Aproape 2500 de proiecte de dezvoltare rurală în derulare în județul Cluj

Comunele clujene au în derulare nu mai puțin de 2431 de proiecte finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) proiectele au o valoare nerambursabilă de peste 741 milioane de lei.

Totodată, numărul proiectelor finanțate prin Programul SAPARD în județul Cluj este de 108, valoarea nerambursabilă a acestora fiind de aproximativ 326 milioane de lei, iar proiectele finanțate prin Programul SAPARD național sunt 142 și au o valoare nerambursabilă de peste 72 milioane de lei. Proiectele finanțate prin Programul SAPARD și național au fost finalizate până la data de 31 decembrie 2009. Ceea ce înseamnă că valoarea finanțării nerambursabile acordate prin programele SAPARD și PNDR ajunge la 1, 28 miliarde de lei în proiectele rurale dezvoltate în ultimii ani în comunele din județul Cluj.

Întârzieri cauzate de birocrație

Din proiectele aflate în derulare, 14 au întârzieri semnificative. ”Cauzele întârzierilor în implementarea proiectelor sunt derivate, în primul rând, de lipsa cofinanțării beneficiarilor și dificultățile în obținerea scrisorilor de garanție bancară. Alte cauze sunt cele referitoare la achizițiile publice, mai exact, întârzierile în finalizarea achizițiilor publice, nerespectarea procedurilor de achiziții și solicitările de prelungire a termenelor de achiziții. Alte întârzieri în implementarea proiectelor sunt cauzate de solicitările din partea beneficiarilor referitoare la modificări bugetare și tehnice ale investițiilor”, au precizat reprezentanții biroului de presă al APDRP pentru Transilvania Reporter.

De altfel, mai mulți primari clujeni s-au plâns recent de faptul că realizarea investițiilor din fonduri europene, care se concentrează mai ales pe infrastructură, este întârziată de dificultățile întâmpinate în obținerea avizelor și autorizațiilor necesare. O altă problemă semnalată de primarii clujeni este lipsa de personal suficient la nivelul Oficiului Regional Satu Mare care se ocupă de avizarea documentațiilor în aceste proiecte, lipsă de personal care duce la întârzieri semnificative. Din această cauză unele primării au ajuns chiar în situația de a plăti penalități.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu