117 proiecte Com’on Cluj-Napoca au deocamdată asigurată finanţarea

eepurl.com

Com`ON Cluj-Napoca, proiect coordonat de Grupul PONT, este în plin proces de implementare a inițiativelor venite din partea tinerilor clujeni. Deocamdată este asigurată finanţarea a 117 iniţiative, din totalul de 437 de proiecte care au rămas în competiţie după votul juriului. Şi aceasta din suma de 500.000 de lei asigurată de la bugetul local.

Pentru a continua implementarea proiectelor echipa de coordonare a încheiat şi alte câteva parteneriate strategice cu Fundația Comunitară Cluj, Federația SHARE Cluj-Napoca, Banca Comercială Română (BCR) și Fundația Erste.

Prin aceste parteneriate strategice, Grupul PONT îşi propune să atingă mai multe obiective: creşterea numărului de iniţiative finanţate, implicarea a cât mai multe entităţi în mecanismul bugetării participative, fiecare având rolul său specific, recunoaşterea aspectului inovator al mecanismului bugetării participative și al brandului Com’ON Cluj-Napoca, consolidarea unei tradiţii locale privind mecanismul de bugetare participativă, crearea unei proceduri de finanţare pe cale legală pentru grupurile informale din cadrul comunităţii şi sustenabilitatea în timp a acestui proces. Parteneriatele strategice materializate în ultima perioadă ne vor ajuta la materializarea acestor obiective strategice” a declarat András Farkas, membru fondator al Grupului PONT.

Grupul PONT a identificat nevoia de a avea o organizație gazdă parteneră pentru administrarea fondului de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și consolidarea relației grupurilor informale cu acest mecanism în vederea asigurării sustenabilității acestui mecanism inovator. “Fundația Comunitară Cluj pune în legătură donatorii cu proiectele Clujului. Organizează evenimente de strângere de fonduri, precum Swimathon, Cercuri de Donatori, și gestionează fonduri numite ale unor donatori individuali sau companii, pe care le direcționează spre nevoile comunității, sub formă de granturi și burse. În perioada 2008-2014, a acordat finanțări în valoare totală de peste 1.400.000 de lei pentru peste 200 de granturi și pentru pentru peste 200 de burse.” a spus Simona Șerban, Directorul Executiv al Fundației.

Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) susține Fundația Comunitară Cluj în realizarea acestui program, contribuind la susținerea parțială a costurilor aferente liniei de credit pentru administrarea Fondului de Finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Pentru a completa finanțarea pentru programul de derulare a inițiativelor Com’On Cluj-Napoca de către organizația gazdă s-a solicitat sprijinul Fundației ERSTE pentru a asigura fondul de co-finanțare de 10%, necesar administrării fondului de finanțare. Astfel, Fundația ERSTE a devenit un partener și finanțator în implementarea inițiativelor grupurilor informale clujene.

Pe de altă parte, BCR, banca oficială a Cluj, Capitala Europeană a Tineretului 2015 pune la dispoziția bugetului de implementare a inițiativelor o valoare de 15.000 euro. Aceste fonduri vor fi utilizate printr-un mecanism de matchmaking fund pe platforma Bursa Binelui (www.bursabinelui.ro) printr-un mecanism simplu: grupurile inițiativelor aflate în primele 250 după clasificare, dar care nu au putut primi finanțare din bugetul public vor putea strânge resurse din comunitate (crowdfunding). După primii 1000 de lei strânși pentru o inițiativă, BCR va dubla această sumă cu încă 1000 lei. Astfel, alte 65 de inițiative din portofoliul Com’On Cluj-Napoca vor avea șansa să primească o finanțare.

BCR lucrează cu partenerii implicați în proiect pentru a asigura o linie de credit care servește ca sursă de lichiditate pentru derularea inițiativelor în vederea contracarării efectelor condițiilor legale curente, care nu permit pre-finanțarea acestor inițiative din bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca.

Grupul PONT va întreprinde cu partenerii săi o amplă acțiune de diseminare a rezultatelor în perioada septembrie-octombrie 2015. „Vom poposi în cinci orașe românești (între ele fiind inclusă și capitala) și în două europene (Bruxelles și Strasbourg), pentru evenimente de diseminare a rezultatelor, pentru ca mai apoi să concluzionăm, în cadrul unei conferințe de închidere, tendințele în viitorul apropiat (2016-2018) în ceea ce privește bugetarea participativă în general și bugetarea participativă de tineret, în mod special, în Cluj-Napoca”, mai spun reprezentanţii proiectului.

Postaţi un comentariu