Câinii zăpezii au luat startul la „Cupa Beliș”. Printre ei, și campioni europeni la frumusețe

Foto: Dan Bodea

Peste 60 de câini din rase nordice s-au întrecut la cea de-a doua ediție a „Cupei Beliș„ pentru atejale canine, desfășurată în weekendul 7-8 februarie în satul Bălcești din comuna clujeană Beliș. Într-un decor de poveste asigurat de brazii înzăpeziți de pe marginea traseului, câinii din rasele Husky siberian, Malamut de Alaska și Samoyed au devenit punct de atracție pentru zeci de persoane venite să asiste la spectaculoasa competiție. La finalul probelor de concurs în cursul zilei de sâmbătă, au avut loc și două demonstrații cu un atelaj tras de 24 de câini Husky și unul tras de opt câini de rasă Samoyed, în premieră în România.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Musherii, respectiv conducătorii celor 13 atelaje au fost atât „veterani” ai acestui sport, cât și noi pasionați de astfel de concursuri, cu toții iubitori ai raselor de câini nordici. Astfel, alături de câinii lor, s-au prezentat, pe rând, la start: Lehel Ferencz (Miercurea Ciuc), Zoltan Parajdi (Miercurea Ciuc), Atilla Kiss (Rodna), Nandor Baroti (Ciumani), Rebeca Baroti (Ciumani), Tibor Bencze (Vlăhița), Gică Basarab (Bălan), Alin Ozon (Timișoara), Răzvan Țurcaș (Timișoara), Paul Don (Cluj-Napoca), Călin Lezinski (Sighetul Marmației), Robert Balla (Arad), Erno Sandor (Gheorghen).

„Ar fi trebuit să avem 15 echipaje, dar din motive obiective nu au putut ajunge. Concursul nu a fost influențat la nivel de desfășurare, poate doar la nivel de durată. Traseul este același cu cel de anul trecut, l-am lungit însă cu aproximativ un kilometru la atelajele de șase sau mai mulți câini. Astfel, participanții cu 4 câini au avut de  mers șase kilometri și cei cu 2 câini, doi kilometri, în timp ce traseul pentru concurenții cu mai mult de patru câini a avut 13 kilometri. Zăpada a fost foarte bună, iar dacă weekendul trecut, când eram la concursul care s-a ținut pe Lacul Roșu, credeam că nu vom organiza Cupa Beliș, am aflat apoi că a nins 40 de cm”, a precizat Paul Chetreanu, organizator și concurent la Cupa Beliș. În acest an, la Cupa Beliș, echipajul său a fost format din samoyezii Charlie și Cuba, cărora li s-au adăugat doi frați de-ai lui Charlie, pe nume Jessie și Basil, formând o echipă de patru. Paul Chetreanu a mai participat în acest sezon la aproape toate competițiile de atelaje canine, ocupând două locuri întâi și un loc doi. „Anul viitor nu excludem ideea de a participa și noi la Campionatele Mondiale”, a spus Paul Chetreanu. În privința organizării unei noi ediții a Cupei Clujului, anul acesta, în Parcul Central, Paul Chetreanu a precizat că a fost depusă deja cererea pentru autorizație și că mai mult ca sigur va fi organizată a doua ediție a concursului. „Ne gândim să facem chiar și un triatlon, care să cuprindă probele de bicicletă, alergat și înot în Lacul Chios”, a declarat Paul Chetreanu pentru Transilvania Reporter.

Paul Chetreanu și echipa sa de samoyezi/Foto: Dan Bodea

Paul Chetreanu și echipa sa de samoyezi/Foto: Dan Bodea

Din pasiune, nu pentru câștig

Gică Basarab a început să crească primul pui din rasa Malamut de Alaska în urmă cu 21 de ani și a participat la primul concurs de atelaje canine desfășurat în țara noastră în Munții Harghitei, la Vlăhița. De atunci, din 2005, nu a lipsit de la niciun concurs. „Am acum o generație tânără de malamuți, cel mai bătrând are trei ani și jumătate. Echipa este formată din trei masculi și o femelă. Aceasta din urmă este liderul grupului, fiind mai inteligentă, mai receptivă, mai ascultătoare”, a precizat Gică Basarab. Potrivit acestuia, câinii din rasa Malamut de Alaska sunt foarte puternici și din acest punct de vedere îi preferă. „În acest an am luat cu ei, atât în formulă de doi, cât și de patru, numai primul loc la competițiile la care am participat. Traseul la Cupa Beliș a fost frumos, păcat doar că nu s-a putut face un circuit. Era mai bine și pentru atelaje și pentru public”, a spus proprietarul lui Nanook, Maya, Tikani și Jess, acesta din urmă aflat la primul său concurs.„În cazul acestui sport nu avem câștiguri, tot ce facem este din pasiune. Mulți spun că prin aceste concursuri chinuim câinii, dar nu este deloc așa. Câinilor le place și abia așteaptă sezonul să participăm cu ei la competiții ”, a mai precizat Gică Basarab spunând că Malamutul de Alaska este foarte sociabil, singurul „pericol” în cazul lor fiind acela că dacă vei avea unul, cu siguranță ți-l vei dori și pe al doilea.

Gică Basarab și câinii săi de rasă Malamut/Foto: Dan Bodea

Gică Basarab și câinii săi de rasă Malamut/Foto: Dan Bodea

Agili și frumoși

Răzvan Țurcaș s-a aflat la al doilea său concurs de atelaje canine și a participat cu șase câini din rasa Husky Siberian. Liderul echipei sale este Speedy și este campioană de frumusețe în cinci țări. Proprietara lor este doamna Daniela Epure, din Timișoara. „Îi cresc demult și merg cu ei la expoziții de frumusețe. Liderul atelajului este campion european. De fapt, toți sunt campioni în minim două țări. Cu creșterea câinilor Husky mă ocup de 15 ani. Există un standard pentru fiecare rasă și un câine este frumos dacă este în stare să își facă și munca pentru care este făcut. Dacă nu își face munca, din punctul meu de vedere, ca și crescător al acestei rase, nu este potrivit pentru concursurile de frumusețe. Este exact ca în cazul ciobănescului german, care este câine de pază. Nu orice persoană poate deține un Husky. Trebuie să fii făcut să ai această rasă. Ei sunt câini de haită și toată viața lor vor încerca să își domine stăpânul. Sunt câini care gândesc singuri și nu își consumă energia decât cu un scop. Nu aleargă de nebuni în parc. Pentru fiecare rasă există un stăpân. Un câine nu e un bibelou, indiferent de rasă”,  a precizat Daniela Epure, din Timișoara.

Speedy și Chester,   campioni de frumuseșe/Foto: Dan Bodea

Speedy și Chester, campioni de frumuseșe/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Speranțe pentru Federație

În ceea ce privește înființarea unei Federații pentru acest sport, Erno Sandor, proprietar de câini din rasa Samoyed, consideră că a venit momentul pentru punerea în practică a unei asemenea inițiative.„ Să treacă sezonul competițional și vom găsi o modalitate. Sunt multe asociații, dar legea cere mai multe cluburi sportive de profil în mai multe județe. Problema este că nu există foarte multe cluburi și ar trebui transformate asociațiile în cluburi. E un fel de modificare de statut”, a precizat Erno Sandor, spunând că în cluburile sportive ar trebui legitimați și câinii, nu doar stăpânii lor. „Federația aceasta nu va cuprinde doar sporturi canine cu sănii, ci va cuprinde toate sporturile care îi implică pe câini. De la agility, la triatlon și altele. Suntem musheri în jur de 27, dar s-ar putea să existe în România 100 de oameni care își doresc să participe la canicross, spre exemplu”, a declarat  Erno Sandor, care a participat la Cupa Beliș cu samoyezii Lenny, Lisa, Lily și Lucky.

Erno Sandor și echipa sa,   la startul primei zile de concurs/Foto: Dan Bodea

Erno Sandor și echipa sa, la startul primei zile de concurs/Foto: Dan Bodea

În prezent, concurenții competițiilor de atelaje canine provin, în cea mai mare parte, din București, Harghita, Timișoara, Arad, Cluj-Napoca sau Covasna.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

21IMG_2186

Distribuie:

Postaţi un comentariu