Avertismentul experților imobiliari: „Prețurile cerute de proprietarii clujeni pentru chirii nu se justifică!”

La 1 octombrie se deschide oficial noul an universitar și proaspeții studenți „de Cluj”, dar și cei care au dobândit acest statut în anii precedenți, au început goana după chirii. După un an pandemic, 2020, în care piața imobiliară s-a mai relaxat, în această toamnă prețurile au ajuns la nivelul anului 2019, de dinainte de lockdown.

Cu cât se închiriază o locuință în Cluj-Napoca
Ca să avem o privire de ansamblu asupra pieței imobiliare, nișat strict pe chirii, am cerut părerea unui expert imobiliar. Astfel, am aflat că pentru o garsonieră de 11 metri pătrați se cere, în medie, o chirie de 120-130 de euro.

Prețurile garsonierelor confot II și I pornesc de la 250 de euro în sus, dar în general nu se trece pragul de 300 de euro, decât în cazuri excepționale. Cele mai căutate sunt apartamentele de două camere. În acest caz prețurile pornesc, în medie, de la 300-350 de euro. Prețurile variază în funcție de dotările interioare și de zonă.

Pentru un apartament de 3 camere se cer chirii între 300 și 400 de euro, iar pentru apartamentele de 4 camere prețurile pornesc de la 380 de euro. În general pentru un astfel de apartament se solicită 450 – 500 de euro.

Experții imobiliari îndeamnă la cumpătare: „Cine are experiență caută”
Aparent prețurile nu au crescut față de perioada 2019, însă problemele generate de răspândirea pandemiei de coronavirus au dus la o ușoară scădere a numărului de cereri. Chiar dacă proprietarii continuă să țină prețurile la un nivel ridicat, experții imobiliari îi îndeamnă pe studenți, și în general pe cei care caută o chirie, să nu se grăbească să accepte prima ofertă.

„Acum e doar o perioadă de degringoladă pe piața chiriilor pentru cei care au închiriat, în vară de exemplu, pentru că nu știu ce se va întâmpla. Unii și-au reținut apartamentele, au plătit chirii în această perioadă pentru că s-au relaxat restricțiile, dar dacă se va reveni la cursurile online aproape sigur va urma o perioadă de rezilieri de contracte, de renegocieri.

Nu vorbim de cei cu pretenții. Avem și chirii aberante în Cluj-Napoca, care nu se justifică, dar sunt unii care își permit, chiar dacă sunt puțini. Însă, majoritatea își numără fiecare euro, sau fiecare leu pe care îl dau, pentru că salariile nu au crescut, dimpotrivă unii și-au pierdut locurile de muncă.

A fost o perioadă în luna iulie, imediat după concursul de dosare, atunci a început lumea să închirieze. Dacă universitățile nu vor organiza cursuri față în față, proprietarii care deja au închiriat vor trebui să renegocieze prețul, pentru că altfel vor rămâne fără chiriași. De ce să rămâi în Cluj, dacă nu mergi la școală.

Prețurile din acest moment nu se justifică, dar mentalitatea omului e foarte ciudată. Proprietarii care au locuințe de dat în chirii, dacă au văzut că începe școala, că nu mai sunt restricții, că se întâmplă lucruri în Cluj, au crezut că pot să urce din nou chiriile la nivelul anului 2019.

În 2019, garsonierele erau 350 de euro. Au revenit în ideea că se reiau cursurile, dar cu 350 de euro se poate închiria și un apartament cu 3 camere. Cine deja are experiență caută pentru că volumul la chirii este mare, foarte mare.

Sunt sute de apartamente noi care au fost achiziționate tocmai pentru a fi închiriate, sunt apartamentele vechi, în total vorbim de mii de posibilități. Cel mai bun lucru la ora actuala este să cauți. Practic vor găsi, se va întâmpla ca de obicei, cei care nu au închiriat până la 1 octombrie vor negocia vor scadea prețurile”, a explicat pentru Transilvania Reporter expertul imobiliar Sanda Moldovan.

„E greu să faci previziuni”
Sanda Moldovan a insistat pe ideea că în acest moment oricâtă experiență ai avea în domeniul imobiliar e aproape imposibil să faci previziuni. „În ciuda perioadei grele de anul trecut, în continuare Clujul este scump. Nu se mai pot face previziuni dacă scad sau cresc prețurile.

Cine face astfel de previziuni se înșală. Spre exemplu, anul trecut doar studenții care au avut laboratoare face to face și-au păstrat chiriile vreo 3-4 luni, dar vorbim mai degrabă de excepții. Au fost și părinți care au avut posibilități, dar aici vorbim de puține cazuri.

Anul acesta s-au păstrat prețurile chiriilor în cazul celor care și-au găsit și un job, au fost oportunitățile acestea cu joburi în delivery. Cei care s-au angajat și au făcut bani au rămas în vechile chirii, nu s-a pus problema renunțări. E posibil să rămână pe piață chiriile acestea, dar cu siguranță o marjă de negociere”, a adăugat expertul imobiliar.

Prețuri chirii în Cluj-Napoca, septembrie 2021

  • Garsoniere: 250 – 300 de euro;
  • Ap cu 2 camere: de la 300-350 de euro;
  • Ap cu 3 camere: între 300 – 400 de euro;
  • Ap de 4 camere: de la 380 până la 500 de euro.
Distribuie:

Postaţi un comentariu