Vești proaste la început de an

Foto: Dan Bodea

La nici un an și jumătate de când Fundația Alexandrion a devenit principalul sponsor al echipei fenimine de handbal a CS Universitatea Cluj, echipa, altădată mândria Clujului, se dezintegrează. Ultimul nume simbol al grupării pregătite de Carmen Amariei care a decis să pună capăt colaborării este Magdalena Paraschiv. ”Pitica”, așa cum o alintă coechipierele, îngroașă astfel, rândurile jucătoarelor importante care s-au săturat de managementul defectuos al conducerii clubului universitar clujean. În urmă cu exact un an Mihaela Ani Senocico, căpitanul Universității, a plecat și ea de la echipă, iar ceva mai devreme Mihaela Tivadar sau Simona Vintilă au rupt la rândul lor contractele cu ”U”. Și antrenoarea Carmen Amariei ia în calcul o posibilă renunțare, iar alte 7 jucătoare sunt și ele cu bagajele făcute. Criza financiară a Clubului Sportiv Universitatea și datoriile mari acumulate în timp sunt numitorul comun al dezintegrării echipei de handbal.

S-a săturat

Magdalena Paraschiv este o jucătoare aparte, un om cu suflet mare chiar dacă statura nu a ajutat-o prea mult în carieră. Magda a fost vitezista din teren a Universităţii Cluj vreme de 10 ani. A ajuns la Cluj în 2005, de la Rapid Bucureşti și şi-a lăsat amprenta pe toate cele 5 medalii obţinute de ”U” în cea mai glorioasă perioadă a handbalului feminin clujean. În vârstă de 33 de ani „Pitica” a decis că este momentul să pornească pe un drum nou deşi mai avea contract cu clubul Universitatea până în vara anului 2017. A plecat la fel de discret cum a venit, dar a lăsat în urmă sute de goluri memorabile, trei medalii de argint, două de bronz şi aminitirea unei finale de Challenge Cup, cea mai mare performanţă la nivel de competiţii continentale intercluburi a handbalului clujean. Alături de soţul ei, Magda a decis să se stabilească definitiv în Cluj-Napoca, dar incapacitatea conducătorilor de a-şi onora obligaţiile i-au determinat pe cei doi să spună: Stop joc! Şi mai tristă a fost reacţia oficialilor echipei ”U” Alexandrion.

„Pentru mine U este cel mai frumos capitol din carieră, iar această echipă și suporterii ei minunați vor rămâne mereu în inima mea, dar chiar nu mai puteam sta în situația în care este echipa. Pentru mine Clujul e casa mea și a familiei mele, dar a trebuit să iau această decizie tocmai pentru a asigura un viitor mai bun familiei noastre”, Magdalena Paraschiv, fostă extremă a echipei ”U” Alexandrion Cluj / Foto: Dan Bodea

„Nu sunt foarte multe de spus. Magda a cerut să plece. Nu cred că motivele acestei despărţiri ţin strict doar de partea financiară. De fapt şi-a justificat cererea spunând că are mai multe oferte din ţară. Personal nu ştiu unde a decis să meargă, pentru că nu am discutat acest aspect. În urma solicitării jucătoarei conducerea echipei a făcut o ședință și s-a reziliat contractul de comun acord”, a comentat Cosmin Sălăgean, directorul sportiv al echipei clujene. Handbalista a evitat să spună motivele surprinzătoarei despărţiri, dar a lăsat să se înţeleagă că restanţele financiare sunt principala cauză. „Pentru mine <<U>> este cel mai frumos capitol din carieră, iar această echipă și suporterii ei minunați vor rămâne mereu în inima mea, dar chiar nu mai puteam sta în situația în care este echipa. Pentru mine Clujul e casa mea și a familiei mele, dar a trebuit să iau această decizie tocmai pentru a asigura un viitor mai bun familiei noastre”, a spus Magdalena. Alături de extrema dreaptă, de la Universitatea a plecat și soțul sportivei, Viorel Paraschiv, care era de mai mulți ani kinetoterapetului echipei. Cel mai probabil cei doi vor semna cu CSM Bistrița, echipă antrenată de fostul tehnician al Universității Cluj, Horațiu Pașca. CSM Bistrița este liderul seriei B din eșalonul secund al Campionatului Național și are ca obiectiv promovarea în Liga Națională.

Amariei propusă la națională

Antrenoarea echipei clujene, fosta mare campioană Carmen Amariei, atrăgea atenţia la sfârşitul anului trecut, vis a vis de problemele cu care se confruntă secţia de handbal de la ”U”. „Am avut un tur de campionat foarte dificil, dar am obținut și câteva rezultate poate peste așteptările multor oameni din handbal. Acum începem returul, iar obiectivul nostru nu poate fi altul, din păcate, decât salvarea de la retrogradare. Spun din păcate pentru că sunt foarte îngrijorată de situaţia dificilă în care ne aflăm în momentul de față. Sper să nu fie probleme, nu vreau să le spun, nu vreau să le numesc, dar mă aştept la orice. Situaţia financiară implică automat şi situaţia lotului. Știu că la toate cluburile sunt probleme, dar este foarte greu să continuăm, să progresăm. Aceste probleme, care sunt de foarte mult timp, din păcate nu ne lasă să ne facem treaba aşa cum ne-am dori să o facem. Și acum am mai pierdut-o și pe Magdalena Paraschiv”, a declarat Carmen Amariei. Antrenoarea Universității ar putea ajunge însă, în staff-ul echipei naționale. Recomandarea a fost făcută chiar de fostul selecționer Gheorghe Tadici, la finalul turneului amical ”Cupa Alexandrion”.

Carmen Amariei/ Foto: Dan Bodea

Carmen Amariei/ Foto: Dan Bodea

”Carmen Amariei a dat la un moment dat o sugestie, cum că la echipa naţională să fie un antrenor străin şi unul român. S-a dovedit că a fost benefică şi probabil, dacă era ea secundul, era la fel de benefică sau poate mai benefică. Bănuiesc că ea va fi în curând în staff+ul echipei naţionale. A fost o jucătoare extraordinară, iar ca antrenoare a demonstrat că are valoare. Ar merita acest lucru”, spunea Tadici la finalul turneului din luna decembrie. „Îi mulțumesc domnului Tadici pentru aceste cuvinte, dar în momentul de față eu îmi doresc foarte mult să performez ca şi antrenor. Visez să ating culmile gloriei sportive și din această postură de antrenor, așa cum am obținut performanțe foarte frumoase ca jucătoare, dar toate la timpul lor. Eu știu foarte bine că mai am mult de muncit. Mai devreme sau mai târziu poate voi ajunge și la echipa națională, dar nu cred că se pune problema acum”, a venit replica fostei duble câștigătoare a Ligii Campionilor.

Pe picior de plecare

Magdalena Paraschiv şi antrenoarea Carmen Amariei nu sunt singurele pierderi pe care Universitatea Cluj le poate înregistra în acest an. Nu mai puţin de 7 jucătoare îşi vor încheia angajamentele cu clubul clujean la finalul acestui sezon, şi este foarte posibil să-şi caute alte echipe. În această situație se află Andreea Tetean, Irina Ivan (jucătoare monitorizată de staff-ul echipei naţionale), portarul Ana Maria Măzăreanu, Corina Biriș, Rebeca Agrijan, Raluca Petruș şi Alexandra Severin.

Distribuie:

Postaţi un comentariu