TEDxCluj 2019 #What if? | Tibi Codorean: Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?

Foto: Marmo (MarmotA Photography)

Cum ar fi fost acum prezentul dacă nu ne-am fi întrebat în trecut „WHAT IF”?, acesta este exercițiul de imaginație pe care echipa TEDxCluj îl propune în acest an invitaților săi. WHAT IF?-Ce-ar fi dacă? este fereastra spre o lume mai bună, spun organizatorii evenimentului care se va desfășura în acest an în data de 29 iunie la BT Arena. La întrebarea lansată anul acesta vor răspunde invitați precum Ștefan Mandachi (Antreprenor), Carl Honoré (TEDx Speaker & Author), Oana Pellea (Actriță), Oana Bogdan (Arhitect), Kathy Ward (International Mindfulness Teacher, Trainer and Supervisor), Ramin Hasani (Ph.D. Research Assistant), Radu Grosu (Professor & Cyber-Physical Systems Researcher), Irina Margareta Nistor (Translator & Critic de film), Tica Darie (Antreprenor Social), Iuliana Stan (Consultant Cultură de Organizație), Simona Tivadar (Medic primar – diabet și nutriție), Vladimir Draghia (Sportiv, Actor & Poet).

[stextbox id=’custom’]TEDxCluj are o tradiție de 9 ani în România. TED este o marcă a conferințelor care își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”. “TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. [/stextbox]

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?, Ce-ar fi dacă ai avea șansa să schimbi ceva în istorie?, Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi?, Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?, Ce-ar fi dacă ai fi city manager pentru o zi?, Ce-ar fi dacă ai putea să te naști a doua oară?, Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor de gimnaziu?, Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială? sunt doar câteva dintre întrebările prin care am încercat să îi provocăm pe invitații rubricii #What if?, inițiată de Transilvania Reporter și TEDxCluj, să ia în calcul și alte posibilități ale modului în care își pot trăi viața și pot influența viețile celor din jurul lor. Astfel, oameni creativi din medii diferite, cu profesii la fel de diferite, pe care noi i-am considerat relevanți și totodată distinctivi în mediul în care activează, au avut libertatea să își imagineze situații care au avut punct de plecare întrebarea Ce-ar fi dacă?.  Răspunsurile lor pot fi o fereastră spre o lume mai bună și un exemplu al modului în care poți să gândești dincolo de aparentele bariere.

Tibi Codorean (Scenarist la Epic Show și Chief Entertainment Officer la tibicodorean.ro)

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă? Ce propoziție ai alege?

Ar fi bine. Propoziția pe care aș dori să o audă întreaga lume ar fi „Nu răcești dacă te trage curentul”. În România nu ar schimba nimic, pentru că la noi încă e plin de tradiționaliști imuni la argumente și logică și e greu să le explici că „a te trage curentul” nu e cu nimic diferit de „a te bate vântul când ești undeva în interior” , dar în restul lumii ar provoca mare vâlvă. Sau mică vâlvă. Oricum, puțină vâlvă ar fi. O vâlvă medie. S-ar afla că România încă se află sub dictatura superstiției și a pseudoștiinței și s-ar produce genul acela de awareness pe care nu reușesc să-l producă clipurile de promovare a țării indiferent de câți generali tenismeni misogini scandalagii prinși beți la volan folosesc în ele. Aș pune România pe hartă, ca să folosesc o expresie populară care nu înseamnă nimic. Nu aș pune-o într-o lumină măgulitoare, dar hei!, nu există publicitate negativă, nu?

Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi? Cum ți-ai petrece toate nopțile?

Ar fi la fel, poate puțin mai rău, pentru că am o grămadă de pijamale și ar deveni brusc inutile. În rest, mi-aș petrece nopțile exact așa cum îmi petrec zilele, pierzând vremea. Aș citi de două ori mai mult, aș vedea de două ori mai multe filme, aș posta de trei ori mai mult pe Facebook și aș fi doar puțin mai productiv pe partea profesională. Totuși, cred că m-aș simți oarecum exclus și stingher să-i văd pe toți ceilalți cum dorm liniștiți și visează frumos și au un repaos binemeritat de la chinul existenței în timp ce eu sunt supus unei stări permanente de trezie. Și încă o chestie: fără somn, cum te mai trezești dintr-o beție?

Ce-ar fi dacă la o petrecere ai putea să inviți pe oricine (aflat în viață, sau nu), pe cine ai invita?

Ar fi sinistru, dar numai dacă aș invita pe cineva mort. Ceea ce nu cred că aș face, pentru că am văzut eu în filme că nu prea ai ce să discuți cu un zombie. Apoi, ar trebui să știu mai multe despre petrecere. Care e ocazia? E o zi de naștere? Trebuie să cumpăr cadou? De câți bani? Scump, nu-mi convine. E petrecere de Revelion? Aduc ceva de mâncare? E petrecere serioasă, cu DJ? Căci în acest caz nu are rost să aduc pe cineva cu care să povestesc, pentru că muzica ar fi prea tare și oricum nu ne-am înțelege. Aș aduce poate un dansator profesionist sau un DJ mai bun. E petrecere de firmă? Că atunci aș aduce pe cineva care, prin comparație, să mă facă pe mine să par angajatul lunii. E petrecere de divorț? Am auzit că se fac și de-astea. E petrecere tematică, gen kitsch sau retro party? În acest caz aș aduce pe cineva care să mă scoată cât mai repede de acolo. Dar, dacă e vorba de stat pur și simplu la o bere și povestit, deci dacă e genul meu de petrecere, l-aș aduce pe Neil DeGrasse Tyson ca să îmi explice cum s-a format și cum funcționează Universul și eu să mă prefac să îl înțeleg.

Ce ar fi dacă ai putea să-ți schimbi numele? Care ar fi numele tău nou și de ce ai alege acel nume?

Ar fi amuzant, pentru că mi l-aș schimba în Oliviu Steer și aș vorbi numai despre cât de sănătoase sunt vaccinurile, înspre maxima confuzie a motoarelor de căutare.

Ce ar fi dacă oamenii din jurul tău ar fi de două ori mai inteligenți decât sunt acum?

Ar fi trist, pentru că dacă ai dubla inteligența medie a țării ar dispărea multe chestii distractive, cum ar fi manelele, vlogurile, mezelurile, posturile tv de știri, sărbătorile religioase, promoțiile de Black Friday, emisiunile de tip reality show, emisiunile de talente, religia, galeriile de fotbal, speakerii motivaționali, și toate partidele politice, mai puțin vreo două, știți voi care.

Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

Ar fi puțin probabil, pentru că eu fac umor, ceea ce înseamnă să spui prostii într-un mod creativ și inteligent, iar o mașinărie s-ar bloca în fața unei astfel de contradicții.

Ce-ar fi dacă ai fi city manager pentru o zi?

Ar fi interesant. Cred că în prima parte a zilei aș vrea să învăț exact ce anume implică munca de city manager, iar în a doua parte a zilei aș face o conferință de presă și eventual și un live pe Facebook prin care aș explica oamenilor ce anume face un city manager, toate acestea pentru a-i face să înțeleagă ce calități și compentențe ar trebui să caute într-un primar / city manager atunci când îl aleg pe următorul. Cred că așa aș putea face cel mai mult bine în cel mai scurt timp (pentru oameni, căci pentru mine aș face altceva: mi-aș asigura niște contracte de consultanță pe termen lung printr-o firmă care nu-i pe numele meu, ci al unui apropiat).

Citește și:

TEDxCluj 2019-What if? | Călin Biriș: Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

TEDxCluj 2019-What if? | Dan Ciulea: Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

TEDxCluj 2019-What if? | Rarița Zbranca: Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor?

TEDxCluj 2019-What if? | Simona Baciu: Ce-ar fi dacă ați fi city manager pentru o zi?

Distribuie:

Postaţi un comentariu