134 de clujeni infectați cu coronavirus au murit până acum, majoritatea la ATI. Încă patru spitale din județ în lupta anti-SARS-Cov-2. Situația pacienților non-Covid

Foto: Dan Bodea

Județul Cluj a ajuns astăzi la 168 de decese în urma infectării cu coronavirus, din care 134 sunt clujeni. Majoritatea au survenit la pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă, în 116 cazuri fiind vorba despre persoane intubate.

Astăzi sunt 54 persoane internate în secțiile ATI, din care 45 din județ. Criza locurilor de la Terapie Intensivă a fost oarecum depășită. Recent, a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătății nr. 555 reactualizat, prin care au fost cuprinse cele 4 noi unități medicale din județul Cluj care preiau pacienți Covid.

”Va crește, astfel, capacitatea ATI cu 17 paturi, și cu încă 149 paturi normale Covid. Este vorba despre Medicala 1, cu 68 paturi normale + 6 ATI, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, cu 26 paturi normale și 4 ATI, Spitalul Militar cu 25 paturi normale și 5 ATI, și Spitalul Dej, cu 30 paturi normale și 2 ATI. Avem un total de 69 paturi ATI Covid în acest moment în județul Cluj. În perioada următoare vom extinde capacitatea și vom ajunge la aproape 100 de paturi ATI Covid, sunt în curs de realizare procedurile în acest sens”, a declarat, ieri, Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

În ce privește situația pacienților non-COVID, spitalele se confruntă cu destule probleme în tratarea acestora, listele de așteptare fiind întinse pe lungi perioade de timp, iar recordul îl deține în prezent Spitalul de Recuperare, acolo unde pe unul din programele naționale pacienții ajung să fie programați chiar și pe un an înainte.

Putem să primim exclusiv pacienți cu COVID în prezent. Pacienții pe care-i aveam aici în mod normal au fost repartizați la alte spitale.

Majoritatea deceselor datorate COVID-19 pe care le-am avut în spital s-au produs în secția de ATI”, ne-a declarat Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj.

Avem o secție de pneumologie la parterul spitalului care mai funcționează separat de cele de COVID, are număr limitat de paturi, mai exact 8. La etaj mai avem Bronhologia, cu 29 de paturi de pneumologie cu deficiențe respiratorii, pentru că suntem singurul serviciu din Cluj care are 10 aparate de ventilat non-invazive, iar aici salvăm mulți pacienți ca să nu mai ajungă pe Terapie Intensivă. Acolo internăm și bolnavii cu cancer, suntem de asemenea singurul serviciu din Cluj care face bronscopii pentru diagnosticul cancerului pulmonar. Doar aceste două categorii de pacienți le avem funcționale în momentul de față, separat de secția de COVID.

În rest, ne ocupăm doar de urgențe, restul intră pe serviciul de ambulator. Pacienților le recomandăm oxigen la domiciliu sau tratamente. Timpul de așteptare nu este mare, de doar 3-4 zile,nu se așteaptă săptămâni deci.

Nu am avut decese datorate COVID doar la Terapie Intensivă. Am avut pacienți cu comorbidități, iar unele persoane au decedat de infarct și așa mai departe, boli asociate COVID-ului, dar majoritatea, în jur de 30, au decedat la ATI.

În rest, ne confruntăm cu aceleași probleme, resursa umană este una dintre cele mai importante, oamenii sunt epuizați. Din păcate, n-am mai primit nici medicii și nici asistentele promise. Avem doar trei anesteziști titulari și încă o rezidentă de ATI. Aici e cel mai complicat pentru că fac de gardă tot a patra zi, n-am putut să le dau concedii, decât doar așa câteva zile. Avem nevoie de cel puțin patru specialiști pe linia de gardă pe lângă cei existenți, a declarat și dr.Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” Cluj.

Situație îngrijorătoare pentru pacienții non-COVID și la Spitalul de Recuperare din Cluj.

”Lupta anti-COVID e complexă și fără precedent și la noi, pentru că tot timpul ești pus în situații care nu au mai existat înainte și trebuie săte adaptezi mereu și să găsești soluții de rezolvare.

Pe lângă secția de COVID,mai avem funcțională doar Cardiologia, și ca să putem să păstrăm cât decât accesul pacienților la serviciul de recuperare medicală măcar pentru cei care sunt mobili și pot să se deplaseze, mai avem Ambulatoriul și baza de tratament.

Lista de așteptare pe programele naționale de aritmologie este de peste un an, să vă dau doar un exemplu. Iar pe Ambulator, accesul este multmai rapid și mai facil acum, pentru că o parte dintre pacienți nu mai vin la noi, așteaptând să mai treacă din perioada asta COVID și să aibă condiții de deplină siguranță, și, cumva, își neglijează partea aceasta de recuperare. Dar, din păcate, ce-am văzut noi la pacienții care se prezintă aici după foarte mult timp, este foarte greu să revii la capacitatea maximă care ar fi fost posibilă dacă din timp începeau să intre în procesul de reabilitare.

La Cardiologie avem toate locurile ocupate în prezent, e un rulaj permanent.Totul se face cu păstrarea acelor măsuri impuse de INSP. Suntem undeva la un 40 la sută grad de ocupare a paturilor într-o perioadă normală.Avem acum distanțarea între paturi,sunt acele saloane tampon, cele de izolare și așa mai departe, și toate astea au făcut să fim la această capacitate redusă în prezent, de doar 40-50 de locuri disponibile”, spune Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare Cluj.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, implicat în lupta anti-COVID cu Medicala I, nu există nicio secție închisă temporar.

Funcționează toate secțiile din structura spitalului. Fiecare structură medicală își face lista de așteptare, prioritizând cazurile în funcție de gravitatea lor. În momentul de față, sunt internați 633 pacienți, din care 60 sunt confirmați COVID-19. Aceștia sunt internați pe secția de boli infecțioase COVID 19, ATI circuit COVID și pe zonele tampon din restul secțiilor. În total, Spitalul de Urgență dispune în prezent de 1.111 paturi ocupabile. Numărul acestora a fost redus de la 1.542 în urma măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului,”, a declarat Flavia Topan, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Cluj.

Spitalul Militar Cluj a fost introdus de curând pe lista unităților COVID.

”Avem alocate pacienților confirmați cu COVID-19 un număr de 30 locuri, din care 5 paturi ATI, pentru cazurile critice. Toate secțiile spitalului funcționează, dar la capacitate redusă pentru că trebuie păstrată o rezervă de personal pentru secția COVID. Avem în așteptare aproximativ 108 pacienți pentru alte afecțiuni decât COVID-19, în principal pentru intervenții chirurgicale. În spital există 148 locuri non-COVID, din care doar 34 sunt pentru pacienți care necesită intervenție chirurgicală. 27 dintre acestea sunt ocupate în acest moment. Medicii anesteziști din spital sunt implicați în garda ATI-COVID, astfel numărul intervențiilor chirugicale este restricționat și din această cauză”, se arată într-o informare trimisă pentru Transilvania Reporter de către cpt. Emilia Sima, șef compartiment relații publice SCMU Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu