8 martie – Ziua Internațională a Femeii

foto: picphotos.net

Femeile din întrega lume sunt sărbătorite astăzi de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, sărbătoare care este marcată la această dată din 1914. Se dăruiesc flori, cadouri, copiii confecţionează felicitări cu mesaje emoţionante pentru mame.

8 martie înseamnă însă și lupta pentru drepturi egale. Originea acestei sărbători se găseşte la mijlocul secolului al XIX-lea, pe 8 martie 1857, atunci când muncitoarele unei fabrici de textile new-yorkeze au ieşit în stradă, pentru a protesta faţă de condiţiile inumane de muncă. Manifestaţia a fost dispersată cu brutalitate de poliţie. Pe atunci, femeile nu aveau drept de vot, munceau în condiții grele și erau plătite mult mai prost decât bărbații. Însă în 1908 tot la New York, de 8 martie 15.000 de femei au ieșit în stradă și au strigat că vor mai multe drepturi.

Despre ideea unei zi internaționale, care să celebreze femeile muncitoare din întreaga lume s-a discutat doi ani mai târziu la reuniunea femeilor socialiste de la a Copenhaga unde au fost prezente peste 100 de femei din 17 țări, chiar dacă nu s-a stabilit și o dată anume. Pe 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată oficial pentru prima dată, în Austria, Germania, Danemarca și Elveția, prin marșuri și manifestații la care au luat parte peste un milion de persoane. În 1914, Ziua Internațională a Femeilor a fost celebrată pentru prima dată pe 8 martie și de atunci a rămas fixată pentru această dată.

Pentru că 8 Martie este percepută în prezent mai ales ca Ziua Mamei obiceiurile sunt ca femeile să primească de la copii lor mici cadouri, felicitări și flori, ori să li se recite poezii. De asemenea, bărbații oferă și ei mai ales flori și mici cadouri femeilor de lângă ei, ca semn de prețuire și respect, iar sărbătoarea a devenit prilej de răsfaț și sărbătorire a frumuseții și feminității reprezentantelor sexului frumos.

Postaţi un comentariu