Capitala Tineretului are punct de informare în centrul orașului

Foto: Dan Bodea

Federația SHARE Cluj-Napoca a organizat marți o primă conferință de presă în spațiul în care va funcționa pe parcursul anului punctul de informare al Capitalei Europene de Tineret.

Astfel, atât turiștii, cât și clujenii care vor dori să afle mai multe despre programul Capitalei Tineretului vor putea lua legătura cu echipa proiectului în spațiul de la etajul I al Magazinului Central. „Avem spații disponibile și vizibilitate în oraș și putem să ne folosim de aceste avantaje pentru a promova tinerii și proiectele Capitalei Tineretului”, a precizat Adina Bichescu, Director General Central. Potrivit lui Tudor Ogner, vicepreședinte al Federația SHARE Cluj-Napoca, noul spațiu va oferi mai mult loc de lucru pentru voluntari, dar va fi  și loc de organizare a conferințelor de presă sau de întâlnire cu diverși parteneri. Spațiul va fi decorat și vor exista însemne atât în magazin, cât și în afara lui, care să ghideze persoanele interesate spre punctul de informare.

1IMG_6394

Cluj Never Sleeps

Cristian Avram/Foto: Dan Bodea

Cristian Avram/Foto: Dan Bodea

O temă centrală a conferinței de presă organizată de Federația SHARE Cluj-Napoca a fost și proiectul cultural Cluj Never Sleeps, aflat la a doua ediție, după o primă ediție organizată în 2013. Despre acest eveniment au vorbit viceprimarul Anna Horvath, directorul artistic al proiectului, Cristian Avram și managerul de proiect, Alexandra Mihali. Evenimentul va avea loc în noaptea de 20-21 iunie și își propune să mențină atenția trează clujenilor prin diferite activități structurate pe cinci componente: arte vizuale, muzică, teatru, film și dans. Ca urmare, asociațiile și ONG-urile clujene, împreună cu instituțiile culturale, sunt așteptate să depună propuneri de proiecte cu finanțare nerambursabilă până în data de 9 aprilie. „Va exista o selecție de evenimente principale produse de instituții sau organizații clujene și nu numai, dar și o serie de evenimente speciale printre care o ședință a Consiliului Local la miezul nopții într-o locație neconvențională, transport public asigurat pe timpul nopții, librării și baruri deschise toată noapte, o vânătoare de comori, cinema driving și alte evenimente. Ne dorim evenimente care pot fi aduse în stradă și ținute acolo pe parcursul unei nopți, în diverse locații din oraș pe care le propunem noi sau pe care le propun participanții: Piața Unirii, Cetățuia, Podul Traian, Piața Muzeului, Parcul Caragiale, Bastionul Croitorilor, Parcul Central etc.”, a precizat directorul artistic al proiectului, Cristian Avram. Un buget pentru finanțarea proiectelor  nu există până în acest moment.

Evenimentul Cluj Never Sleeps ar putea continua și anul viitor, în funcție de modul în care vor răspunde clujenii la acest tip de proiect. Viceprimarul Anna Horvath nu a exclus ideea ca pe durata evenimentului să existe mai multe condici în care oamenii să se semneze pentru ca după centralizarea semnăturilor să fie făcut cunoscut numărul participanților.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

ClujCityApp

Întâlnirea a continuat cu prezentarea aplicației mobile ClujCityApp, un canal de Mobile Marketing și Advertising, dedicat și branduit pentru Cluj-Napoca. Cu ajutorul aplicației, locuitorii orașului sau turiștii pot găsi anumite locații și evenimente de interes public, din orice domeniu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Day 15

Răzvan Luca/Foto: Dan Bodea

Răzvan Luca/Foto: Dan Bodea

Ultima temă discutată la conferința de presă a fost unul dintre proiectele de succes ale Capitalei Tineretului, respectiv inițiativa Day 15 ce cuprinde conceptul de realizare a 12 evenimente diferite, câte unul în fiecare lună a anului, în jurul datei de 15, cu scopul de a implica comunitatea clujeană în reactivarea spațiului public. Coordonatorul proiectului Day 15, Răzvan Luca, a făcut referire la un prim eveniment organizat luna martie prin care s-a dorit atragerea atenției asupra 8 spații din oraș ce ar trebui «înverzite ». „Printr-o instalație artistică de flori albe realizate din hârtie vom scoate în evidență 8 spații care au nevoie de revitalizare. Prin această acțiune îndemnăm comunitățile să fie atente asupra spațiului în care locuiesc, dar și să semnaleze alte locuri care pot fi înfrumusețate cu ajutorul comunității. Florile albe din hârtie sunt realizate de Kaminohana, iar semnalarea celor 8 zone a fost realizată cu ajutorul fotografului profesionist Cosmin Ignat. Toate fotografiile-manifest pot fi urmărite pe pagina de Facebook Day 15”, a spus Răzvan Luca. În cadrul proiectului „Ziua 15” din această lună a fost conceput și un concurs de implicare a școlilor în inițiativa de reactivare a spațiului urban. În cadrul acestui concept s-a urmărit implicarea elevilor și profesorilor din Cluj-Napoca în realizarea unor ghivece „eco-friendly” din pet-uri reciclate.

Foto: Cosmin Ignat

Foto: Cosmin Ignat

Ultimul eveniment din seria Day 15 martie se va desfășura sâmbătă, 21 martie când va fi o zi dedicată plantării a peste 200 de copaci în Parcul Tulcea din cartierul Gheorgheni, în spate la Iulius Mall. Din partea Asociației Române pentru Permacultură a oferit mai multe informații despre această inițiativă, Cătălina Crișan, inginer horticol: „Suprafața pe care vom realiza plantarea în week-end este de aproximativ 5000 de metri pătrați. Am ales în total aproximativ 16 soiuri de arbori și arbuști astfel încât să fie rezistenți și este un prim pas în ceea ce se vrea a fi în viitor un parc recreațional. După plantarea de sâmbătă vor mai fi și alte ONG-uri care vor desfășura workshop-uri acolo pentru a transforma acel spațiu într-un parc. Printre speciile plantate se regăsesc: arborele de lalea, magnolii, specii de pomi fructiferi, cireși japonezi, vișini, coacăzi, sau floarea miresei”, a precizat  Cătălina Crișan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu