A opta zi de proteste. Aproximativ 5.000 de clujeni au cerut, în stradă, demisia Guvernului

21:30. Protestatarii au ajuns din nou în Piața Unirii, unde au intonat imnul național.

Foto: Dan Bodea

„Rezistăm!”, „Venim și mâine!”au fost scandările care au încheiat protestul. 

21:03. Manifestanții au ajuns în acest moment în Piața „Lucian Blaga”. 

20:24 Aproximativ 5.000 de clujeni mărșăluiesc în acest moment pe străzile orașului. Se strigă ”Demisia!”

20:16. Manifestanții au pornit în marș pe traseul „scurt”: B-dul Eroilor- P-ţa „Avram Iancu” – B-dul 21 Decembrie – P-ţa Lucian Blaga- Str. Napoca- P-ţa Unirii.   

Foto: Dan Bodea

20:15. Peste 3.0oo de clujeni s-au adunat în centrul orașului la această oră, în ciuda ploii care nu pare să se oprească. 

19:45. Peste 1.500 de clujeni sunt prezenți în Piata Unirii, conform reprezentanților Jandarmeriei. Oamenii sunt invitați să ia cuvântul pe scenă și să spună ce și-ar dori să se întâmple în continuare. Printre cei care au vorbit se numără și politologul George Jiglău. 

Politologul George Jiglau-Labunet : „Trebuie sa ajutam partidele sa fie mai transparente”

19:10. Aproximativ 100 de clujeni protestează în Piața Unirii. 

Foto: Dan Bodea

Invitație la forum-ul cetățenesc 

În ciuda vremii neprietenoase, protestul din această seară va beneficia de scenă și de un sistem de sunet prefosionist, precum s-a întâmplat și duminică seară, la cel mai mare protest din istoria Clujului de la Revoluție încoace.

„Va avea loc un forum cetățenesc cu scopul de a sintetiza doleanțele dumneavostră legate de eliminarea corupției generalizate din societatea românească. Iată un motiv foarte serios să ieșim și în această seară în număr cât mai mare”, a scris pe pagina evenimentului Daniel Giurcă, unul dintre organizatorii manifestației de la Cluj . 

Foto: Dan Bodea

Un nou protest, cel cu numărul opt ( după „marţea neagră”, când a fost adoptată OUG 13/ 2017 ) a fost anunţat pentru această seară, de la ora 19:00. Cu toate că plouă, clujenii nu se lasă intimidaţi, unii dintre aceştia ajungând la locul de întâlnire chiar cu o oră înainte de „oră oficială” de începere a protestului. Programul din această seară este similar celui de ieri: se stă o oră în Piaţa Unirii, după care urmează marşul pe „treseul scurt”: B-dul Eroilor- P-ţa „Avram Iancu” – B-dul 21 Decembrie – P-ţa Lucian Blaga- Str. Napoca- P-ţa Unirii.   

„Ce facem, dragilor?”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi în plenul Parlamentului că retragerea OUG 13 și eventual „demiterea chinuită a unui ministru” este prea puțin pentru ieșirea din impas.

„Ce facem dragilor? Care sunt soluțiile care este marja de manevră pentru a ieși din acest impas? Retragerea OUG 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate, însă, sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi în mod natural cel care a venit cu problema — PSD”, a spus șeful statului.

De asemenea, preşedintele i-a felicitat pe părinţii care şi-au dus copiii la proteste pentru o „lecţie autentică de democraţie”:

„Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei, cu telefoanele iluminate. Iată, când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate, românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic. Democrația trebuie ținută vie, democrația trebuie apărată zi de zi, revigorată. Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă și pentru multă democrație e nevoie de multă educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație”, a spus Iohannis.

Întregul discurs al președintelui poaate fi urmărit aici:

„Rezistenţa continuă! Timp de cinci zile, 50.000 am scandat într-o singură voce: ,,Anulaţi, apoi plecati!”Cluj, de când lăsăm noi problemele pe jumătate rezolvate? Hai să mergem până la capăt! Mâine ne revedem în stradă să trimitem împreună guvernul Grindeanu acasă, în frunte cu Dragnea, Tăriceanu şi Ciorbea! Cerem demisia tuturor fără alte negocieri. Pe curând!

Aţi crezut că s-a terminat? Lupta de-abia a început! Prin adoptarea OUG 13/2017 marţi seara, a fost adusă o gravă atingere statului de drept şi independenţei justiţiei. Chiar dacă temporar ordonanţa a fost retrasă, acest guvern nu mai are nicio credibilitate în ochii cetăţenilor. Daca ne retragem acum, nu există nicio garanţie că o astfel de situaţie nu se va repeta, iar apariţia ordonanţei 9 care permite furtul din bani publici nu face decât să întărească această temere”, se arată în descrierea evenimentului intitulat: ” Cluj: Acum plecati! Alta intrebare?”

Protestele de la Cluj în #episoade 

#ziua7 :O nouă zi de proteste la Cluj. Peste 10.000 de manifestanţi cer demisia Guvernului

#ziua6 : Protest istoric la Cluj: aproape 50.000 de oameni, în stradă

#ziua5: Foto 40.000 de clujeni în a cincea zi de protest  ,50 de studenți, conduși la gară de 40.000 de oameni

#ziua4:A patra zi de proteste. Peste 30.000 de clujeni au mărșăluit pe străzile orașului

#ziua3:Peste 30.000 de clujeni, din nou, în stradă

#ziua2: Clujul a dat în clocot. Peste 30.000 de oameni, la protest

#ziua1: „Nu vrem să fim o nație de sclavi”. Clujenii au protestat în stradă până după ora 3.00 AM

Foto/ Video – Dan Bodea

1 Comentariu

  1. Cuibus.ro spune:

    Jandarmii nu fac estimări cu numărul de persoane!

Postaţi un comentariu