A început Maratonul Vaccinării la Sala Polivalentă din Cluj. Persoane vârstnice și studenți străini, primii la rând

Maratonul vaccinării anti-COVID-19, desfășurat la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj în acest weekend, a început vineri la ora 16:00 cu sute de oameni dornici să se vaccineze fără programare și să primească o primă doză a vaccinului Pfizer-BioNTech. Timp de trei zile și trei nopți, în jur de 550 de voluntari, între care medici, asistenţi medicali, rezidenţi şi studenţi ai UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca îi vor aștepta pe doritori la cele 20 de cabinete de vaccinare amenajate care asigură fluxuri continue. Rapelul ar urma să aibă loc în 4-7 iunie.

Foto: Cristina Beligăr

Printre primele persoane care s-au prezentat la Maraton au fost studenții străini și persoane vârstnice pentru care programarea online sau centrul drive-through nu reprezintă o soluție.

La cabinetele de la Sala Polivalentă nu va fi necesară programarea, cei interesați trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare doar cu cartea de identitate. Pentru că vaccinul Pfizer-BioNTech se poate administra celor cu vârsta de peste 16 ani, minorii trebuie să aibă asupra lor acordul scris al unui părinte sau al tutorelui legal. Rapelul se va administra după 21 de zile, în perioada 4-7 iunie, tot la BT Arena.

Accesul în centrul de vaccinare, care va funcționa în holul de la etajul I al Sălii Polivalente BT Arena, se va face prin intrarea dinspre stadionul Cluj Arena.

Potrivit prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, acest maraton nu și-a propus un target al numărului de persoane vaccinate, în schimb, fiecare persoană vaccinată e un succes în sine. La prima ediţie a unui Maraton al Vaccinării în Timișoara, în luna aprilie, s-au vaccinat 6.722 persoane.

Foto: Cristina Beligăr

La deschiderea Maratonului Vaccinării de la Cluj au fost prezente autoritățile locale și județene, precum și ministrul sănătății, Ioana Mihăilă.

„Am avut astăzi discuții cu primarul Emil Boc cu privire la accelerarea campaniei de vaccinare și am aflat că la Cluj peste 40% din populație e vaccinată. Am mai discutat cu reprezentanții UMF despre oportunitățile de reformă a învățământului și a personalului din sistemul sanitar, m-am întâlnit și cu managerii de spitale pentru a discuta primele măsuri pentru deschiderea spitalelor și creșterea capacității de a primi cât mai mulți pacienți non-Covid, acum că ne aflăm pe o pantă descendentă a pandemiei”, a declarat Ioana Mihăilă.

Aceasta a precizat că, în județul Cluj, gradul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID aflați la terapie intensivă este de 85%. La rândul lui, primarul Emil Boc i-a îndemnat pe clujeni să se vaccineze pentru a umple din nou Sala Polivalentă precum se întâmpla în perioada meciurilor Simonei Halep, sau a concertelor vedetelor internaționale.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Cu cât mai mulți ne vom vaccina, și cu cât mai repede, cu atât vom avea Sala Polivalentă din nou plină. Sunt multe beneficii pe care vaccinul ni le aduce și de aceea trebuie să ne vaccinăm: pentru a nu mai avea restricții de număr de persoane la evenimentele pe care cu toții ni le dorim în această vară”, a transmis primarul municipiului Cluj-Napoca.

Relaxarea e condiționată și de numărul de vaccinări, motiv pentru care cred că e important să ne vaccinăm cât mai mulți. Termenul de 1 iunie pentru relaxare rămâne valid, acum s-au luat de fapt o parte dintre măsuri, cele care se consideră cu risc redus, de exemplu renunțarea la purtatul măștii în anumite spații deschise, sau renunțarea la programul restrictiv pentru magazine”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Maratonul vaccinării se va încheia luni, 17 mai, la ora 8:00.

Sunt așteptați atât clujenii, cât și persoane din alte localități, dar și cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și cetățenii străini cu ședere legală pe teritoriul României.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Instituția Prefectului Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Sănătate Publică Cluj, Colegiul Medicilor Cluj, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Cluj și spitalele universitare din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu