Bianca Tămaș și-a lansat al treilea volum. „Anuță dragă am fost eu pentru Mihaiul meu toată viața!”

Bianca Tămaș, Anuța Popa și Tudor Sălăgean/ Foto: Dan Bodea

Jurnalista Bianca Tămaș și-a lansat romanul „Anuță dragă” în prezența personajului principal, bunica sa, Anuța Popa.  Lansarea volumului a avut loc joi, 16 februarie, de la ora 17:30 în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

În primul rând stă Anuța. Poartă costum popular, batic negru cu flori galbene și ie cu motive special alese. Așteaptă nerăbdătoare. Povestea ei, relatată cu lux de amănunte nepoatei, a devenit subiectul unei cărți. Așteaptă cuminte. E numai un pic de femeie. Când l-a cunoscut pe Mihai acesta i s-a părut foarte înalt, poate tocmai din acest motiv.

„Era cel mai frumos bărbat pe care l-am văzut de când m-a făcut maica. Era înalt, elegant și mându tare”. După multe peripeții, Mihai și Anuța și-au spus un „da” hotărât unul altuia. Au fost căsătoriți timp de 60 de ani, și chiar și după atâta timp împreună au găsit puterea de a se alinta și de a se iubi, precum doi tineri. Mihai al ei s-a stins în 2012, dar dragostea lor nu va pieri niciodată. A avut Bianca grijă.  

„Nu am citit încă tot romanul cap coadă, dar de abia aștept să fac acest lucru. Deși, sincer, eu știu tot ce se întâmplă!”, spune Anuța Popa, după ce emoțiile lansării s-au mai domolit puțin. / Foto: Dan Bodea

„Bunica știa că scriu o carte și după primele pagini am zis să îi citesc să văd dacă mă îndrept spre drumul cel bun. «Bunică, știi ce nume i-am pus cărții?» «Nu știu, draga bunicii». «Anuță dragă». Și începe și plânge.« Anuță dragă am fost eu pentru Mihaiul meu toată viața!». Și încep și îi citesc câteva pagini. Începe iarăși să plângă. Sper să ajungă să o citească până la capăt și dacă plânge, să plângă de bucurie!”, a spus Bianca în timpul lansării cărții sale„Anuță dragă”.

Cartea spune povestea de dragoste a bunicilor autoarei. Acțiunea este povestită la persoana întâi, păstrând viu graiul popular. Citind, ai impresia că Anuța îți povestește, precum i-a povestit Biancăi, cu lacrimi în ochi, cu zâmbet, dar mai ales cu suflet, propria poveste, cu bune și rele.

„„Anuță dragă” are la bază povestea de dragoste plină de peripeții a bunicilor mei, plină de învățături care pot fi aplicate și astăzi. Dar să nu vă imaginați că e o poveste siropoasă. Nicidecum! E una plină de suspans, de personaje haioase și întâmplări inedite”, spune Bianca/ Foto: Dan Bodea

„Ideea de a transcrie ceea ce i-a povestit bunica este o idee extraordinară pe care cred că toți tinerii ar trebui să o aplaude. Bianca nu a făcut pur și simplu o transcriere pentru că în acest caz nu ar fi avut voie să semneze cartea. A ascultat, a înregistrat, a modificat și a rezultat această carte plină de viață așa cum se pare că nu mai sunt decât viețile bunicilor nostri sau cum au fost, o carte ce vorbește despre locuri care din păcate încep să dispară, despre obiceiuri care din păcate încep să dispară și  cărora le constatăm frumusețea extraordinară prin astfel de cărți, destul de rare cum este și cea a Biancăi. Are un farmec cu totul și cu totul aparte faptul că a păstrat expresiile acelea pe care le-a folosit și le folosește bunica”, a spus Radu Țuculescu.

„Bianca face parte din generația care citește foarte mult. Lucrul acesta se vede pentru că nu citește chiar degeaba. Treptat, asimilează. Știe ce îi place, știe ce nu îi place, vorbește pe șleau, prinde foarte repede, iubește foarte repede, e foarte darnică, e de-a dreptul altruistă. Îi spun să mai injure pe ici pe colo. Ea, nu! Mă înjură pe mine”, glumește Radu Țuculescu / Foto: Dan Bodea

Lansarea volumului a avut loc în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde cei prezenți, au putut asista la o altfel de lansare de carte. Cu ie, cu suflet, cu muzică și dans și nu în ultimul rând cu fragmente din carte citite live de către autoare.

 Au vorbit despre cel de-al treilea volum semnat de Bianca Tămaș: Tudor Sălăgean, Radu Țuculescu, Alexandru Jurcan, Victor Cubleșan și Vasile George Dâncu.

Bianca Tămaș și Sebastian Paic / Foto: Dan Bodea

Citiți și: Între Sebastian Paic și portul tradițional românesc e o adevărată chimie

Evenimentul a fost moderat de Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.  Asociația Zestrea și Ansamblul Folcloric Românașul au animat și mai mult atmosfera, oferind felii de folclor autentic.

„Îmi doresc să am și eu parte de o iubire ca cea a bunicilor mei. Ei, după 60 de ani împreună, se pupau și își spuneau că se iubesc. Mi-au demonstrat că dacă ai persoana potrivită lângă tine, poți face orice în viață. Au pornit de la zero și au ajuns departe muncind împreună”, a declarat Bianca pentru Transilvania Reporter / Foto: Dan Bodea

Romanul a fost lansat în colaborare cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca

Citiți și: Tinerii Clujului. Bianca Tămaș, o scriitoare atipică „De asta scriu, pentru ca oamenii care citesc să simtă ceva”

Urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Bianca Tămas s-a născut pe 24 noiembrie 1992, în Huedin, Județul Cluj. A absolvit Liceul Teoretic „Octavian Goga”, Huedin. A absolvit Facultatea de Științe Politice, Adminsitrative și ale Comunciării, secția Jurnalism. A publicat pentru prima dată în revista Tribuna, suplimentul Claviaturi. A participat la concursuri locale, județene și naționale, atât de poezie și de proză. A debutat cu volumul de proze „Când cerul era pe sfârșite” (Limes, 2011). În 2014, la Cluj-Napoca a lansat a doua carte „Bere și pantofi cu toc” în cadrul editurii Eikon.

Distribuie:

Postaţi un comentariu