Alegerile locale, amânate din cauza pandemiei, vor avea loc în septembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat la sfârșitul acestei săptămâni, pe site-ul instituției, proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an. Potrivit documentului amintit scrutinul pentru alegerea administrației publice locale se va desfășura la data de 27 septembrie. Actul normativ trebuie să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie.

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora. Prin art. 2 alin. (1) din Legea nr. 84/2020, a fost stabilită o derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, în sensul că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020, precum şi continuitatea activităţii autorităţilor locale.

De asemenea, se prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Prin urmare, proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie 2020, astfel că devin incidente prevederile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003, republicată”, a transmis AEP.

În contextul pandemiei de coronavirus, AEP vine cu propuneri specifice acestor alegeri. Astfel sediile secţiilor de votare pot fi amplasate şi în construcţii uşoare, containere de locuit, corturi şi altele asemenea, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente.

Proiectul mai prevede ca membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii să poată primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Cheltuielile necesare pentru asigurarea acestor materiale, precum şi pentru asigurarea igienei şi dezinfecţiei localurilor de vot se suportă din bugetul de stat, prin bugetele autorităţilor publice stabilite prin hotărâre a Guvernului, se mai arată în documentul citat.

La începutul acestei săptămâni Camera Deputaților a decis prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea. Alegerile locale nu au putut fi organizate la termen în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

Distribuie:

Postaţi un comentariu