Andrei Gheorghe, despre restaurantele clujene: “Mâncarea e banală și mediocră”

Andrei Gheorghe a participat la Electric Castle, festival care l-a încântat, întrucât spune acesta, oferă o experiență aparte. În schimb nu la fel de mult l-a încântat mâncarea restaurantelor clujene.

„Un lucru pe care îl reproșez Clujului, dar pe care îl înțeleg, e faptul că v-au plecat toți bucătarii. E mâncarea tradițional proastă aici. Nu aveți nimic special. Aia nu e mâncare ce credeți voi. Mâncarea e proastă peste tot. Banală. Se confundă abundența cu calitatea. Clujul s-a dezvoltat foarte mult pe vizual. Acest vizual este datorat infuziei de graficieni, IT-iști. Clujul nu s-a dezvoltat pe loc. Clujul s-a dezvoltat pe IT și dacă voi nu o să știți să faceți managementul succesului, nu o să mai fie IT. IT-ul acesta a adus mult design și îmbunătățire vizuală. În schimb, e doar imagine. Imaginea nu e dublată de conținut, în cazul acesta, mâncarea. Arată bine, e ok, dar nu e bună. E banală și mediocră. Am mâncat la Bujole,  Maimuța Plângătoare, Jaxx și în multe alte locuri. Știți voi ce e aia mâncare indiană? Vă dau niște pachețele stupide, fandosite, se jupuiesc vegetarienii pentru aberații mentale și se laudă după aceea cu victorii neadevărate. Din România, în general, nu doar din Cluj, au plecat bucătarii, iar calitatea mâncării a scăzut foarte mult. E foarte greu să găsești un restaurant cu o bucătărie ok. S-a reuşit de multe ori un ambient mișto, dar în rest, aici e tot ceva între imagine și conținut. Întreaga societate românească auzi că vorbește despre imagine. Imaginea e cum cade lumina pe președinte, conținutul e ce prostii spune el pe gură”, a spus acesta.

Foto: Dan Moruzan

Ce nu vă place? „Nimic nu îmi place!” Unde ați mâncat? „Peste tot!”

În rest, îi place Clujul, cu toate că îl enervează conversațiile standard pe care le are cu clujenii care așteaptă să le fie lăudat orașul. În prima zi când a ajuns la Cluj cu ocazia festivalului, a avut parte de o neplăcere în trafic și apoi de multe înjurături pe Facebook:

„M-am trezit într-o mare de oameni care și-au dat seama că au mașină și s-au comportat ca niște berbeci. Am scris pe Facebook, prin urmare mi-am luat m..e de la tot Clujul că sunt un mitic care suge p..a. Sunt bătrân, sunt evreu sunt un nimeni, să sug p..a. Asta după ce în urmă cu două săptămâni scrisesem că Clujul e un oraș foarte mișto și am primit vreo 2.000 de mesaje să sug p..a că sunt un mitic, evreu, jegos. Așa că oricum a-i da-o, clujeanul e acel gen care vine  la tine cu ochii umezi și îți spune: «No, vai, cum puteți să trăiți în Bucureștiul ăla jegos, manelizat, cu toți proștii, în înghesuiala aceea. Eu nu aș putea să trăiesc acolo. Apropo, cum vă place Clujul?». E semnul complexului și al inferiorității nestăpânite al unui oraș condus de un primar puțin mai mic decât restul. Ieșiți din câcatul ăsta! Sunteți un oraș ok, sunteți niște oameni ok, nu vă mai comportați ca niște copii de grădiniță care vor să fie lăudați tot timpul că le-a ieșit prima floricică! Clujeanul mereu spune  «Nu există pădure fără uscături». Terminați cu asta! Nu mai apărați imaginea, pentru că vreți să vă apărați neputința. Îmi place Timișoara, îmi place Iașiul, îmi place Clujul, îmi place Constanța. Eu sunt copil al Constanței, dar pentru mine toată țara aceasta e țara noastră. Niciodată nu am înțeles că sunt unguri, că orașele sunt altceva decât orașele noastre care sunt frumoase. Oriunde m-aș duce, sunt la mine acasă. Vă pierdeți vremea și energia cu prostii”, a mai spus acesta.   

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Radu says:

  Sincer păreai cu o gândire mai obiectivă, dar la acest articol ai fost foarte aproape de 0 pe aceasta scala.
  Mănâncă in mai multe locuri și caută recomandări in aplic de genul trip advisor, Foursquare inainte da emiti o părere, că asta de aici nu e bazata cam pe nimic obiectiv.
  Încearcă el toro, via, adi steak House, muura, baracca, trotuar, wok´n roll Unirii și caută și sushi. Toate mai scumpe dar daca vrei calitate la mâncare nu cauți în pubs și locuri ieftine.
  Și cu fost peste tot, foarte obiectiv asa-i?

 2. Roxana says:

  A fost doar in localuri mediocre… N-ai cum sa faci asta daca te documentezi putin inainte decat daca o faci intentionat :)))

 3. GM says:

  Are dreptate. Am impresia că fiecare patron de restaurant caută să facă o atmosferă confortabilă și să pună un meniu similar cu vecinul. “avem de toate”
  n’șpe preparate de pui, ceafa de porc – obligatorie!, burger – pentru că dă bine pe Instagram, salată Cezar sau ceva mixtură făcută cu legume și zarzavat fără gust, niște ciorbe cu gust de apă și desigur cartofi prăjiți din cartofi congelați. Sunt și excepții precum Zucca, Boema, Via, Napoca 15 și DaPino.

  Când vine vorba de condus în Cluj, e tot mai groaznic pe zi ce trece.

 4. Roxana says:

  A fost doar in localuri mediocre… N-ai cum sa faci asta daca te documentezi putin inainte.
  In schimb sunt de acord cu partea aia de mandrie si concurenta penibila de “clujean” sau “bucurestean” samd. Din pacate aceasta concurenta a fost si este intens alimentata de media si asa ajungem sa citim astfel de pagini cu sute de comentarii per postare, un fel de batalii verbale intre clujeni si bucuresteni de ex. E un fel de capcana in care cad oamenii mai simpli de obicei si aduc trafic si vizualizari paginilor respective. Va asigur domnule Andrei ca oamenii cu adevarat educati nu alimenteaza competitia in general, cu atat mai mult intre orasele propriei tari. nici bucurestenii, nici clujenii, iesenii, constantenii sau oricare altii. Majoritatea discutiilor de genu sunt citite pe pagini mediocre sau auzite intre oameni mediocri. Haideti sa-i iertam si sa-i educam ca sunt mici si lumea-i mare si greu de inteles pentru ei. Si sa nu generalizam :))

  • Andreea says:

   Pai bujole nu se vrea a fi mediocru chiar deloc. Ba chiar ei cred despre ei ca sunt foarte fancy si au preturi pe masura, pe cand mancarea chiar nu e nici de banii nici de impresiile alea.

 5. Horatiu says:

  Daca vroiai mâncare tradițională mergeai și tu la un balmoş in Restaurant Valahia. Nu te prea știi informa…

 6. Tavi says:

  E “senzaționalist” …!!! Sunt convins că “trage cu noi pe jos”, intenționat și poate, chiar “la comandă”… Io am plecat din țară în 2002 și n-am găsit pizza mai bună ca în Cluj, nicăieri …Asta nefiind mâncare românească … Mă-ndoiesc ca după 15 ani să se fi stricat “bucataria ardelenească”… Sunt o samă de mitici cărora le stăm în gât pentru că le stricăm “numărul de magie” prin care țin proștii la respect pe bani puțini … Pentru ei, “lucrul bine făcut” e utopie …!

 7. Sarolta says:

  Vorbesti asa ptr ca nu ai fost la bulgakov si rhedey 🙂 next time sa incerci 🙂

 8. Duțu says:

  Andrei, ce-ai făcut tu se numeşte “şmecherie pe stomacul gol”. 😉

 9. Mihai says:

  Bine ca ești tu deștept Gheorghe și doar in București sau orice alt oraș din țara “poți mânca”. N-avem nevoie de recenziile tale de analist culinar sau analist de trafic. Se circula mai bine in București ? Sau se mănâncă mai “bine”? Ar fi fost mult mai decent sa te fi abținut. Dacă nu poți spune cât de cât ceva de apreciat pentru Cluj, lasă-ne pe noi doar cu “imaginea” și nu mai veni pe aici. Măcar noi avem ceva, avem o IMAGINE, ceea ce nu se poate spune despre tine.

 10. Artur Vutcovici says:

  Draga Andrei, nu este mentalitate provinciala, ci un soi de patriotism local si de mandrie personala a fiecarui Clujean care contribuie intr-un fel sau altul la bunastarea urbei! Orice gazda isi intreaba musafirul daca i-a placut. Mi-ar fi placut mult mai mult o analiza, cu punerea in balanta a bunelor si relelor, a lucrurilor imbunatatite si a celor care schioapata inca. Si mie imi plac orasele mentionate, iar o concurenta intre ele, nu poate fi decat benefica tururor. In mod cert, Clujul are o dezvoltare accelerata, chiar daca nu toate ramurile serviciilor tin pasul!

 11. Darian says:

  Andrei, clujul e fabulos, te rog sa ma contrazici daca nu

Postaţi un comentariu