Actorul Pavel Bartoș, „simpaticul de pe ecran”, la InspiraTIFF: „Până la 40 de ani nu refuzați niciun tip de experiență”

Foto: Dan Bodea

Doza zilnică de InspiraTIFF a venit miercuri de la charismaticul actor, regizor și om de televiziune Pavel Bartoș care a răspuns timp de o oră întrebărilor lansate de jurnalistul Mihnea Măruță și de publicul aflat la evenimentul desfășurat la Casa TIFF, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

În debutul întâlnirii, Pavel Bartoș a făcut o trecere în revistă a anilor pe care i-a petrecut în Cluj, la facultate, când era student la secția de teatru din cadrul Facultății de Litere.

„Faptul că eram zece actori în cadrul unei facultăți de litere, pentru noi a fost Raiul pe Pământ. Eram foarte aproape să rămân actor aici, dar atât eu cât și colegii mei am ales teatrul care ne-a luat pe toți zece, respectiv teatrul din Satu Mare. La început nu luam foarte în serios facultatea. La acea vreme trebuia să mă întrețin și am lucrat într-un magazin non-stop și într-un chioșc pe timpul verii. Din anul trei m-am dedicat doar actoriei și îl priveam ca pe un job de viitor”, a povestit Pavel Bartoș.

Actorul i-a amintit pe profesorii săi extrem de dedicați profesiei și a povestit inclusiv cum a scăpat de accentul „de Miercurea Ciuc” cu ajutorul profesorului de dicție, actorul Bács Miklós. De asemenea, a explicat diferența dintre profesorii exigenți și cei care nu își dau interesul total la clasă. Un astfel de profesor care nu-și dorea studenți „tâmpiți” și care le-a deschis studenților din generația lui ochii cu privire la importanța cititului a fost Ion Vartic.

Absolvent al Facultății de Teatru din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Pavel Bartoș și-a început cariera de actor pe scena Teatrului de păpuși Puck din Cluj-Napoca, în 1993. În anii care au urmat, a jucat pe scenele teatrelor din Satu-Mare și Timișoara, iar din 2001 este actor al Teatrului Odeon din București.

„Am recitit toată opera lui Shakespeare, mi-am făcut un scenariu pentru un one-man show și m-am dus la Gala Tânărului Actor unde am avut norocul să fiu apreciat. De atunci au început să vină tot felul de oferte, iar Timișoara a fost alegerea cea mai inspirată”, a spus Pavel Bartoș.

Foto: Dan Bodea

În Timișoara, unde a stat mai mult de trei ani, a avut ocazia să joace în mai multe teatre, inclusiv la Teatrul Maghiar de Stat. Prin actrița Carmen Tănase a aflat, la un moment dat, despre un concurs pe post la Teatrul Odeon din București și din 2001 face parte din trupa teatrului.

„Ce mi se întâmplă pe scena de teatru, în relația directă cu spectatorul, este ceva colosal. De aceea îmi place atât de mult teatrul. Îmi place interacțiune și emoția pe care o trăiesc în relația cu spectatorii. Nu am crezut niciodată că vom avea o perioadă atât de lungă de carantină și am tânjit după acest tip de interacțiune pe care o am acum, la TIFF. De aceea am și venit la TIFF. Tânjesc după această revenire la normalitate, de a ne întâlni și discuta. De aceea nu va dispărea niciodată teatrul. Pentru că doar acolo ai emoția direct cu spectatorul. În televiziune mult mai mult îmi plac live-urile, decât emisiunile înregistrate în care știi că mai poți trage o dublă. Nu e același tip de emoție. E o altă disciplină în televiziune. Ne folosim de aceleași mijloace, dar sunt structuri diferite teatrul și televiziunea”, a explicat Pavel Bartoș.

„Televiziunea mi-a dat o decență a traiului”

Mai departe, Pavel Bartoș a povestit cum a ajuns să lucreze în PRO TV.

„De la profesorii mei din facultate am învățat că până la 40 de ani să nu refuzăm niciun tip de experiență. Am mai învățat să nu ne fie teamă de eșec, de greșeli, atâta timp cât învățăm ceva din ele. Asta mi-a dat încredere că pot să fac orice fără a-mi fi teamă. Să nu creadă lumea că intri ușor în televiziune. Țin minte că am dat 37 de casting-uri pentru filme sau reclame, până l-am luat pe primul. În cele din urmă am luat un rol la postul Acasă, într-o miniserie. Nimeni nu te învață în facultate cum să stai în fața camerei de filmat. Am învățat pe propria piele. Desigur, atunci nu exista presiunea rating-ului și doi ani de zile ne-am distrat făcând televiziune. Apoi a venit etapa serialelor lungi, cu actori mari precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Florin Zamfirescu. Televiziunea mi-a dat o decență a traiului, ceea ce este foarte important”, a precizat Pavel Bartoș.

Foto: Dan Bodea

Actorul a insistat asupra găsirii echilibrului între televiziune și teatru, ori altfel poate interveni plafonarea în viața de actor.

„Evoluția mea artistică vine din teatru. Acolo am avut marile întâlniri profesionale și mi-au făcut bine pentru că au cerut și altceva de la mine, nu doar să fiu simpaticul de pe ecran. Dar iubesc televiziunea, mă bucur de formatele pe care le am”, a povestit Pavel Bartoș.

Unul dintre aceste formate este emisiunea Românii au talent, care a debutat la PRO TV în 2011. Pavel Bartoș a împărtășit din culisele caravanei care se plimbă în toată țara în căutare de talente și a explicat ce înseamnă pentru participanții în căutare de glorie cele câteva minute de prezență pe scenă. De asemenea, actorul a vorbit și despre relația lui de prietenie cu Smiley, coprezentatorul său la Românii au talent.

 „Din prima clipă a existat o chimie între noi și ne-am completat reciproc. Un introvert și un extrovert dau foarte bine pe ecran și am ajuns să fim cel mai bun cuplu de televiziune. Sunt un norocos să îl am ca prieten pe Smiley”, a declarat Pavel Bartoș.

Foto: Dan Bodea

Actorul Pavel Bartoș a vorbit în finalul întâlnirii despre modul în care i s-a schimbat viața după ce a început să prezinte emisiunile Românii au talent și Vocea României.

„Popularitatea a fost ceva imediat și a venit total neașteptat. Acest tip de popularitate a venit într-un moment în care eram cumva pregătit pentru ea, la 35 de ani. Am încercat să transfer popularitatea aceasta și în beneficiul teatrului și să atrag astfel mai mulți spectatori în săli.

Mi-e dor de normalitate, mi-e dor să revenim în sălile de concerte, să ne luăm în brațe. Am avut un spectacol de teatru în Grădina de vară Herăstrău, un loc unde încap în mod normal 2.500 de oameni. Dar când vezi 320 de oameni, vă dați seama ce imagine ai și ce prag trebuie să depășești. Dar s-a creat o legătură chiar și cu masca pe față, deși nu simți toate râsetele, tot murmurul. E greu, dar poți ajunge la emoție chiar și în aceste condiții”, a precizat Pavel Bartoș.

Anul trecut, Pavel Bartoș și-a făcut debutul în regie de film cu scurtmetrajul The Romanian Tradition, o comedie bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească. Filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu