Călătorie în timp, între „Clopot” și „Lupoaică”: Zece decenii de România în o sută de imagini

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) inaugurează, luni, 5 noiembrie, de la ora 15.00, expoziţia outdoor: „10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini”. Expoziția va fi amplasată în centrul istoric al orașului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe Bulevardul Eroilor. Ea poate fi vizitată până în 30 noiembrie (a.c.), iar intrarea este liberă. Instalația a fost montată încă de duminică, iar imagini cu ea au fost distribuite pe contul oficial de Facebook la MNIT:

„10×10 înseamnă 100 de momente și un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918. Evenimentul se dorește a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoștință vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic și tumultuos: momente din viața cotidiană, personalități care au marcat viața urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut orașul de-a lungul timpului”, se arată într-un comunicat de presă al MNIT.

Potrivit organizatorilor, procesul alegerii fotografiilor expuse a fost direct influențat și determinat de natura obiectelor, fotografiilor şi a documentelor aflate în patrimoniul muzeului sau în posesia partenerilor de proiect. În plus, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.

„Am dorit ca informaţia care însoțește fiecare imagine să obiectivizeze mesajul, dar ştim că expoziția pe care o propunem, nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă, mai cu seamă că vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră şi că fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul”, afirmă Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Postaţi un comentariu