Profesor la Duke University: salariile bugetarilor români au crescut degeaba

Profesorul româno-american a participat, la Cluj-Napoca, la ERMAS, o conferință a economiștilor români de top care lucrează în străinătate | Foto: Vakarcs Loránd

Creșterile spectaculoase de salarii în sectorul public, aplicate de PSD, după câștigarea alegerilor nu au dus și la o creștere a productivității sectorului și nici la o creștere în calitate a actului administrativ, medical sau a sistemului de învățământ. Deficiențele actului administrativ le-am resimțit acut, ca societate, odată cu cazul de la Caracal, care a scos la iveală brambureala și miserupismul instituțiilor chemate să servească cetățeanul. Iar carențele sistemului sanitar și a celui educațional sunt notorii și palpabile.

Concret, cei peste 211.000 de angajați din sectorul „administrație publică și apărare” au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 de lei net în luna iunie a acestui an, în creștere cu 18% față de perioada similară din 2018, arată datele Institutului Național de Statistică. Spre comparație, salariul mediu net la nivel național a fost 3.142 de lei net în iunie 2019 (+15% faţă de perioada similară din 2018), ceea ce înseamnă că un funcționar public câștigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajații din restul economiei.

În iunie 2019, Comisia Europeană atrăgea atenția asupra creșterii salariilor la bugetari, care nu este o problemă în sine, dar care devină o problemă dacă nu este corelată cu creșterea productivității.

Din această perspectivă, a explicat Isabel Grilo, şef de unitate a Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice și Financiare din cadrul Comisiei Europene, salariile au crescut mult prea repede în sectorul public. „Acest lucru nu este o problemă, problema este modul în care se reflectă productivitatea României în comparație cu salariile crescute. Productivitatea României nu a stagnat, însă evoluția salarială este mult prea mare în raport cu aceasta”, a adăugat Isabel Grilo.

Cum se vede din SUA

Cum vede un economist venit din afară, dar cu cunoștințe solide privind societatea românească, situația actuală a retribuirii muncii la noi în țară? L-am întrebat acest lucru pe Cosmin Iluț, absolvent al Universității „Babeș-Bolyai”, care acum este profesor asociat (grad echivalent cu conferențiarul) la una dintre cele mai bune facultăți de economie din lume, cea de la Universitatea Duke din SUA.

„Am discutat despre asta și cu Mihai Copaciu, director adjunct la Direcția Modelare și Prognoze Macroeconomice a BNR, pentru că ei, de la Banca Națională se gândesc mult la aceste probleme. Le studiază, se uită la date… Din câte am înțeles, o mare creștere [a salariilor] a avut loc în administrație, iar în ultimul an sau doi, și în sănătate și învățământ. (…) Ca urmare [a acestor creșteri] ce ar trebui să măsurăm e productivitatea muncii, deoarece salariile mari reflectă o creștere a productivității. În sectorul privat putem să măsurăm destul de ușor asta, și, din câte am înțeles, statisticile sunt că salariile și din sectorul privat au cunoscut o creștere un pic mai mare decât productivitatea. În sectorul public e și mai dificil să măsurăm, însă dacă bine am înțeles, nu se vede o mare eficientizare în sectorul administrativ, ceea ce sugerează că productivitatea muncii în sectorul administrativ nu a crescut prea mult. În educație și sănătate sunt probleme serioase de măsurare a acestei productivități. (…) Deci, sunt destul de circumspect asupra productivității din sectorul public”, a declarat Cosmin Iluț.

Distribuie:

Postaţi un comentariu