Bilete gratuite pe Lună pentru artiști. Adrian Ghenie, printre artiștii preferați de japonezul care va călători în jurul Lunii în 2023

Foto: Sotheby's

În cursul zilei de marți, 18 septembrie, CEO-ul SpaceX a dezvăluit că Yusaku Maezawa, fondator al celui mai mare retailer online de vestimentație din Japonia, Zozotown, va fi primul client privat care va călători în jurul Lunii în racheta pe care compania urmează să o construiască. Călătoria ar urma să aibă loc în anul 2023 și japonezul și-a exprimat dorința de a lua cu el mai mulți artiști pe care să îi implice într-un proiect intitulat #dearMoon.

Omul de afaceri japonez Yusaku Maezawa, care în 2023 ar urma să călătorească în jurul Lunii la bordul rachetei Big Falcon Rocket (BFR) construită de compania antreprenorului Elon Musk, SpaceX, a achiziționat în 2016  lucrarea „Self-Portrait as Vincent Van Gogh” (2012) a artistului român Adrian Ghenie în cadrul unei licitații la Casa Sotheby’s, din New York, cu suma de 2.590.000 de dolari, de opt ori valoarea estimată (200.000-300.000 dolari). Imediat după licitație, în 2016, miliardarul japonez a postat o poză cu noua achiziție pe contul personal de Instagram.

View this post on Instagram

#adrianghenie

A post shared by Yusaku Maezawa (@yusaku2020) on

„În sfârșit pot să vă spun că am ales să merg în jurul Lunii alături de mai mulți artiști”, a spus Maezawa în cadrul evenimentului organizat de compania SpaceX.

În vârstă de 42 de ani, Yusaku Maezawa are o avere estimată la 2,9 miliarde de dolari conform Forbes. Cântăreț de muzică punk rock, Maezawa este de asemenea un avid colecționar de artă și anul trecut a cheltuit 110,5 milioane de dolari pe tabloul Untitled realizat de Jean-Michel Basquiat în 1982. Fiind artist la rândul lui, japonezul își dorește să meargă în călătoria de o săptămână în jurul Lunii alături de alți artiști, motiv pentru care a cumpărat toate locurile din racheta companiei lui Elon Musk.

„Aș vrea să invit între șase și opt artiști din toată lumea să mă însoțească în această misiune pe Lună. Acești artiști vor fi rugați să creeze ceva după întoarcerea pe Pământ, iar acele capodopere vor inspira visătorul din fiecare dintre noi”. Maezawa nu a precizat numele artiștilor pe care și-ar dori să îi invite, însă aceștia vor reprezenta mai multe domenii inclusiv pictură, muzică, film, sculptură etc. „Cum ar fi fost dacă Picasso ar fi mers pe Lună? Sau Andy Warhol, Michael Jackson, ori John Lennon?Dar Coco Chanel?”, a spus Maezawa.

Ideea de a realiza acest zbor ar fi venit din partea japonezului, a declarat Elon Musk, însă miliardarul nu a spus cât l-a costat călătoria. Cert este că artiștii care îl vor însoți nu vor trebui să dea bani pe bilet. Elon Musk a mai precizat că un cost estimativ pentru construcția rachetei BFR ar fi de cinci miliarde de dolari.

Big Falcon Rocket

Big Falcon Rocket

Până în 2023, când zborul ar trebui să aibă loc, publicul va fi ținut la curent cu evoluția misiunii pe Lună, a promis antreprenorul Elon Musk. Acesta a lăsat chiar deschisă posibilitatea de a se alătura echipajului rachetei.

Acesta nu a fost primul anunț prin care SpaceX și-a dezvăluit intenția de a trimite turiști spre Lună. În 2017, Musk a declarat că două persoane, printre care și japonezul Yusaku Maezawa,  au plătit sume consistente pentru a zbura la bordul rachetei Falcon Heavy în jurul Lunii, o versiune mai mare a Falcon 9. Cu toate acestea, în cadrul lansării inaugurale din luna februarie a acestui an, Musk a precizat că turiștii vor lua parte la o misiune a rachetei BFR, nu a rachetei Falcon Heavy.

Compania SpaceX nu a trimis până în prezent nici un turist în spațiu, însă prin intermediul programului Commercial Crew al NASA lucrează la o capsulă spațială care să transporte turiști la bordul Stației Spațiale Internaționale. Planul, deocamdată, este de a lansa vehiculul spațial numit Crew Dragon pentru prima dată în luna decembrie, anul acesta, într-un zbor test fără pasageri la bord. Mai târziu, în 2019, compania speră să lanseze capsula cu doi pasageri la bord. Musk a precizat că proiectul Commercial Crew este o prioritate pentru SpaceX în acest moment.

Cine este Yusaku Maezawa?

„Confrații mei japonezi spun că sunt un ciudat”, spunea Maezawa în 2017 într-un interviu pentru casa de licitație Christie’s. Simplu spus, Maezawa este un fost punk rocker care a devenit miliardar făcând comerț online și care este îndrăgostit de arta de lux. În urmă cu două decenii, Maezawa pe atunci doar un adolescent care studia la un liceu din Tokyo, a avut o revelație prin care și-a vizualizat propria viață. Într-o dimineață, mergând cu trenul din prefectura Chiba, unde locuia, a studiat fețele oamenilor care se aflau în tren și toate păreau obosite ș nefericite. „Mă imaginam la fel de nefericit ca acei oameni și nu puteam suporta acel gând”, declara Yusaku Maezawa într-un interviu pentru The Times.

Viața a început să i se schimbe în anii ’90, când și-a urmat iubita în SUA și când au început să îi vină idei despre modul în care ar putea să câștige bani făcând comerț cu tricouri și CD-uri din Japonia. S-a întors în țara lui și a înființat compania Start Today, după numele unui album al trupei Gorilla Biscuits pe care o admira la acea vreme. În același timp, și-a continuat cariera muzicală cu trupa punk Switch Style pentru care era baterist. La vârsta de 25 de ani, copleșit de responsabilități, s-a văzut nevoit să renunțe la companie, transformând-o în site-ul de e-commerce Zozotown pentru care lucrează acum 900 de angajați. La ora actuală, site-ul promovează în jur de 6.300 de branduri și de curând a lansat o line de fashion numită Zozo, disponibilă în 72 de țări. În timp ce în Japonia succesul companiei lui l-a făcut celebru, Maezawa a devenit cunoscut la nivel internațional anul trecut când a achiziționat tabloul artistului american Jean-Michel Basquiat cu suma de 110 milioane de dolari. Pentru ca oameni din toată lumea să se bucure de lucrare, miliardarul japonez a sponsorizat un turneu internațional prin care tabloul să fie expus în mai multe muzee și galerii. Din colecția personală pe care o deține Maezawa, mai fac parte lucrări semnate de Picasso, Alexander Calder, Willem de Kooning și Adrian Ghenie.

La conferința organizată de SpaceX luni, japonezul și-a explicat alegerea de a cumpăra toate locurile din racheta care urmează să îl transporte în jurul Lunii: „Nu am vrut să am această experiență fantastică de unul singur”, a spus miliardarul.

Adrian Ghenie și Van Gogh

De la influenții Charles Darwin, Vincent van Gogh și Marcel Duchamp, la rău-famații Hitler, Lenin și Stalin, sau popularii Elvis, Stan Laurel și Oliver Hardy, Adrian Ghenie i-a pictat pe cei faimoși sau mai puțin faimoși. Dintre aceștia însă doar cu doi dintre ei s-a identificat personal: dintre lucrările lui Adrian Ghenie intitulate auto-portrete cele cu adevărat remarcabile aparțin unui mic grup de picturi centrate pe chipurile lui Darwin și Van Gogh. Aceste două figuri istorice, se precizează în catalogul licitației, formează pilonii structurali ai lucrărilor recente ale lui Ghenie. Având la bază unul dintre ultimele autoportrete ale pictorului olandez post-impresionist, (lucrare expusă la Musée d’Orsay, Paris) „Self Portrait as Vincent van Gogh” este un extraordinar compus artistic, istoric și personal. În această lucrare, Ghenie a imprimat adulația sa din copilărie față de maestrul olandez, inserând totodată implicațiile teoriei evoluționiste a lui Darwin. În 2015, Ghenie a abordat succint acest dialog pentru expoziția sa din cadrul Bienalei de Artă de la Veneția. Printre picturile care l-au reprezentat pe Darwin, Hitler sau a imaginilor care evocau momentul arderii cărților de naziști și Expoziția Degenerate Art din 1937, lucrarea „Self Portrait as Vincent van Gogh” a fost un punct de referință al show-ului expozițional.

În copilărie, artistul era captivat de seria Sunflowers a lui Van Gogh și fascinat de povestea de viață a marelui artist. Sursa inspirației sale datează în cazul lui Adrian Ghenie din copilărie când a intrat în contact cu un articol intitulat ‘The Tragic Life of Vincent van Gogh’, care a suplinit pentru mult timp lipsa albumelor de artă din casa viitorului artist. Întâlnirea lui Adrian Ghenie cu autoportretul artistului olandez din Musée d’Orsay din Paris a venit abia în 1998.

Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut la Baia Mare în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin.

Distribuie:

Postaţi un comentariu