Peste 11.700 de intervenţii a avut ISU Cluj în 2013

Foto: Dan Bodea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj şi-a prezentat miercuri Bilanţul activităţii pentru anul 2013. Astfel, colonelul Dorin Ungur, inspectorul-şef al ISU Cluj a prezentat obiectivele îndeplinite pe parcursul anului trecut şi activitatea desfăşurată de către structurile unităţii clujene. La eveniment au participat reprezenntanţi din conducerea autorităţilor locale şi personal din cadrul ISU Cluj. Astfel, în anul 2013 totalul intervenţiilor a fost de 11.742, spre deosebire de anul 2012 când s-au înregistrat 11.497 de intervenţii, cele mai multe dintre acestea fiind intervenţii SMURD. Asistenţă medicală de urgenţă a fost solicitată în 9017 cazuri (7918 în 2012), intervenţii la accidente rutiere şi feroviare a fost în număr de 794, iar intervenţii la incendii au fost înregistrate 455. Intervenţia scafandrilor a fost solicitată în 14 cazuri, spre deosebire de anul 2012 când scafandrii au intervenit în şapte situaţii.

Potrivit evaluării activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj pentru anul 2013, media intervenţiilor zilnice, inclusiv a alertelor false, a crescut de la 30.85 în 2012, la 33.76 în 2013. Vârfurile de intervenţie au fost în lunile martie, iulie şi august. O realizare notabilă a fost faptul că, începând cu luna februarie a anului trecut, a intrat în funcţiune dispeceratul integrat ISU-SAJ-UPU-SMURD şi anume: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Unitatea de Primiri Urgenţe-SMURD.

Printre obiectivele finalizate pe parcursul anului trecut au fost: inaugurarea noii subunităţi de pompieri şi substaţie SMURD din comuna Mociu, primirea autospecialelor şi ambulanţelor prin Programul Operaţional Regional sau participara specialiştilor ISU şi SMURD Cluj la activităţile de pregătire din proiectul USAR’13 Basic Training for Youngsters.

Activitatea în anul 2013 a ISU Cluj a fost marcată şi de anumite neajunsuri care se referă la: Insuficienţa resurselor financiare şi logistice care şi-au pus amprenta pe toate activităţile, începând cu intervenţia şi terminând cu pregătirea personalului. Au existat anumite perioade când carburantul pentru maşinile de intervenţie şi transport a fost insuficient, s-a redus la minim numărul autospecialelor care au participat la intervenţii, nu s-au mai executat reparaţii la clădiri şi la tehnica de intervenţie şi nu s-au mai făcut achiziţii.

Un consumator inutil de resurse au fost apelurile eronate la numărul de urgenţă care au crescut la 180 în 2013, faţă de 30 în anul precedent.

Până la data de 5 septembrie 2013, la comanda ISU Cluj a fost generalul de brigadă Vasile Şomlea, căruia i se datorează multe dintre realizările Inspectoratului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu