Primăria promite de aproape 10 ani un Aquapark în Cluj-Napoca. În Florești, prinde contur al doilea
Ideea unui Aquapark la Cluj datează încă din 2013. Primarul Emil Boc promitea clujenilor un parc de distracții acvatic de 20 de milioane de euro în zona Băilor Someșeni, consilierii locali au și aprobat proiectul, însă de atunci subiectul a fost ocolit mereu de către cei din administrația locală.
”În 2014 ar trebui să înceapă lucrările. Este un proiect de 13 – 20 de milioane de euro, în funcție de diverse faze de execuție”, spunea acum opt ani edilul Clujului.
În 2018, același Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat realizarea unui studiu de principiu și a unui masterplan pentru construirea unui Aquapark în cartierul Gheorgheni, asta după ce fusese studiată și varianta ștrandului Sun din cartierul Grigorescu. Era vorba de un teren liber de sarcină, cu o suprafață totală de 16 hectare, pe locația pepinierei Becaș.
”Pe terenul de la Sun nu s-a putut face nimic pentru că avem două magistrale care trec pe acest teren. Partea care ține de realizarea Aqua Park-ului presupune costuri mult mai mari, care pot ajunge 30 milioane euro. Proiectul Becaș cuprinde două zone de bazine, la interior și exterior, cu cel puțin două bazine de dimensiuni mari, variate tobogane, spa, spațiu pentru copii cu bazine adaptate pentru cei de vârste mici, locuri de joacă special amenajate etc. Viziunea preliminară a municipalității este să realizăm acest proiect în parteneriat cu o firmă privată, care să fie selecționată în baza procedurilor de achiziție publică, municipalitatea urmând să concesioneze terenul stabilit către firma privată selectată transparent.
Astfel, următorii pași necesari în vederea construirii acestor două obiective de infrastructură în zona Bazei sportive Gheorgheni sunt realizarea unor studii (fezabilitate, oportunitate) și a unui masterplan, în baza cărora autoritatea locală să poată realiza parteneriatul cu un investitor pregătit să dezvolte proiectul pentru Aqua Park. Cred că este un proiect pe care mulți clujeni îl așteaptă și mulțumesc Consiliului Local pentru susținerea acestei prime etape în realizarea investiției”, spunea acum trei ani și viceprimarul Dan Tarcea.
Aquapark cu ape termale?
Cert este că în 2021 Aquaparkul din Cluj-Napoca există, dar lipsește cu desăvârșire. Asta în timp ce în Florești, la doi pași de ”orașul comoară, de 5 stele”, municipalitatea se gândește deja la proiectul unui ai doilea aquapark pe suprafața comunei.
”Am bugetat studii hidrologice, hidrotehnice și geologice, pentru că există posibilitatea ca la noi în comună să găsim apă termală, pe care dacă o vom găsi o vom fructifica așa cum se cuvine. În această idee am alocat bani pentru acele studii, pentru a vedea exact ce fel de ape există, dacă există. În momentul în care vom avea o idee exactă sau vom avea rezultatele studiilor despre ceea ce există, vă voi putea da mai multe detalii.
Dacă există, ne dorim să facem un proiect, un aquapark, în funcție de ceea ce vom găsi, de debitul de apă și de calitatea apei din locurile respective. Dacă aceasta va fi suficientă pentru a face un complex sportiv, acvatic, o să o facem și vă ținem la curent cu tot ceea ce ne propunem în această zonă”, a declarat miercuri primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, în cadrul unei conferințe de presă.
Actualul Aquapark din Florești a fost inaugurat la sfârșitul lunii mai a anului 2014, are o suprafata totala de aproximativ 5000 mp și oferă amatorilor de distracții 4 piscine, cu doua tobogane de aterizare de 115 m si 95 m, un bazin de spa, un bazin cu jocuri de apă pentru adolescenți și unul pentru copii mici.
Aquaparkul din Chinteni, blocat de birocrație
Un proiect de Aquapark mai există și în cealaltă comună de lângă Cluj, în Chinteni, unul de 25 de milioane de euro. Acesta are deja bugetul asigurat și documentația completă, dar primăria totul s-a blocat la nivelul unei comisii de la Ministeruyl Economiei.
”Toată documentația e la Ministerul Economiei, la București, pentru comisia CTE, în așteptarea avizului final. De un an de zile așteptăm. Fie nu sunt interesați, fie e din cauza pandemiei… Ministerul Turismului a fost absorbit de Ministerul Economiei, a fost o problemă cu ștampilele, iar de atunci nu se întâmplă nimic. După 2 ani de corespondență consistentă, mi se spunea în decembrie 2020 că dacă nu depunem toată documentația iarăși, ni se taie finanțarea. A trebuit să ne prezentăm din nou cu o valiză plină de documente”, a declarat primarul Lucia Suciu pentru Cluj24.
Deschiderea aquaparkului întins pe o suprafațăd e circ 10 hectare ar putea aduce comunei venituri substanțiale la buget, estimate la cel puțin 1 milion de euro anual.