Aeroporturile internaționale din România intră în evaluare: „Cele care nu corespund fie vor fi upgradate, fie se vor lua decizii în consecință”

FOTO: Dan Bodea
eepurl.com

Directori de aeroporturi din toată Europa, dar și reprezentanți ai industriei aeronautice internațioanale se întâlnesc pentru două zile la Cluj-Napoca pentru a discuta cel mai noi prevederi ale regulamentelor europene în vigoare.

Workshop-ul se va desfășura de-a lungul a două zile, în 21 și 22 septembrie, și va pune la masa discuțiilor reprezentanți ai Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) și directori de aeroporturi din România, Italia, Danemarca, Ungaria  sau Croația. Aceștia vor discuta cele mai recente modificări din regulamentele europene, care prevăd o standardizare a protocoalelor de funcționare și securitate.

„Până acum, la nivel european, nu existau regulamente comune. Europa este în acest moment ca o piață internă. Avem cum reguli comune care trebuie să fie implementate. Autoritățile naționale trebuie ajutate, la fel și aeroporturile astfel încât să se adapteze noilor reguli”, Jussi Myllärniemi, director al departamentului ATM/Aeroporturi din cadrul EASA.

Jussi Myllärniemi,   director al departamentului ATM/Aeroporturi din cadrul EASA

Jussi Myllärniemi, director al departamentului ATM/Aeroporturi din cadrul EASA

Noile regulamente vor presupune și evaluarea tuturor aeroporturilor internaționale din România și luarea de măsuri în cazul celor care nu corespund standardelor europene.

„Sunt cazuri în România cu piste deja făcute, cum e cazul Clujului, cu piste deja făcut, cum este cazul la Oradea și Suceava și sunt proiecte în lucru. Având în vedere că avem reguli comune, unde nu se justifică financiar sau nu se poate adapta infrastructura, se vor face analize de risc, se vor notifica autoritățiile europene și ele vor analiza. Toate aeroporturile din Europa intră într-un proces de evaluare a întregii infrastructuri și de a ajunge la un numitor comun. Cele care nu corespund, fie vor fi upgradate fie se vor lua decizii în consecință”, a explicat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj.

Postaţi un comentariu