12 unități spitalicești din Cluj nu au autorizație de securitate la incendiu. Lista clădirilor autorizate

Foto: Dan Bodea

Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, din cele 66 de unități spitalicești la nivelul județului, 12 clădiri nu au autorizație de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că inspectorii ISU au fost pe teren și au identificat acele clădiri care nu și-au depus documentația.

„La nivelul județului Cluj, au fost identificate de către inspectorii de prevenire 45 de unități sanitare de stat și private în cadrul cărora funcționează 66 clădirii de îngrijire a sănătății cu spitalizare continuă. Dintre cele 66 clădiri, 30 dețin autorizație de securitate la incendiu, 9 clădiri dețin aviz de securitate la incendiu, 12 clădiri nu au autorizație de securitate la incendiu, iar pentru celelalte 15 clădiri nu se impune obținerea autorizației privind securitatea la incendiu.

Pe site-ul www.isucj.ro/avizare-autorizare/ puteți consulta lista actualizată, până în 25.09.2020, clădirilor din județul Cluj autorizate privind securitatea la incendiu.

Având în vedere că legislația în domeniu, respectiv H.G. 571 / 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, anexa I pct.2 lit. d, prevede avizarea/autorizarea clădirilor sau spațiilor amenajate  în clădiri cu destinația îngrijire a sănătății, cu spitalizare continuă, indiferent de suprafață, sau dispensare policlinici, cu aria desfășurată mai mare sau egal cu 600 mp, vă informez că, în condițiile în care o unitate sanitară își realocă spațiile pentru tratarea unor cazuri specifice, destinația clădirii sau spațiului folosit rămânând tot îngrijire a sănătății, neexistând modificări constructive ale spațiilor sau clădirilor, pentru simpla mutare a pacienților cu o patologie specifică într-o zonă determinată, în aceeași clădire într-un spațiu cu aceeași destinație, nu se impune obținerea avizului / autorizației de securitate la incendiu.

Conform legislației în vigoare, ISU Cluj emite avize de securitate la incendiu și autorizații de securitate la incendiu așa cum sunt definite la art. I alin. 2 lit. a și b din Legea 307 din 2006 actualizată.

  1. a) autorității de securitate la incendiu – actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale – securitatea la incendiu – la construcții, instalații tehnologice și alte amenajări; autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței esențiale -securitate la incendiu;

  2. b) aviz de securitate lu incendiu – actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentațiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinței esențiale – securitate la incendiu – a construcțiilor, instalațiilor și altor amenajări;”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, pentru Transilvania Reporter.

Astfel, potrivit legii, clădirile care nu își schimbă destinația și au fost construite înainte de 1990, chiar dacă se renovează, dar nu își modifică compartimentarea, ele nu au nevoie de autorizație de securitate la incendiu pentru a funcționa. Aceasta este legea. Înainte de 1990, nu exista condiție pentru a obține autorizație de securitate la incendiu pentru că toate proiectele erau gândite standardizat cu rezistență și securitate la incendiu. După 1990 a început să se impună pentru clădirile noi obligația de a avea autorizație de securitate la incendiu. De aceea sunt foarte multe obiective care funcționează fără această autorizație, dar în condiții legale.

Singura modalitate care stă la latitudinea ISU pentru a ști dacă un obiectiv are autorizație de securitate la incendiu, sau nu, este momentul în care merge inspectorul de prevenire în control. El cere documentația pentru a vedea dacă s-au respectat deciziile de punere în funcțiune.

Pentru partea de spitale, legea e destul de ambiguă pentru că face referire doar la unitățile spitalicești. Dacă managerii spitalelor vor să modifice structura saloanelor și să organizeze mai multe spații pentru terapie intensivă, legea nu face nicio distincție.

Potrivit lui Andrei Biriș, purtător de cuvânt al ISU Cluj, avizul de securitate la incendiu presupune ca oricând se începe o lucrare pentru o clădire care intră în categoria celor care au obligația de a obține autorizație de securitate la incendiu, în momentul întocmirii proiectului se depune și un aviz eliberat de ISU prin care ISU confirmă că lucrările sunt conform legii.

Pe parcursul lucrărilor de renovare ISU nu mai intervine. Legea trebuie să fie respectată de toți cei implicați: beneficiar, constructor, diriginte de șantier, executant. Ei trebuie să facă recepția și la final este chemat și ISU. Foarte multe elemente cuprinse în tot ce înseamnă securitate la incendiu, trebuie să fie funcționale atunci când vine ofițerul de la ISU să le verifice, fie că este vorba de instalații de iluminat, sau instalații speciale.

„O confuzie des întâlnită se referă la avizul de funcționare al unei clădiri, care e emis de Primărie. Foarte multe primării, speriate după tragedia de la Colectiv, nu au mai dat avize de funcționare pentru clădiri dacă nu aveau avize de la ISU. Trebuie știut însă că cele două nu sunt una și același lucru. Multe spații nu au nevoie de autorizație de securitate la incendiu”, a mai spus Andrei Biriș.

Instructajele interne trebuie să aibă loc periodic pentru personalul medical, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

„Există companii care vin cu management din afară și partea de siguranță este foarte bine acoperită. Mentalitatea e problema. Spitalul poate să își facă și un contract de prestări servicii sau își poate angaja pe cineva care să răspundă direct și să facă instructajul personalului medical.

Trecem printr-o perioadă sensibilă care necesită atenție sporită. Iar partea de siguranță la incendiu în spitale nu trebuie neglijată, pentru că poate avea un sfârșit tragic. Apărarea împotriva incendiilor este un aspect în care personalul medical trebuie sprijinit, astfel încât să fie limitate riscurile pentru pacienți și personalul medical, mai ales în aceste momente dificile”, a transmis Andrei Biriș.

Un incendiu a izbucnit în 22 noiembrie la Spitalul CFR din Cluj-Napoca, pompierii fiind alertați în vederea stingerii rapide a focului.

„În urma ultimului control executat de către I.S.U. Cluj, la data de 21.11.2019, la Spitalul Clinic C. F. Cluj-Napoca, s-a constatat faptul că, deși au fost emise două avize de securitate la incendiu, în 2009 Aviz pentru modernizarea secției ORL și oftamologie – extindere în regim D+P+M, recompartimentări, reorganizări, și în 2015 Aviz pentru modernizare bloc operator și secție ATI în secția chirurgie, până în momentul actual nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu aferente celor două avize. În urma celor constatate, s-a aplicat sancțiunea contravențională de 50.000 lei. La nivelul Spitalului Clinic C.F. Cluj-Napoca, în urma controlului, a fost întocmit un plan propriu de măsuri care cuprindea și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Până în momentul de față, nu s-a depus solicitare la I.S.U în acest sens”, se arată în comunicatul ISU Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu