Zoltan Ritli, la cel de-al 45-lea sezon al vieții

Zoli Ritli aniverseaza 45 de ani

Zoli Ritli este considerat unul dintre cei mai buni portari pe care i-a dat Sătmarul fotbalului autohton. S-a născut pe 31 iulie 1968 la Satu Mare, adică exact cu 45 de ani în urmă. A avut o carieră prodigioasă, adunând sute de prezențe în prima divizie a fotbalului românesc, a reușit să câștige două titluri de campion în Liga 1 și două Cupe ale României, cu  Steaua București, a fost selecționat în Naționala României, iar în două sezoane consecutive, 1994-1995 și 1995-1996 a fost ales cel mai bun portar din Divizia A.

A debutat la Olimpia într-un meci decisiv

Ritli face parte din panoplia marilor portari sătmărenii fiind un urmaș de seamă a unui Pustai, Feher, Szabo sau Bathori 1. A început fotbalul la 11 ani, la piticii Olimpiei, Walter Zenga fiindu-i modelul în carieră. Junioratul și l-a făcut la Flacăra Satu Mare și UNIO Satu Mare iar în 1996 și-a executat stagiul militar la Steaua București, de aici fiind cedat clubului buzoian ASA Gloria Buzău.

În 1988 a debutat la echipa mare a Olimpiei, sub comanda antrenorilor Vigu – Knoblau, într-un meci cu UTA Arad, încheiat cu victoria sătmărenilor.

“ Aveam nevoie ca de aer de victorie deoarece jucam pentru evitarea retrogradării din Liga a II-a, iar arădenii trăgeau și ei tare deoarece o victorie îi făceau ca și promovați în Liga 1. Am câștigat noi cu 1-0 și-mi amintesc că abia după meci mi-am dat seama de importanța acestei întâlniri.”, rememorează fostul portar.

Ales doi ani consecutiv cel mai bun portar din Liga1

După 1989 sătmăreanul și-a încercat norocul la Ferencvaros Budapesta, una dintre cele mai titrate echipe din țara vecină, pentru care a jucat doar șase luni deoarece nu a primit cartea verde. În vara anului 1991 a fost transferat la echipa de primă divizie Inter Sibiu, unde l-a avut ca antrenor pe „Buldogul” Hizo sub comanda căruia a jucat până în 1994. Zoli a mai trecut și prin curtea celor de la „U” Cluj pentru care a evoluat între 1994-1996. Evoluțiile excelente din această perioadă l-au propulsat la statutul de cel mai bun portar din Liga 1.

La Steaua a cunoscut gloria

Paradelele și robinsoniadele executate de Zoli nu i-au lăsat indiferenți pe cei de la Steaua București care l-au legitimat în 1996, sătmăreanul jucând pentru „roș albaștrii’ până în 2000. Aici a cunoscut cele mai frumoase momente din carieră, reușind să cucerească cu echipa militară două campionate, două Cupe ale României, a evoluat în Champions League și Cupa UEFA după cum a îmbrăcat tricoul Naționalei de trei ori.

„Am amintiri frumoase de la clubul Steaua. De pildă o partidă memorabilă a rămas pentru mine cea cu Fenerbahce Istanbul din turul I al Cupei UEFA. S-a terminat nul la București iar ziarele de sport din acea vreme titrau <Ritli – Rüştü 0-0> deoarece portarii am fost în prim planul jocului. La Istanbul am câștigar cu 2-1 și am mers noi mai departe. La amintiri frumoase ar mai fi partida cu cu West Ham United, din turul II al Cupei UEFA, când tot așa am reușit să închid poarta și să nu luăm gol la Londra după ce la București am câștigat cu 2-0.” spune Zoli.

La capitolul amintiri mai puțin plăcute intră partida de pomină cu Paris Saint Germain, pierdută cu 5-0 în orașul Luminilor, după ce în tur “roș albaștrii” câștigaseră cu 3-0 la “masa verde”  dar și corecția administrată de Rapid, 5-1, când el juca pentru U Cluj.

Zoli și-a încheiat activitatea la Rocar București, în 2001, fiinf nevoit și de mai vechile accidentări care au necesitat trei operații.

A cunoscut satisfacții și ca antrenor

După ce și-a pus mănușile în cui, sătmăreanul a început și în munca de antrenorat, astfel că în sezonul 2002 – 2003 a antrenat pe Olimpia Satu Mare, în Liga a 2-a, cu care a terminat turul de campionat pe locul întâi. În 2003 a preluat-o pe proaspăta promovată în liga secundă, Oașul Negrești, unde a fost antrenor până în 2005. În 2006 a pus bazele unui club privat, AS Viitorul 2006, o trambulină pentru copiii talentați spre fotbalul mare.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu