Asociația de Podiatrie oferă consultații gratuite pentru 150 de persoane cu diabet din Cluj

Asociația de Podiatrie organizează la Cluj-Napoca o nouă acțiune în cadrul campaniei de informare și prevenire a amputațiilor în rândul persoanelor cu diabet. Peste 150 de persoane cu diabet beneficiază, în perioada 1-3 februarie, de consultații gratuite oferite de medici specialiști și rezidenți ai Centrului Clinic de Diabet Zaharat din Cluj-Napoca, alături de personalul medical al Centrului Medical de Podiatrie. 

 „Persoanele cu diabet se confruntă deseori cu complicații care duc la afecțiuni grave ale picioarelor, iar  misiunea Asociației de Podiatrie este să contribuie la creșterea calității vieții lor, prin îmbunătățirea îngrijirii de care acestea beneficiază. Campania noastră urmărește conștientizarea problemelor la nivelul picioarelor în rândul persoanelor cu diabet, prevenirea neuropatiei diabetice de timpuriu, reducerea riscului de apariție a piciorului diabetic și reducerea numărului de amputații. Suntem convinși că, lucrând împreună – pacienți, personal medical și organizații specializate – putem preveni dezvoltarea cazurilor grave și putem reduce statisticile îngrijorătoare din prezent”, a declarat nr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Consultațiile gratuite de la Centrul Medical de Podiatrie includ testarea hemoglobinei glicate, testarea răspunsului galvanic al pielii (evaluare Sudoscan), evaluarea nivelului de produși avansați de glicare (analiză cu aparatul AGE Reader), examenul obiectiv al piciorului, teste de sensibilitate și evaluarea calității vieții persoanelor cu diabet. Tot în cadrul campaniei de informare și prevenire, medici de familie și diabetologi din Cluj se întâlnesc în 2 februarie, la Grand Hotel Napoca, la Simpozionul dedicat prevenirii amputațiilor în rândul persoanelor cu diabet.

Potrivit studiilor medicale, diabetul poate duce la afecțiuni majore ale picioarelor. În România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 62 de amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet. Aproximativ două milioane de români cu vârsta între 20 si 79 de ani suferă de diabet, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Asociația de Podiatrie a fost înființată în primăvara 2015 și urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România și să creeze meseria de podiatru la noi în țară. Alături de campaniile de informare și prevenire organizate în parteneriat cu specialiști din țară și străinătate, AP a demarat procesul educațional pentru instruirea asistenților medicali podiatri printr-o serie de conferințe, congrese și cursuri de instruire acreditate la nivel național.

Distribuie:

Postaţi un comentariu