TEDxCluj 2019 #What if? | Rarița Zbranca: Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor?

Foto: Roland Váczi

Cum ar fi fost acum prezentul dacă nu ne-am fi întrebat în trecut „WHAT IF”?, acesta este exercițiul de imaginație pe care echipa TEDxCluj îl propune în acest an invitaților săi. WHAT IF?-Ce-ar fi dacă? este fereastra spre o lume mai bună, spun organizatorii evenimentului care se va desfășura în acest an în data de 29 iunie la BT Arena. La întrebarea lansată anul acesta vor răspunde invitați precum Ștefan Mandachi (Antreprenor), Carl Honoré (TEDx Speaker & Author), Oana Pellea (Actriță), Oana Bogdan (Arhitect), Kathy Ward (International Mindfulness Teacher, Trainer and Supervisor), Ramin Hasani (Ph.D. Research Assistant), Radu Grosu (Professor & Cyber-Physical Systems Researcher), Irina Margareta Nistor (Translator & Critic de film), Tica Darie (Antreprenor Social), Iuliana Stan (Consultant Cultură de Organizație), Simona Tivadar (Medic primar – diabet și nutriție), Vladimir Draghia (Sportiv, Actor & Poet).

[stextbox id=’custom’]TEDxCluj are o tradiție de 9 ani în România. TED este o marcă a conferințelor care își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”. “TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. [/stextbox]

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?, Ce-ar fi dacă ai avea șansa să schimbi ceva în istorie?, Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi?, Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?, Ce-ar fi dacă ai fi city manager pentru o zi?, Ce-ar fi dacă ai putea să te naști a doua oară?, Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor de gimnaziu?, Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială? sunt doar câteva dintre întrebările prin care am încercat să îi provocăm pe invitații rubricii #What if?, inițiată de Transilvania Reporter și TEDxCluj, să ia în calcul și alte posibilități ale modului în care își pot trăi viața și pot influența viețile celor din jurul lor. Astfel, oameni creativi din medii diferite, cu profesii la fel de diferite, pe care noi i-am considerat relevanți și totodată distinctivi în mediul în care activează, au avut libertatea să își imagineze situații care au avut punct de plecare întrebarea Ce-ar fi dacă?.  Răspunsurile lor pot fi o fereastră spre o lume mai bună și un exemplu al modului în care poți să gândești dincolo de aparentele bariere.

Rarița Zbranca (producător cultural, cu experienţă în management cultural, cercetare şi dezvoltare de politici culturale)

Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor de gimnaziu și liceu? Ce ar cuprinde ea?
Dacă aș putea remodela ce și cum învață elevii în școli, aș începe cu a elimina ierarhizarea cunoașterii. Aș crea spațiu pentru ca diferite discipline – de la arte, ecologie și filosofie până la matematică și biologie – să fie tratate ca fiind în mod egal importante. Cred că e mult mai important ca școala să te pregătească pentru viață, nu să te îndoape cu informații. Informații găsești acum în câteva secunde. Ce faci cu ele e cu adevărat important. De aceea, aș reduce învățarea formală la 25% și aș aduce tinerii în contact cu diferite profesii, provocări globale și situații concrete de viață. Aș elimina notele, temele de casă și programele de studiu lungi, și i-aș încuraja pe elevi să petreacă timp în natură, în muzee, la teatru. În școală ar trebui să îți dezvolți un sistem de valori, să descoperi la ce ești bun și ce poți face pe lume cu bucurie, să îți dezvolți gândirea critică, să îți înțelegi emoțiile și să înveți să îți exprimi umanitatea. Fiecare are o chemare, ceva la care e în mod deosebit bun, doar că în sistemul actual doar un anumit tip de cunoaștere și doar unele abilități sunt recunoscute și recompensate. Dacă aș avea acestă putere, m-aș asigura că școala te învață să fii încrezător, empatic și curios.
Ce ar fi dacă oamenii din jurul t[u ar fi de două ori mai inteligenți decât sunt acum?
Mă tem că dacă oamenii ar fi de două ori mai inteligenți nu ne-ar fi în mod necesar mai bine. Lumea noastră nu duce lipsă de inteligență, ci de structuri care să utilizeze în mod optim acestă resursă. Societatea noastră încurajează și apreciează inteligența, cred, mai mult decât e necesar. Rațiunea mi se pare o facultate utilă, dar fără a veni însoțită de un sistem de valori, face din individ mai degrabă o unealtă productivă, decât un OM. Dacă aș avea acestă putere, aș cultiva sensibilitatea și înțelepciunea, nu inteligența. Inteligența e doar o facultate a creierului, înțelepciunea conectează simțurile, creierul și inima.
Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?
Hm, dacă promisiunile electorale ale ultimilor ani ar fi îndeplinite, ar fi haos. Multe promisiuni sunt lipsite de valoare sau sunt contradictorii, uneori chiar între candidații aceluiaşi partid. Mai grav, atât de multe dintre promisiuni sunt periculoase, să nu uităm că sunt politicieni care câștigă imagine și putere manipulând ura și teama de alteritate a unui grup de oameni care preferă răspunsuri simple la realități complexe.
Îmi imaginez însă un sistem în care dacă promisiunile electorale ar fi îndeplinite, ar însemna că politicienii sunt responsabili față de alegător și alegătorii cer socoteală aleșilor lor. Deci implicit cei cu putere de decizie ar fi competenți, pentru că alegătorii nu ar mai valida pe cineva care nu și-a ținut promisiunile și nici pe cineva care promite lucruri inutile sau nefezabile. Am trăi deci într-o lume în care puterea politică ar fi doar validarea competenței de a gestiona resurse într-un mod care răspunde nevoilor tuturor, cu soluții care explorează și se adaptează complexității vieții contemporane. O lume în care puterea politică nu este exercitată ca privilegiu, ci ca funcțiune. Altfel spus, dacă aș avea acestă putere, aș schimba radical structurile în care sunt gestionate resursele și deciziile comunității.
Citește și:

TEDxCluj 2019-What if? | Călin Biriș: Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

TEDxCluj 2019-What if? | Dan Ciulea: Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

TEDxCluj 2019-What if? | Tibi Codorean: Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?

Distribuie:

Postaţi un comentariu