Autorităţile caută soluţii pentru romii de la Pata Rât

eepurl.com

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a avut o întrevedere cu reprezentanţii Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Cluj, în cadrul căreia s-au purtat discuţii referitoare la situaţia etniei rome din judeţul Cluj precum şi legat de modalităţile concrete prin care forul administrativ judeţean poate contribui la îmbunătăţirea situaţiei acestei etnii, ca urmare a problemelor generate de închiderea depozitelor de deşeuri neconforme de la Pata-Rât, Dej, Câmpia Turzii, Turda, Gherla şi Huedin.

Respectivele comunităţi de romi vor mai putea să rămână în aceleaşi locaţii doar până în luna septembrie a acestui an, perioadă în care se va desfăşura etapa de proiectare a lucrărilor de închidere a depozitelor de deşeuri, după care va urma execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Ca atare este nesesară găsirea de urgenţă a unei soluţii pentru relocarea membrilor acestei comunităţi şi a identificării unor surse de venit pentru aceştia.

Forul administrativ se implică în acest demers prin consilierea membrilor comunităţii în vederea întocmirii dosarului de candidatură pentru obţinerea unui loc de muncă. Totodată, în măsura în care expertul pe probleme de romi din cadrul instituţiei va primi informaţii referitoare la locurile de muncă vacante, cursurile de formare profesională existente la nivelul judeţului Cluj sau diverse programe care vin în întâmpinarea cerinţelor şi abilităţilor persoanelor de etnie romă, acestea vor fi aduse la cunoştinţa membrilor comunităţii atât prin intermediul liderilor formali cât şi a celor informali.

De asemenea, în vederea obţinerii unui loc de muncă şi a anumitor indemnizaţii sociale o condiţie esenţială este deţinerea actelor de stare civilă şi de identitate. În vederea susţinerii acestui demers Consiliul Judeţean Cluj, pune la dispoziţia membrilor comunităţii interesaţi, informaţii cu privire la documentaţia ce trebuie depusă în vederea obţinerii documentelor de identitate precum şi a taxelor aferente întocmirii acestora. În acest context, merită amintit faptul că Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei Cluj, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, realizează lunar acţiuni cu staţia mobilă în judeţ pentru punerea în legalitate a persoanelor fără acte de stare civilă şi de identitate precum şi a tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu au solicitat eliberarea documentului de identitate, numai din luna ianuarie a acestui an şi până în prezent un număr de peste 500 de persoane de etnie romă de pe raza judeţului Cluj beneficiind de aceste servicii.

„Discuţia cu reprezentanţii comunităţii rome clujene a fost una extrem de constructivă şi benefică, dânşii aflând pe această cale atât poziţia Consiliului Judeţean Cluj în rezolvarea problemei de la Pata-Rât, cât şi pârghiile legale pe care le avem în contextul ameliorării situaţiei generate de închiderea depozitelor de deşeuri din judeţul Cluj. În acest sens am stabilit un plan de acţiuni pe care să-l implementăm în perioada imediat următoare, cu implicarea expertului pe probleme de romi din cadrul Consiliului Judeţean, astfel încât oamenii de acolo, care au rămas fără o sursă de venit, să fie ajutaţi pentru integrarea pe piaţa forţei de muncă clujene. De aceea, am hotârât să ne vedem în toamnă, prin luna septembrie, pentru a evalua ce s-a realizat în această speţă şi pentru a identifica noi modalităţi de ajutorare a acestei etnii”, a declarat Mihai Seplecan.

Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul aparatului de specialitate şi al instituţiilor aflate sub autoritate, a realizat în comunitatea romă din Pata-Rât o serie de acţiuni menite să contribuie la îmbunătăţirea nivelului de trai al membrilor acesteia, din care amintim: planificarea şi derularea de campanii de educaţie pentru sănătate (vaccinare, planning familial, educaţie igienico-sanitară), construirea unui punct sanitar dotat cu echipamente şi materiale necesare funcţionării acestuia ca un cabinet de medicină de familie, sprijin material în situaţii de urgenţă (case incendiate), identificarea nevoilor educaţionale cu care se confruntă membrii comunităţii de romi şi adoptarea în funcţie de acestea a unui set de măsuri relevante ameliorării situaţiei (asigurarea transportului de la domiciliu la şcoală pentru elevii ce frecventează una din şcolile aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, sprijinirea membrilor comunităţii în ceea ce priveşte completarea documentaţiei necesare obţinerii unor burse, etc.), acordarea de consultanţă gratuită membrilor comunităţii de romi.

Rampa de la Pata Rât a fost închisă în 26 iunie.
Citiţi şi:
700 de romi de la Pata Rât, disperaţi după închiderea rampei
Gabriela Tonk, Pata Cluj: „Din cauza lipsei de informații și a nesiguranței viitorului cei din Pata Rât sunt foarte anxioși”
Adi Dohotaru, activist social: „Oamenii de la Pata Rât sunt principalii ecologiști ai orașului”

Postaţi un comentariu