Scurtă istorie a „trădărilor” din fotbalul clujean

Foto: Dan Bodea

Achiziția lui Mihai Butean de către CFR va rămâne în istoria fotbalului clujean ca una dintre „marile trădări”. Fotbalistul care și-a petrecut junioratul la Universitatea Cluj, a debutat în alb și negru într-o perioadă grea pentru clubul universitar, într-o echipă pe care suporterii o susțineau necondiționat și o alintau „Copiii Clujului”.

Rivalitatea istorică dintre cele două cluburi și trecutul în alb-negru nu au contat în alegerea fotbalistului de 22 de ani. În istoria de 100 de ani a fotbalului clujean au mai fost cazuri de fotbaliști care au îmbrăcat ambele tricouri, de la Mihai Adam până la Dorinel Munteanu, Martin Tudor, Andrei Mureșan, sau Marius Coman.

A fugit de sărăcie să joace „pe datorie”
Când nu înveți nimic din experiențele anterioare și crezi că ai dat lovitura, trecutul este doar o chestiune de timp. Mihai Butean este unul dintre fotbaliștii în plină ascensiune în Liga 1. Povestea lui este extrem de interesantă, fie și doar prin aceea că a plecat de la ”U” la Astra (clubul la care a evoluat în sezonul precedent – n.a.), ca să scape de sărăcie.

Cum nici la Giurgiu nu și-a mai încasat salariile pe ultimele luni, Butean a ales să semneze cu CFR, club înglodat în datorii, la care nu odată jucătorii s-au revoltat din cauza restanțelor financiare. Metaforic vorbind a semnat cu un club la care va juca pe datorie, până când conturile clubului vor fi alimentate fie de UEFA, fie de vulcanicul finanțator al feroviarilor.

Mihai Butean are doar 22 de ani și este născut în Cluj-Napoca. Mijlocaș la bază, tânărul fotbalist a demonstrat că este un jucător polivalent etalând calități care nu aveau cum să-l lase indiferent pe tehnicianul CFR-ului. Butean poate evolua pe orice post în flancurile defensive, dar s-a remarcat și în linia mediană a echipelor la care a evoluat: Universitatea Cluj, Academica Clinceni, sau Astra Giurgiu.

Înzestrat cu un talent nativ, Mihai Butean joacă fotbal din vara anului 2005, de la vârsta de opt ani. Zece ani mai târziu își declara dragostea pentru ”U”. „Fotbalul l-am început la Școala Napoca, în vara anului 2005. Pe urmă, Napoca s-a numit Motorul IRA, iar în cele din urmă s-a unit cu Universitatea Cluj. Așa am ajuns să joc la acest club minunat”, spunea fotbalistul pentru site-ul oficial al „Șepcilor roșii”, într-un interviu, în 2015.

În Liga 1 nu a apucat să joace în tricoul alb-negru, dar a fost titular de drept în sezonul 2015/2016, în eșalonul secund, într-o echipă pe care suporterii o numeau „Copiii Clujului”. Din cauza problemelor financiare ale grupării universitare Mihai Butean a ales să semneze cu Astra Giurgiu, în vara anului 2016. Pentru început a fost „împrumutat” la Academica Clinceni, apoi rechemat la Giurgiu, unde s-a impus datorită calităților lui. În campionatul trecut, Butean a bifat 24 de jocuri în tricoul Astrei, 23 din postura de titular.

Câteva precedente
Trecerea lui Butean la rivala Universității Cluj nu este prima și, probabil, nu va fi nici ultima. Dea lungul istoriei nume importante au făcut același lucru. Sunt zeci de cazuri, dar noi vom face referire la doar câteva dintre acestea. Poate cel mai important fotbalist care a schimbat tricourile celor două echipe clujene a fost Mihai Adam.

Fostul mare atacant a jucat vreme de 9 sezoane pentru ”U”, a câștigat Cupa României în 1965 și a fost de două ori golgheterul României, în sezoanele 1964/1965 (cu 18 goluri) și 1967/1968 (15 goluri). În 1972 a semnat cu CFR, iar doi ani mai târziu devenea pentru a treia oară golgheterul campionatului, cu 23 de reușite, de această dată în tricoul rivalei din Gruia.

Constantin Rădulescu, Ștefan Kovacs, Marius Bretan, sau Augustin Țegean sunt alți jucători de poveste care au evoluat pentru ambele echipe. În istoria ceva mai recentă, pe la finele anilor ’90, Adrian Trușcă, Liviu Velțan, Andrei Lazăr, Alin Minteuan, Cristi Coroian, Vasile Iepure, sau Ilie Lazăr au făcut și ei același lucru.

Un caz aparte este cel al celui mai selecționat fotbalist român în echipa națională, Dorinel Munteanu. Acesta a fost antrenor-jucător atât la CFR, cât și la ”U”. Cel mai recent caz este al atacantului Marius Coman care în vara anului trecut a semnat cu Universitatea, după ce jucase în sezon pentru echipa a doua a clubului feroviar.

Lăzăreanu a adus 200.000 de dolari la CFR
Un caz extrem de mediatizat a fost, la începutul anilor 2000, cel al transferului lui Cristian Dulca (actualul antrenor al Universității), de la Rapid București la Pohang Steelers, în Coreea de Nord. Marcel Lăzăreanu, fost portar al „Șepcilor roșii”, între 1978-1982, era la acea vreme juristul clubului din Gruia și cel care a descoperit falsul în acte comis de finanțatorul Rapidului, George Copos.

Concret, gruparea giuleșteană declarase în acte suma de 120.000 de dolari pentru transferul lui Dulca la Pohang. În realitatea suma a fost de 600.000 de dolari, iar CFR a încasat, în total, 210.000 de dolari din acest transfer, datorită unei clauze prin care feroviarii clujeni păstraseră un procent de 35% din orice transfer al fotbalistului. A fost prima infuzie serioasă de capital la CFR, fiind practic momentul în care gruparea vișinie și-a început ascensiunea.

„A contat foarte mult că echipa este pregătită de Dan Petrescu, a fost cel mai bun fundaș dreapta al României și sunt onorat să mă antreneze un component al Generației de Aur. În plus, CFR e singura care joacă în Liga Campionilor…iar pentru mine să joc într-o asemenea competiție înseamnă realizarea unui vis”, Mihai Butean, fotbalist CFR

11 ani a fost legitimat Mihai Butean la Universitatea Cluj (între 2005-2016)

Distribuie:

Postaţi un comentariu