Două zile de evenimente şi o cină festivă pentru spectatori, la Teatrul Maghiar, de Ziua Mondială a Teatrului
De Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită în data de 27 martie, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a pregătit publicului o serie de surprize pe durata două zile, inclusiv o mini-expoziţie online pe pagina de Facebook a teatrului.
PROGRAM:
26 martie 2014
9.00-15.30 Café Teatru – proiecţii de spectacole
Cei care se pot trezi devreme, vor fi recompensaţi cu ceai, cafea, prăjituri şi… cu teatru!
Ca un preludiu la ziua de 27 martie, vom proiecta în incinta bufetului teatrului spectacole care au făcut istorie. Fii deci pregăit pentru o experienţă teatrală de şase ore şi jumătate!
09.00 – 10.20
Marie Jones: Pietre în buzunar (r.: Attila Keresztes)
10.30 – 12.05
Eugène Ionesco: Cântăreaţa cheală (r.: Gábor Tompa)
12.15 – 14.00
Hanoch Levin: Yacobi şi Laidental (r.: Elie Malka)
14.10 – 15.30
Eugène Ionesco: Jacques sau supunerea (r.: Gábor Tompa)
19.00 – cină–teatru
Restaurantul VIA (str. Inocenţiu Micu Klein nr. 6)
Pentru a continua tradiţia începută anul trecut, actorii teatrului vor pregăti şi de această dată cina împreună cu maestrul bucătar Egon Náday. Mâncărurile şi meniul teatral vor fi condimentate cu surprize. În acelaşi timp, Emőke Kató va interpreta melodii semnate Beyoncé, Amy Winehouse, Iyeoka, Nina Simone, Gnarls Barkley şi alţii. Va fi acompaniată la pian de András Szép. La saxofon: Szabolcs Balla.
27 martie 2014
10.00 – 13.00 – vizită în culise
Cei interesaţi pot face un tur în clădirea teatrului, ghidaţi de membrii trupei. Vor putea vizita scena, depozitul de decoruri, atelierele şi Sala Studio. Participanţii la vizita ghidată vor avea ocazia să vadă spaţiile în care se desfăşoară repetiţiile şi munca de atelier. Programul va fi asezonat cu anecdote legate de locurile vizitate.
Pentru vizita ghidată, vă rugăm să vă înscrieţi trimiţând un e-mail la adresa: vilagnap@huntheater.ro.
Grupurile de 30 de persoane vor porni de la intrarea teatrului, la fiecare 30 de minute. Orele programate: 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30.
10.00 – 13.00 – program pentru copii
În foaierul teatrului copiii vor participa la jocuri interactive sub conducerea actorilor și studenților de la actorie.
10.00 – 13.00 – workshop de mişcare cu Enikő Györgyjakab
Atelierul este anunțat pentru două grupe de vârstă, de câte 20 de persoane: cei între 16 şi 18 ani vor putea participa la atelierul organizat pe scena mare de la ora 10.00, iar cei de peste 18 ani începând cu ora 11.30. Pentru a participa la atelier este necesar să veniţi cu haine adecvate şi încălţăminte comodă. Workshopul se va încheia cu o reprezentaţie cu public, care va începe la ora 12.50.
12.50 – reprezentaţie–workshop
Participanţii la workshop-ul de mişcare vor prezenta pe scena mare a teatrului, pentru vizitatorii zilei porţilor deschise, câteva dintre exerciţiile învăţate.
13.00 – vernisaj expoziţie scenografie
Inaugurarea expoziţiei Getting real de Carmencita Brojboiu, care prezintă demersul creativ al scenografului, de la partea de documentare până la decorul pe care îl vedem pe scenă.
15.00 – repetiţie cu public
La repetiţia deschisă a spectacolului Camera 0001.Fabrica de vise, veţi putea urmări pregătirea actorilor pentru reprezentaţia de seară. Înainte de repetiţie, în holul Sălii studio, veţi putea viziona filmul intitulat Silent Places realizat de Simona Deaconescu, un film legat de spectacol.
20.00 – Camera 0001.Fabrica de vise
Reprezentaţia Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti va avea loc în Sala Studio a Teatrului. Acest spectacol de dans contemporan este rezultatul unei munci de cercetare, un atelier interdisciplinar care reuneşte dansul cu grafica video şi muzica electronică într-un spectacol fără culise.
Vânătoarea de teatru sau teatrul din viaţa de zi cu zi
În aşteptarea Zilei Mondiale a Teatrului, compania maghiară deschide o mini-expoziţie online pe pagina Facebook a teatrului.
Astfel, ca o avanpremieră la Ziua Internaţională a Teatrului, doritorii pot trimite fotografii din viaţa cotidiană care redau atmosfera, scenele, personajele unui spectacol. Fotografiile trebuie să fie însoţite de titlul spectacolului şi numele personajelor. “L-ai recunoscut pe unchiul Vania în chipul unui vânzător de la piaţă? Ai remarcat deja personajele spectacolului Dantelă în Cimitirul Central? Ai simţit vreodată că în bucătăria ta trăiesc personajele din Domnișoara Julie?Dacă da, trimite-ne o fotografie cu aceste personaje!”, se precizează în comunicatul Teatrului Maghiar de Stat Cluj.
Termenul limită pentru trimiterea fotografiilor la adresa vilagnap@huntheater.ro este data de 24 martie.