America după Trump. Democraţii iau Casa Albă, republicanii păstrează Senatul şi Curtea Supremă

Nicio instituţie media americană nu se hazardează să declare prematur victoria în alegeri a lui Joe Biden, după atâtea întorsături de situaţie care impun prudenţă până la numărarea tuturor voturilor în statele contestate. Totuşi, la această oră, 19.00 în România, Donald Trump nu mai pare a fi capabil să întoarcă votul în trei state-cheie care îi asigură candidatului democrat cei 270 de electori necesari victoriei.

Paradoxal, televiziunea care este cea mai grăbită să sugereze victoria lui Joe Biden este una tradiţional apropiată republicanilor, Fox News. Unul din directorii Fox, Arnon Mishkin, a declarat la emisiunea emblemă „Fox & Friends” că pentru Trump este vital să câștige fie în Michigan, fie în Wisconsin. Dar în ambele state, „aș prefera să fiu Joe Biden, şi nu Donald Trump”, a spus el.

Fox News a atras anterior furia echipei de campanie a lui Trump după ce a anunţat victoria lui Joe Biden în Arizona mult înaintea altor televiziuni.

Nevada, Michigan şi Wisconsin sunt statele în care Biden are un uşor avans în faţa preşedintelui Trump. Deşi ambele echipe de campanie şi-au exprimat convingerea că vor câştiga aceste state, numărarea buletinelor de vot rămase, cele mai multe expediate prin poştă, decurge neîndoielnic în favoarea candidatului democrat.

Cu victorii în aceste state, Joe Biden adună destule voturi ale electorilor şi nu mai este nevoit să aştepte numărarea buletinelor în Pennsylvania, ultimul mare stat aflat în dispută.

Donald Trump păstrează opţiunea de a contesta numărarea voturilor în statele decise la limită şi să încerce o victorie în instanţă, posibil la Curtea Supremă. Totuşi, cele mai recente postări pe twitter ale preşedintelui sunt mai reţinute decât primele, în care vorbea despre fraudarea alegerilor şi contestarea lor la Curtea Supremă, semn că ceva din determinarea preşedintelui s-a pierdut.

E posibil, după cum indică şi atitudinea celor de la Fox, ca o parte din conducerea republicană să nu agreeze iniţierea unor demersuri juridice care să arunce ţara într-o stare de incertitudine politică şi, posibil, de violenţe stradale. Chiar dacă pierd Casa Albă, republicanii păstrează două instituţii puternice, Senatul şi Curtea Supremă, capabile să stăvilească revoluţia progresistă condusă de democraţi.

Pe de altă parte, Joe Biden se va confrunta cu întrebări cu privire la motivul pentru care cursa a fost atât de strânsă şi de ce „valul albastru” prognozat de susţinătorii stângii nu s-a concretizat.

E doar una din direcţiile posibile de dezvoltare a acestor evenimente excepţionale de pe scena politică americană, dar este una din tot mai probabilă, cu fiecare vot numărat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu