Aici sunt banii dumneavoastră! Vicepreşedintele Oleleu pune sub semnul întrebării un credit din 2005 pentru lucrări la drumuri judeţene

Ioan Oleleu, fost vicepreședinte CJ Cluj (FOTO: Dan Bodea)

Scandalul pe tema reparaţiilor la drumuri continuă. După ce în urmă cu numai câteva zile master planul privind lucrările la drumurile judeţene în următorii cinci ani a iscat o ceartă zdravănă între consilieri şi primari, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu a semnalat astăzi că există probleme vechi de 10 ani la acest capitol, mai exact în legătură cu un credit de 55 de milioane de lei contractat de instituţie în 2005.

Oleleu a precizat că există mai multe întrebări formulate în raportul Curţii de Conturi pe această temă şi ca atare a solicitat un punct de vedere al serviciului juridic din Consiliul Judeţean.

„Discutăm despre un master plan pentru drumuri câtă vreme încă nu ştim de ce arată aşa drumurile din judeţ. Spun aceasta pentru că pentru lucrări la aceste drumuri încă plătim şi acum în 2015 la rambursarea unui credit. În 2005 s-a luat un credit pe 10 ani de 550 de miliarde de lei vechi pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii şi întreţinere la drumurile judeţene pe perioada 2005-2008. E cred singurul contract din România când se ia credit pentru reparaţii şi nu pentru modernizare. Eu de când sunt la Consiliul Judeţean nu am văzut însă documentaţii care să susţină luarea acestui credit, adică nu există studiu de fezabilitate sau de oportunitate care să fie adoptat de plen şi pe baza căruia să se aprobe acest credit. Şi în raportul Curţii de Conturi se arată acest lucru. Tot ce pot spune este că în şedinţa din ianuarie 2005 s-a aprobat luarea creditului şi încredinţarea directă a lucrărilor către RADJ, apoi s-a revenit prin HCJ 66 din 2005 şi s-a decis organizarea unei licitaţii. Din acest credit s-a tras un comision de 4% pentru consultanţă şi servicii de dirigenţie de şantier de către RAADPP. Şi timp de nouă ani Consiliul Judeţean a plătit o rată anuală de peste 6 milioane de lei, iar acum în 2015 vom plăti ultima rată de circa 3, 12 milioane de lei”, a precizat Oleleu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a adăugat că nu vede rostul acestui credit câtă vreme banii pentru acest lucrări puteau fi alocaţi direct fără credit şi dobândă, pe măsură ce aceste lucrări chiar se executau, exact cum au fost alocate sumele pentru rată. Oleleu s-a ferit însă să indice vreun vinovat direct. „Cineva trebuie să dea explicaţii de ce a luat creditul şi cum l-a cheltuit. Am cerut o poziţie din partea aparatului de specialitate pentru că putem vorbi despre o ineficienţă totală în cazul contractării acestui credit. Pe baza raportului pe care îl voi primi voi lua măsurile care se impun”, a mai spus Oleleu.

 

Postaţi un comentariu