Atâta Centenar cât n-a putut să ducă Cluju’

Foto: Dan Bodea

Meciuri demonstrative, meciuri de gală, meciuri de aducere aminte, sesiuni academice, evenimente culturale, un nou imn al Clubului Sportiv Universitatea realizat de către Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și o gală aniversară. Suporteri de nota 10(0), inspirați, inimoși, cântând neîncetat, hrăniți cu poveștile și realizările înaintașilor, toate pentru Centenarul lui ”U”. Însă, din acest tablou aproape perfect lipsește o tușă: performanța. Dacă în sporturile individuale universitarii cuceresc medalii după medalii, în jocurile de echipă (cu mingea), Centenarul i-a prins total nepregătiți, atât pe sportivi, cât și pe oficiali.

Foto: Dan Bodea

Imagine de ansamblu
Anul Domnului 2019. Fanii Universității, din Cluj, sau de oriunde din țară, suporteri ai echipei de fotbal, sau nostalgicii din vremea de aur a baschetului feminin, adolescenții de ieri care au „bifat” primul titlu național al baschetbaliștilor, toți își imaginau anul perfect. Baschetbaliștii de la U-BT, chiar dacă nu mai fac parte din CS Universitatea, tot sub brandul ”U” evoluează, erau favoriți și în Cupa României și în campionat. „Șepcile roșii” păreau și ele favorite la promovarea în Liga 1. Mai exact sezonul 2018/2019 era văzut de majoritatea specialiștilor doar unul de tranziție spre elita fotbalului autohton.

Ba chiar și de la echipa de volei feminin așteptările erau mari, odată cu preluarea secției de către una dintre cele mai mari companii de IT din România. Și fotbalistele de la Olimpia au intrat sub umbrela ”U”, dar ele măcar și-au confirmat statutul de cea mai bună echipă a țării. De la celelalte secții sportive (ne referim aici strict la jocurile sportive cu mingea), așteptările se limitau la evoluții măcar decente. Numai că între așteptări și rezultate tocmai în anul Centenar s-a căscat o prăpastie cât pentru 100 de ani de vise ruinate.

La nivel de echipe de seniori singurele rezultate cu adevărat notabile (adică au obținut medalii), sunt tocmai echipele care provin din alte cluburi decât CS Universitatea, dar care evoluează cu simbolul universitar pe piept datorită colaborărilor parafate între conducătorii de la FC Universitatea, U-BT și Olimpia. De partea cealaltă, CS Universitatea a bifat două retrogradări (la handbal și volei masculin) și două „salvări” pe muchie de cuțit (volei și handbal feminin).

Ironic sau nu, între atâtea contraperformanțe, o medalie de bronz tot va ajunge în vitrina clubului. Chiar dacă sezonul de rugby feminin este în plină desfășurare, Universitatea poate să-și trimită doar din când în când fetele la turnee. Oricum nu prea mai bat pe nimeni și oricum nu pot termina mai jos de locul 3, pentru că doar trei echipe activează în România.

Foto: Dan Bodea

Procentaj de speriat sub panou
La baschet feminin, echipa cea mai titrată a CS Universitatea, sezonul 2018/2019 a fost unul submediocru. Baschetbalistele au disputat în total 29 meciuri în campionat și două în Cupa României. „Studentele” au terminat pe ultimul loc (6), după 10 înfrângeri din tot atâtea meciuri în sezonul regulat Faza 1. În Faza 2 a intrat în joc și Phoenix Constanța, echipă venită din eșalonul secund. Patru victorii și 8 eșecuri le-au clasat pe baschetbalistele de la ”U” tot pe ultimul loc al clasamentului (la finalul Fazei 2).

Clujencele, eliminate și din Cupa României după un dublu eșec cu Phoenix Constanța, s-au răzbunat pe dobrogence și le-au învins în seria de meciuri de clasament (locurile 5-8), scor 63-51, respectiv 70-50. A fost doar un foc de paie pentru că în disputele pentru locurile 5-6 clujencele au cedat de două ori în fața formației CS Municipal Târgoviște (50-68 și 68-81). Trăgând linie contabilizăm 6 victorii și 25 de înfrângeri (23 în campionat și două în Cupă!).

Echipa de baschet masculin, și ea o fostă campioană a României, a evoluat în acest sezon în eșalonul terț. E drept că trupa antrenată de Florin Covaciu este de fapt o echipă de juniori de la care se așteaptă, probabil, saltul valoric în următorii ani. Băieții au disputat și ei 28 de partide, au câștigat 4 și au pierdut 24! Concret, din 69 de partide jucate de cele două echipe procentajul, ca să folosim un termen de specialitate în baschet, indică o rată de succes de sub 15%!

Foto: Dan Bodea

„Alunecuș” pe semicerc
Handbalul, cândva un sport care umplea Sala Sporturilor „Horia Demian”, a ajuns o glumă proastă. La feminin echipa s-a salvat de la retrogradare câștigând turneul de menținere/promovare în Liga Națională. Până să ajungă pe marginea prăpastiei handbalistele au înregistrat nu mai puțin de 20 de înfrângeri, din 24 de jocuri disputate în sezonul regulat.

Nici în turneul de „salvare” de la Cisnădie universitarele nu au început convingător (23-23 cu divizionara secundă Dacia Mioveni). O ultimă fărâmă de mândrie le-a mânat în luptă pe fetele lui Alin Bondar care au câștigat meciurile cu CSM Târgu Mureș, respectiv CSM Slatina și agonia prezenței în elita handbalului feminin va continua pentru cel puțin încă un sezon. În Cupa României handbalistele au obținut un succes în 16-imi) și un eșec (în 8-imi).

Echipa masculină, cândva și ea premiantă în Liga Națională, a ajuns doar un sparring-partner, adică un fel de colegi de antrenament pentru celelalte oponente. Handbaliștii de la ”U” au disputat 36 de partide în campionat și le-au pierdut pe toate. Singurul succes al handbaliștilor a fost înregistrat în 16-imile Cupei (46-30) cu CSU Constantin Brâncuși. Au fost ulterior eliminați în 8-imi de HC Vaslui.

Foto: Dan Bodea

Fileul e prea înalt pentru ”U”
Continuă prezentarea contraperformanțelor Centenare cu cifrele înregistrate de cele două echipe de volei ale CS Universitatea. La feminin sezonul ar fi trebuit să fie unul cel puțin rezonabil. Sprijinite financiar de unul dintre cei mai bogați afaceriști clujeni, voleibalistele au beneficiat și de un staff tehnic pe măsură. Luminița Trombițaș – antrenor, Iulian Butoeru – preparator fizic, plus experimentații Constantin Parâia – director sportiv și Victor Baciu – kinetoterapeut.

Cu 4 victorii și 11 înfrângeri fetele s-au clasat pe penultimul loc la finalul sezonului regulat (7 din 8). În meciurile de clasament (locurile 7-8) universitarele au pierdut manșa tur (2-3 la seturi), pe teren propriu, dar au întors rezultatul în disputa de la Galați și au evitat rușinea ultimului loc.

Ca de obicei situația cu adevărat stânjenitoare am întâlnit-o în întrecerea masculină. Universitatea a câștigat un singur meci, din 19, și au terminat, evident pe ultimul loc. Nimic nu s-a schimbat nici după disputarea meciurilor de clasament (locurile 7-10). Voleibaliștii de la ”U” și-a mai trecut în cont un succes și 5 înfrângeri și au terminat, cum altfel, ultimii.

Foto: Dan Bodea

Singura alinare vine de la rugby
Ce începe prost se poate termina bine! Au demonstrat-o rugbyștii Universității. După un sezon regulat încheiat pe ultimul loc (cu 2 victorii, un rezultat de egalitate și 11 înfrângeri), băieții pregătiți de Horia Hîmpea și Cristian Săuan s-au mobilizat exemplar și au câștigat meciurile din faza play-out terminând întrecerea internă pe un onorant loc 5.

În sfârșit, 2019 va aduce totuși o medalie în vitrina clubului Universitatea, tot de la rugby, în întrecerea feminină. Campionatul Național a aliniat la start, la fel ca și în sezonul trecut, doar trei echipe, ceea ce înseamnă că nici nu mai are rost să numărăm înfrângerile, pentru că bronzul național e deja antamat.

Foto: Dan Bodea

Și totuși, un titlu tot s-a câștigat
Prima și singura campioană națională, a unei echipe care joacă sub brandul ”U”, este echipa feminină de fotbal FC ”U” Olimpia. Clujencele au cucerit anul acesta al 9-lea titlu consecutiv și vor evolua și anul acesta în Liga Campionilor.

Foarte aproape de cucerirea unui trofeu au fost și baschetbaliștii de la U-BT. În ambele întreceri interne (Cupa României și Liga Națională), trupa pregătită în cea mai mare parte a sezonului de Mihai Silvășan s-a oprit în semifinale, ratând astfel, ambele obiective ale sezonului. Un ultim cuvânt despre echipa de fotbal. În anul centenarului obiectivul nu putea fi altul decât promovarea în Liga 1.

„Șepcile roșii” au încheiat Liga 2 pe locul 3, dar au cedat în manșa întâi din barajul de menținere/promovare, scor 0-2 cu FC Hermannstadt, și duelurile cu FCSB, Dinamo, CFR, sau U Craiova se lasă așteptate pentru încă un an, cel puțin. Victoria din manșa a doua (1-0, prin golul marcat de Goga), rămâne în statistici, cel mult, ca un succes de palmares. La general alb-negrii n-au putut întoarce rezultatul din manșa tur.

Distribuie:

Postaţi un comentariu