Viața ca o cursă de anduranță

Sursa foto: arhiva personală

Ar fi putut să aibă o carieră de succes într-una dintre cele mai mari companii din zona IT din Cluj, a ales să-și pornească propria afacere. Vreme de opt ani a condus proiecte mici, mari și foarte mari. Își trăia viața pe repede înainte ca un film pe fast forward. Mărturisește că nu prea avea înclinații sportive, dar i-a plăcut mereu să fie înconjurat de oameni.

Mare amator de produse de patiserie și seriale TV, a descoperit beneficiile alergării din întâmplare. Și-a luat inima-n dinți și a început să participe la crosuri, semi maratoane și apoi maratoane. Astăzi este un tânăr antreprenor care trăiește din sport și pentru sport. Se numește Dan Mocan și este unul dintre ambasadorii Transilvania Reporter pentru ediția 2019 a SPORTS FESTIVAL.

Sursa foto: arhiva personală

La început cariera a fost în prim-plan
Ce poate fi mai rău decât să trăiești repetitiv aceiași zi, cu obiceiuri mai mult sau mai puțin fericite? Viața lui Dan Mocan se derula precum evenimentele din celebra peliculă „Ziua cârtiței”, în care personajul principal, Phil, omul de la meteo, venit să transmită de la fața locului, rămâne blocat în acea zi care pare să se repete la infinit. Aceeași alarmă, aceiași oameni, același animal și o fată. Deșteptarea la ora 8, mic dejun cu multe patiserii, intrarea în birou la 9 fix, cafea, muncă, un prânz „sănătos”, ieșiri zilnice în același cerc de prieteni.

„După ce terminam treaba la birou ieșeam în oraș, cel puțin patru seri, dacă nu șapte din șapte și <<pușcam>> câteva beri. Apoi mergeam acasă și stăteam până pe la 12-1 noaptea și vizionam seriale. Prima parte a vieții mele de om matur mi-am petrecut-o lucrând în zona de IT, la două dintre cele mai mari corporații existente pe piața clujeană.

Aș putea spune că la un moment dat urmam traseul clasic al unui corporatist de carieră. Prin acest termen înțeleg o persoană care vede destul de clar traseul ierarhic pe care trebuie să îl urmeze, și urmează pașii necesari în direcția pe care și-a stabilit-o. Ador perioada petrecută în corporație, am învățat o mulțime de chestii și am avut norocul să cunosc oameni care îmi sunt foarte dragi și care m-au ajutat să cresc atât în plan profesional cât și personal”, povestește Dan.

Primele alergări, departe de ochii lumii
Departe de a fi fost un practicant consecvent de sport Dan Mocan a acceptat provocarea de a alerga săptămânal alături de mai mulți colegi. De ce alergare? Pentru că era cel mai facil mod de a face mișcare. „În plus, noi alergam în Făget <<Pădurea Făget, lângă Cluj-Napoca, recunoscută pentru traseele turistice pentru alergători, cicliști, sau pietoni – n.a.>>, așa că nu mă făceam de râs în fața nimănui”, explică Dan. Însă, alergarea inițiatică a fost doar prima etapă din transformarea pe care avea să o trăiască fostul IT-ist.

Sursa foto: arhiva personală

„După câteva luni de alergare și nutriție adecvată am ajuns la 70-73 de kg și am ajuns la concluzia că trebuie să încep să pun ceva pe mine, niște masă musculară. Pentru că nu sunt un fan al fitness-ului sau bodybuilding-ului, mi-a fost destul de greu să găsesc o sală unde să mă antrenez. Mi-am făcut de câteva ori abonament și am mers, cred, de două ori după care am renunțat. Am avut din nou noroc să descopăr Crossfit-ul, un antrenament care combină elemente de gimnastică, forță și cardio în antrenamente de grup.

Astfel am găsit o comunitate foarte faină de oameni care m-au făcut să merg zilnic la sală. De când am început, nu cred că am avut mai mult de cinci săptămâni, în total, în care să nu fac cel puțin 1-2 antrenamente săptămânal. Acum am în jur de șase antrenamente pe săptămână, undeva la 1-2 ore fiecare dintre ele. Îmi este greu să stau fără să mă antrenez, deși trebuie să recunosc că momentul în care am ales calea antreprenoriatului a pus la grea încercare timpul acordat sportului. Din fericire, în timp, am reușit să-mi găsesc echilibrul”, spune Dan Mocan.

Ca să înțelegem despre ce este vorba trebuie menționat că CrossFit-ul este mai mult decât un antrenament de slăbit, este un program prin care îți întărești musculatura, îți mărești rezistența fizică și îți sculptezi armonios trupul. Dacă nu ați mai auzit până acum de CrossFit, este bine să știți că acest curs implică o mulțime de exerciții, de la genuflexiuni și fandări, până la alergări și abdomene. Dificultatea exercițiilor crește pe măsură ce vă obișnuiți cu antrenamentul și căpătați rezistență. Tehnic vorbind, CrossFit este un program de antrenament mereu variat ce te pregătește pentru orice, îmbinând exerciții funcționale ce îți vor lucra întregul corp la intensitate ridicată.

Sursa foto: arhiva personală

„Comunitatea are nevoie de SPORTS FESTIVAL”
Până să participe la SPORTS FESTIVAL Dan Mocan se pregătește pentru o competiție de SwimRun – Rockman Swimrun Norway, unde va alerga 33 de km și va înota 6 km. Concursul se va desfășura pe echipe, de câte două persoane, iar dacă va reuși să termine întrecerea, Dan și coechipierul lui vor fi primii români care reușesc această performanță. În perioada 13-16 iunie Dan, alături de echipa lui de la The Box Barbell Club, vor face demonstrații de CrossFit, dar își propun și să încerce discipline sportive noi.

„SPORTS FESTIVAL este un eveniment cheie pentru comunitatea clujeană, la fel ca și orice alt eveniment care promovează sportul. Consider că în general se investește prea puțin în sport și mult prea puțin în educația sportivă. Cred că am putea salva mult din bugetul alocat tratării bolilor dacă am reuși să le prevenim prin sport. Cred că evenimente ca SPORTS FESTIVAL au capacitatea să apropie lumea și, în special, să îndrume copiii către sport, ceea ce este o reușită cu bătaie lungă.

Mie, în general, îmi place să încerc cât mai multe sporturi și aș vrea să experimentez Enduro. Sunt sunt posesor de motocicletă de stradă și cred că mi-ar plăcea să ies un pic de pe asfalt. Al doilea pe listă este oina. Pe lângă faptul că este sport național, am fost și la o competiție organizată de cei de la Clubul Sportiv al Politehnicii și nu am înțeles mare lucru așa că va trebui să aprofundez. În general le-aș recomanda clujenilor să nu rateze evenimentul și să încerce cât mai multe sporturi. Cu siguranță trebuie să treacă și pe la standul The Box Barbell Club de lângă stadion”, încheie Dan Mocan.

Sport pentru toată lumea
SPORTS FESTIVAL este o experiență unică de festival, un mix între sport, divertisment, educație, competiție și distracție. Misiunea inițiatorilor proiectului este să aducă împreună, o dată pe an, industria sportului românesc și internațional în cadrul unui eveniment unic, gândit să ofere oportunități excepționale pentru industrie și pentru publicul larg.

Timp de 4 zile, 30 de sporturi vor fi expuse anul acesta în fața publicului pentru a le descoperi, a participa la competiții sportive sau pentru a se bucura de sport de calitate în demonstrații oferite de campioni mondiali. SPORTS FESTIVAL promovează sportul și un stil de viață sănătos, oferind modalități de a învăța unii de la alții și oportunități de conexiune cu ultimele tendințe mondiale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu