Vasile Miriuţă se întoarce „acasă”

Vasile Miriuță / Foto: Dan Bodea

Ceva mai greu decât în sezonul precedent de campionat, malaxorul antrenorilor a fost repus în funcţiune şi avem deja şase antrenori demişi, sau demisionari. Ultimul pe lista celor care şi-au părăsit postul este vasile Miriuţă, până la sfârşitul săptămânii trecute „principal” la ASA Târgu Mureş. În mod normal nu ar trebui să insistăm prea mult pe această despărţire, dat fiind că este ceva normal în Liga 1 ca un tehnician să nu-şi ducă până la capăt contractul. O analiză sumară însă, demonstrează că la Târgu Mureş totul se face cu „hei-rup-ul”. Statisticile arată că în ultimii doi ani calendaristici ASA-ul a schimbat nu mai puţin de şase antrenori (!). Nota bene, înlăturarea de la vicecampioana României i-au deschis larg porțile (Europei) lui Vasile Miriuță, care se întoarce acasă, la Cottbus, club pentru care a jucat patru sezoane la cel mai înal nivel.

Bild: ”O legendă se întoarce acasă”

Vasile Miriuță nu a avut deloc noroc, la niciuna dintre echipele pe care le-a antrenat în ultimii doi ani. Ba chiar era considerat de unii cârcotași omul care atrage ghinioanele ca un magnet. A antrenat pe rând Ceahlăul Piatra Neamț, club aflat în pragul falimentului, a urmat CFR Cluj, care între timp a intrat în insolvență, apoi a mers în Ungaria la Gyor, echipă retrogradată de Federația Maghiară, în liga a patra, din cauza problemelor financiare. Ultima echipă antrenată, până de curând, a fost ASA Târgu Mureș. Nedorit de jucători, Miriuță a demisionat, iar oficialii își freacă mâinile de bucurie că au ”scăpat” de cel alintat de jucători ”Tati”. Însă, în tot răul e și un bine. Pentru nemții de la Energie Cottbus a fost oportunitatea perfectă pentru a-l readuce pe ”Stadion der Freundschaft”. Imediat ce au aflat din presa din România că și-a reziliat contractul cu ASA, oficialii lui Cottbus l-au contactat și i-au propus postul de antrenor principal. Vasile Miriuță a acceptat fără să ceară timp de gândire, iar jurnaliștii de la Bild au titrat ”O legendă se întoarce acasă!” (vezi foto, fascimil). „Hai să-ţi spun ceva. Când am plecat de la Cottbus, oraş în care am trăit zece ani, cei de acolo m-au întrebat: <<Dacă vreodată vom avea nevoie de tine, te-ai întoarce?>>, iar eu l-am spus: <<Voi m-aţi făcut om. La Energie am trăit cele mai frumoase momente din cariera mea de fotbalist, am jucat la cel mai înalt nivel. Aici mi-am început cariera de antrenor, la echipa de tinerert, oricând mă veţi suna mă voi întoarce>>”, începe Miriuţă dialogul cu Transilvania Reporter.

Reacția juraniliștilor germani nu este deloc exagerată, Vasile fiind considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști străini care au evoluat vreudată pentru gruparea din Cottbus. Miriuță a ajuns la Energie în vara anului 1998 și a jucat vreme de patru sezoane în tricoul alb-roșu, timp în care a adunat 121 de meciuri și a marcat 23 de goluri. Tot în perioada în care a jucat în Bundesliga, Federația Magiară de Fotbal a decis să-l naturalizeze și i-au propus să joace pentru echipa națională a Ungariei. După prima plecare de la Cottbus, Vasile Miriuță a mai jucat un sezon la Duisburg (Germania) și mai apoi o scurtă perioadă în Ungaria la Gyor și la Honved Budapesta. A revenit la Cottbus unde a făcut școala de antrenori și a preluat echipa de tineret a șui Energie, fiind ulterior promovat antrenor principal la echipa secundă a clubului.

Vasile Miriuță / Foto: Dan Bodea

Vasile Miriuță / Foto: Dan Bodea

”Sincer m-au sunat și cei de la FC Botoșani și mi-au propus să antrenez echipa și chiar mi-ar fi plăcut pentru că sunt niște oameni minunați acolo, dar deja mă sunaseră cei din Germania și am acceptat pe loc. Nici nu am discutat despre bani, durata contractului, sau alte lucruri de genul ăsta. Mă întorc acasă și asta este cel mai important. Apoi am citit presa din Germania și am văzut ce scriau despre mine și am înțeles că am făcut alegerea potrivită”, a mai spus Miriuță. Despre, de acum fosta lui echipe, ASA Târgu Mureș antrenorul a mărturisit că nu vrea să spună nimic, doar că le dorește mult succes, să-și îndeplinească obiectivele.

Înlăturat de jucători

După modelul patentat la CFR Cluj, Vasile Miriuţă a fost demis de la ASA Târgu Mureş de liderii vestiarului, Gabi Mureşan, Ousmane N’Doye şi Eduard Stăncioiu. Oricât au încercat oficialii târgumureşeni să convingă pe toată lumea că despărţirea a fost amiabilă, acest lucru e greu de crezut, după tot ce s-a întâmplat la ASA, de la numirea în funcţie a lui Miriuţă. Recunoscut ca un om care spune lucrurilor pe nume, Miriuţă a intrat repede în conflict cu „adevăraţii şefi” de la ASA. Problemele au început încă de la primele antrenamente conduse de „Tati”. Nemulţumit că N’Doye a ratat pregătirea de vară, senegalezul preferând să se ocupe de afaceri decât să se prezinte la reunirea lotului, Miriuţă la folosit destul de puţin pe al doilea căpitan al târgumureşenilor, iar Ousmane a început să fie tot mai des „accidentat”.

În plus, prietenia lui N’Doye cu viceprimarul Caludiu Maior, cel care conduce clubul din umbră, a acutizat şi mai mult conflictul dintre liderii vestiarului şi Miriuţă. A urmat episodul Saint Etienne când, atacat de propriul căpitan, Gabi Mureșan, după eșecul cu francezii din Europa League, tehnicianul nu a ezitat să-și trimită vedeta în tribune. ”Eu sunt Vasile Miriuță, și sunt antrenorul echipei ASA Târgu Mureș. Aici eu sunt șeful!”, a fost mesajul antrenorului pentru cel mai titrat fotbalist român în activitate. Rezultatele l-au ajutat pe Vasile Miriuţă, astfel că, oricât şi-ar fi dorit jucătorii schimbarea, nu existau motive întemeiate pentru anunţarea ei. Au urmat două meciuri la rând în Liga 1, fără victorie pentru vicecampioni, şi oficialii au decis că este momentul oportun pentru înlocuirea lui Miriuţă. „Nu am aşteptat să fiu dat afară, am decis să-mi dau eu demisia. Nu mai avea rost să continuăm, dar nici nu vreau să vorbesc prea mult pe acest subiect. Întrebați-i pe șefii mei de ce am demisionat. Eu nu mă tem de nimeni şi de nimic. Nici de jucători, nici de conducători, nici că voi fi dat afară, sau mai știu eu ce, eu mă tem doar de bunul Dumnezeu, dar de multe ori răul câştigă”, a fost reacția antrenorului.

ASA, tocător de antrenori

Vasile Miriuță este al cincelea tehnician înlăturat de la ASA în ultimii doi ani, adică în perioada octombrie 2013 – septembrie 2015. De altfel, de la promovarea în Liga 1, în vara anului 2014, ASA a disputat 51 de partide și a s-a despărţit pe rând de Adrian Falub, Cristian Pustai, Liviu Ciobotariu, Dan Petrescu şi Vasile Miriuţă, aceștia având o medie de numai 10 meciuri în funcțiea de ”principal”. Un caz aparte în istoria ASA-ului va rămâne multă vreme de acum înainte Dan Petrescu. Cel mai titrat antrenor care a pregătit echipa doar o lună de zile, nici nu a apucat să debuteze în Liga 1. A stat pe bancă doar în finala Supercupei României, trofeu pe care l-a şi câştigat, după care a plecat în China. De un singur meci a avut nevoie Dan Petrescu pentru a aduce la Târgu Mureş primul trofeu din scurta istorie a clubului.

Trebuie menţionat că actuala echipă ASA Târgu Mureş nu are nicio legăturăcu vechiul ASA care l-a dat României pe Loţi Boloni. Surprinzător, Dan petrescu a fost cel care l-a recomnadat pe Vasile Miriuţă, oficialilor clubului, pentru a-i succede în funcţia de antrenor. Vasile Miriuță, a bifat doar 13 meciuri la ASA, a obținut 5 victorii (patru în campionat și una în Europa League), 5 rezultate de egalitate și două înfrângeri. Urmau în calendarul competițional meciurile cu ACS Berceni, în Cupa României, și duelul cu fosta echipa a lui ”Tati”, CFR Cluj. Succesorul lui Miriuță la conducerea târgumureșenilor este italianul Cristiano Bergodi.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu