Galerie FOTO Blandiana, Theodorescu şi Constantinescu, la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu

Foto: Dan Bodea

Prima statuie din Cluj-Napoca a omului de stat Iuliu Maniu va fi dezvelită, marţi, în prezenţa unor personalităţi ale vieţii publice, printre care se numără Ana Blandiana, academicianul Răzvan Theodorescu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, academicianul Emil Burzo, cel care, din fonduri proprii, peste 70.000 de euro, a finanţat ridicarea statuii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„În cadrul seriei de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, marţi, 8 ianuarie 2019, de la ora 11, se va desfășura Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi cu Universitatea Babeş-Bolyai. Reprezentând un omagiu adus marelui om de stat transilvănean, inaugurarea monumentului coincide cu împlinirea a 146 ani de la naşterea acestuia. Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale. Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor. Ceremonia de dezvelire a monumentului se va desfăşura în prezenţa unor personalităţi, a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi naţionale, precum şi a mai multor membri ai Academiei Române. În deschidere, Acad. Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, vor vorbi despre semnificația personalității lui Iuliu Maniu și despre importanța celebrării memoriei sale.Vor lua cuvântul, printre alţii: Președintele Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ministrul Culturii și Identității Naționale, prof. univ. Daniel Breaz, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române şi Dr. Ioan Boilă”, se arată într-un comunicat al Academiei Române Cluj.

Foto: Dan Bodea

Evenimentul va cuprinde lecturarea unor fragmente din discursul rostit de Iuliu Maniu în plenul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, în interpretarea actorului Ruslan Bârlea de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, urmată dedepunerea de coroane din partea instituţiilor de stat.

Academicianul Emil Burzo n-ar fi vrut să se afle de donaţia sa şi, întrebat de ce o face, totuşi, el a spus: „Pentru că aceste personalităţi au reprezentat ceva pentru România de astăzi”.

Academicianul Emil Burzo i-a cunoscut personal pe Iuliu Maniu şi pe Iuliu Hossu: „Când eram copil i-am cunoscut pe amândoi, şi pe Iuliu Hossu, şi pe Iuliu Maniu, când a fost în Cluj, la familia Boilă; am fost cu tata. În timpul ocupaţiei maghiare, toate şcolile au fost trecute să se înveţe în limba maghiară. Eu am început şcoala atunci şi au rămas numai 4 şcoli cu predare în limba română, una la Năsăud, a doua la Gherla, a treia în curtea Bisercii Bob şi a patra la Oradea. Am început şcoala primară şi după 6 luni a venit un inspector şcolar şi, neştiind limba maghiară, am fost tuns în cruce. Am plâns foarte, foarte mult. Atunci, n-am mai vrut să merg la şcoală, iar tata a discutat cu Iuliu Hossu şi am stat o perioadă la episcopie. Tata (n.r – Teodor Burzo) a lucrat cu Iuliu Hossu în Consiliul Dirigent şi se cunoşteau. (…) În 1969, m-a rugat tata să merg cu el la Căldăruşani, împreună cu fratele lui Iuliu Hossu, Traian Hossu, care era inginer la Bucureşti şi cu care a lucrat împreună. Atunci l-am văzut ultima dată pe Iuliu Hossu. În anul următor a murit. (…) Iuliu Maniu a venit în 1945 de două ori la familia Boilă, aveam vreo 9 ani, şi l-am întâlnit atunci, am fost o dată cu tatăl meu”.

Pe lângă costurile legate de statuia lui Iuliu Maniu, academicianul Emil Burzo a donat şi câte 5.000 de lei Bisericii Ortodoxe şi Bisercii Greco-Catolice, pentru ridicarea statuilor lui Nicolae Ivan, Bartolomeu Anania şi Iuliu Hossu.

 

Citește și:

Academicianul Emil Burzo: Ce încredere poţi să mai ai când printre delatorii familiei se află prieteni apropiaţi?!

 

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Bădăcin, Sălaj – 5 februarie 1953, Sighetu Marmaţiei, Maramureş) a jucat un rol determinant în realizarea Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi a fost, printre altele, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc, membru de onoare al Academiei Române, ministru-preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (2 decembrie 1918-4 aprilie 1920) şi, de mai multe ori, prim ministru al României.

Deocamdată, osemintele lui Iuliu Maniu nu au fost identificate, dar pentru că dorinţa sa era să fie îngropat la Bădăcin, pe Dealul Ţarinii, academicianul Emil Burzo a avut iniţiativa să aducă pământ din locul respectiv, pe care l-a presărat la statuia pe care a ridicat-o.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. european non violenta says:

    Ciolos nu a fost?

Postaţi un comentariu