Day 15/Pereții Capitalei Tineretului, colorați cu 15.000 de origami

Foto: Dan Bodea

Proiectul Day 15, integrat în programul din acest an al Capitalei Europene de Tineret, a continuat duminică, 15 februarie cu o nouă idee pusă în practică în spațiul public din oraș.

Astfel, trei instalații temporare pe străzile Constanța și Potaissa și în zona Pieței Muzeului, lângă Biserica Franciscană, pot fi văzute începând cu data de 15 februarie, ca parte a proiectului “Walls of Cluj-Napoca” realizat sub umbrela “Day 15” – Ziua 15. Instalațiile sunt realizate din mii de origami reprezentând flori de lotus, care întregesc trei imagini: o inimă, un urs și un cocor și o altă instalație care semnifică pozitivul și negativul acestei lumi. În luna februarie, Day 15 s-a alăturat mișcării No Hate Speech, inițiată de Consiliul Europei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Day 15 este un proiect strategic al Capitalei Europene a Tineretului care ne-a ajutat să facem un parteneriat cu Consiliul Europei prin mișcarea internațională No Hate Speech. Este vorba în acest caz de o instalație comunitară pentru că în confecționarea origami-urilor au participat peste 50 de parteneri, de la companii, la școli, grădinițe sau asociații cărora le-a plăcut conceptul nostru. Instalația urmărește să activeze zone triste ale orașului, prin culoare și prin semnificații aparte. Florile de lotus realizate din hârtie semnifică puritatea limbajului și principiile incluziunii și non-discriminării pe care le promovează Consiliul Europei prin No Hate Speech”, a declarat Diana Apan, purtător de cuvânt al Federației Share. Fiecare instalație este însoțită de o plăcuță pe care sunt menționate, în cinci limbi, detalii despre proiect și instalațiile artistice.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În total, în proiectul Walls of Cluj au fost implicate 2.000 de persoane, o contribuție importantă venind din partea Liceul Nicolae Bălcescu care s-a implicat cu circa 500 de elevi și profesori. Deși inițiatorii proiectului și-au propus realizarea a 5000 de origami, în momentul implementării au rezultat 15.000 de flori de lotus din hârtie. O parte dintre acestea sunt în cele trei instalații din oraș, iar o parte au fost împărțite de voluntari cetățenilor Clujului promovând mesajele mișcării internaționale “No Hate Speech” prin materiale realizate de Consiliul Europei. Realizarea celor 15.000 de origami a presupus 750 de muncă voluntară.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu referire la instalația de pe strada Constanța, de altfel cea care are cel mai mare impact vizual dintre cele trei, arhitectul Răzvan Luca, coordonator al departamentului ShareSpace, a precizat: „Este o instalație care atrage atenția asupra discursului instigator la ură și ne-am dori care orice lucruri jignitoare să se transforme într-un mesaj pozitiv. La această lucrare s-a lucrat 14 ore, fără să includem confecționarea origami-urilor. În cele 14 ore au muncit 15 voluntari care s-au urcat pe schele să realizeze toată lucrarea”. Instalațiile vor rămâne în locurile unde au fost montate până în momentul când vor da semne de degradare, au spus responsabilii de proiect.

Potrivit paginii oficiale de Facebook a proiectului Day 15, o estimare a costurilor de implementare pentru proiectul “Walls of Cluj-Napoca” ar fi de 800 euro. Proiectul Day 15 este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România (fonduri norvegiene) cu 34.000 euro și cofinanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca cu 16.000 euro (pentru întregul an 2015, 12 ediții #day15 ).

O primă acțiune a proiectului Day 15 a avut loc în data de 15 ianuarie, când o echipă de voluntari, coordonată de arhitectul Răzvan Luca, s-a implicat în lipirea a 100 de autocolante reprezentând 50 de citate, în cinci limbi, din autori români şi străini pe geamurile autobuzelor din Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu