Bani europeni pentru cercetarea inteligenței artificiale, internetul obiectelor și industria 4.0

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca/ Foto: Dan Bodea

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut o finanțare europeană și va dezvolta o infrastructură de calcul de înaltă performanță care să poată fi integrată în sisteme de calcul de tip cloud și de date masive.

Cercetătorii universității contribuie deja la proiecte de cercetare naționale și internaționale, instituția clujeană de învățământ superior avend semnate mai multe acorduri de colaborare cu Universitatea din Geneva, cu European Open Science Cloud și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București pentru standardizarea, interconectarea și utilizarea resurselor de calcul cu sisteme de tip cloud.

Prin configurația sa flexibilă și varietatea amplă de servicii, infrastructura Cloudut a universității va ajuta echipele de cercetare să optimizeze valorificarea resurselor științifice și a puterii de calcul în domenii precum volumele mari de date, inteligența artificială, industria 4.0 și internetul obiectelor. Costul total al proiectului UTCN este de 1,09 milioane euro, din care 930.000 euro reprezintă finanțarea prin intermediul Programului Operațional Competitivitate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu