ca o reverență pentru ceea ce contează în istoria noastră cinematografică, Caravana #100filme va aduce în fața publicului personalități și filme de referință, alături de consultantul cinematografic al proiectului, Irina-Margareta Nistor.

Dorel Vișan este un cunosc actor român și a interpretat, de-a lungul carierei, multiple roluri în teatru și film. S-a născut la Tăușeni, în Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (promoţia 1965). A fost nominalizat la European Film Awards 1988 – Cel mai bun actor, pentru rolul din Iacob și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002). Un alt rol reprezentativ pentru cariera sa este cel al Senatorului Vârtosu, în filmul Senatorul melcilor. Pentru acest rol, actorul a primit Premiul pentru interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța. A interpretat peste 40 de roluri în teatru și avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. În literatură, Dorel Vișan și-a făcut debutul cu poezii, în revista Steaua, iar în prezent are patru volume de versuri.

Filmul, regizat de Mircea Daneliuc, spune povestea lui Iacob, un miner din Transilvania, care este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârșit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiș în funicularul minei. Dar zgomotul roților se oprește: de Sărbători, pentru două zile, mina oprește curentul electric. Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei. Iacob a apărut în 1988, după o pauză profesională a regizorului, din cauza regimului comunist. Punctul de plecare al filmului este nuvela lui Geo Bogza, Moartea lui Iacob Onisia.

Postaţi un comentariu