,,Zeiţa de la Montreal” s-a întors la Cluj, după 40 de ani

Prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică, Nadia Comăneci, a ajus la Cluj. ,,Zeiţa de la Montreal” a onorat invitația Federației Române de Gimnastică de a se alătura echipei naționale, cu ocazia Campionatelor Europene care debutează, astăzi, la Sala Polivalentă Cluj-Napoca. Revenirea în inima Ardealului se petrece la 40 de ani distanță de la ultima prezență în orașul de pe Someșul Mic.

”Mă bucur că mă aflu aici, este un moment mare, nu doar pentru faptul că avem aceste Campionate Europene, după 60 de ani, dar este și o sărbătoare a gimnasticii românești, a gimnasticii internaționale și mă bucur tare mult că mă aflu aici să sărbătorim împreună acest moment istoric. Ultima dată când am fost la Cluj a fost în 1977, deci acum 40 de ani și mă bucur să revin”, au fost primele cuvinte ale ”Zeiței de la Montreal”. 

Nadia este prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut, fiind totodată şi primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame. Nadia a mai spus că își dorește în primul rând să vadă evoluții frumoase ale gimnaștilor români, dar nu exclude posibilitatea ca delegația României să obțină cel puțin o medalie, chiar dacă gimnastica din țara noastră traversează un moment de schimbare a generațiilor. ”Noi sperăm să vedem un concurs frumos, în primul rând, să fim alături de sportivii noștri, dar și de cei care au venit să vadă cum este țara noastră. Eu sper să luăm o medalie la bârnă și la sol”, a încheiat fosta mare campioană.

Nadia Comăneci a fost descoperită la vârsta de 6 ani de către Bela Karolyi. La doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă, de şapte ori, dar a şi câştigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele. Atunci când s-a întors acasă, într-o Românie comunistă, succesul i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă care a primit acest titlu.

În 1989 ea a fugit în SUA, devenind cetăţean american în 2001. În prezent, Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

Distribuie:

Postaţi un comentariu