Vasile Miriuță, profil de campion

Vasile Miriuță / Foto: Dan Bodea

Evoluţiile CFR-ului, poate surprinzătoare pentru unii, se datorează în mare măsură antrenorului Vasile Miriuţă. Cel puţin asta o spun suporterii, oficialii clubului şi chiar adversarii clujenilor din Liga I. Există însă şi voci care spun că parcursul feroviarilor nu va rămâne la fel de constant până la sfârşit, şi că inevitabil se va produce o ruptură între antrenorul Miriuţă şi grupul pe care l-a creat. Pentru a nu cădea în păcatul supozițiilor, Transilvania Reporter a cerut părerea psihologului Marius Crăciun, profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj, cu privire la profilul psihologic al tehnicianului CFR-ist. Suporterii vişiniilor pot să aştepte liniştiţi un nou triumf în Liga I, Miriuţă are şanse reale de a deveni campion.

Crăciun: „Miriuţă e lider de grup”

Cu şapte succese la rând, în campionat şi Cupa României, despre CFR Cluj se poate spune că este echipa momentului. Şi este o echipă la propriu, susţine universitarul clujean Marius Crăciun. „În general efeicienţa unui antrenor, şi aici îl identificăm pe antrenor ca fiind liderul grupului, este structurată pe trei direcţii. Succesul se poate datora unui comportament actual, bazat pe calităţile liderului – experienţă, stil, personalitate samd. Un al doilea tip de comportament este cel pe care în termeni de specialitate îl numim comportamentul preferat al grupului, iar cel de al treilea este comportamentul impus. În privinţa lui Vasile Miriuţă, el se încadrează în comportamentul preferat al grupului. Se poate observa din declaraţiile lui, discursul unitar în această privinţă, că pune un mare accent pe grup. Încearcă mereu, şi reuşeşte, să scoată în evidenţă forţa grupului. În plus, aşa la o primă vedere pare un tip extrem de jovial, dispus să accepte ceea ce grupului îi aduce linişte şi o stare de împlinire. Pare foarte apropiat de jucători, iar din declaraţiile jucătorilor reiese că şi el este acceptat de grup, fiind practic integrat. Este un model de succes, genul acesta de comportament”, a explicat psihologul.
Ultimul duel dintre CFR şi Universitatea Cluj a fost unul încrâncenat, cu un deznodământ de derby adevărat, decis de o deviere nefericită în ultimele secunde de prelungiri. Thiago Lopes a fost introdus de Vasile Miriuţă pe final de joc, iar fotbalistul a răspuns cum nu se poate mai bine încrederii acordată de antrenor, aducând victoria CFR-ului în derby-ul Ardealului. Peste orgolii sau statistici, triumful de la începutul săptămânii reliefează o latură extrem de importantă a antrenorului feroviar. „Când faci o schimbare de genul celei pe care a făcut-o Miriuţă şi trimiţi în teren, pentru foarte scurt timp un jucător, trebuie să fii foarte inspirat sau convins că ai făcut mutarea potrivită. În cazul anztrenorului de la CFR e clar că transmite o energie pozitivă asupra jucătorilor şi acest lucru se vede în comportamentul din teren al sportivului. Nu i-au tremurat picioarele cum se spune, a făcut exact ce i s-a cerut şi a făcut-o cu încredere pentru că asta i s-a transmis din partea antrenorului”, analizează Marius Crăciun.
Vorbele medicului clujean sunt acoperite în cea mai mare măsură de comportamentul lui Miriuţă, şi nu doar la derby-ul cu ”U”. Tehnicianul vişiniilor s-a agitat pe margine precum un leu în cuşcă, dar într-un mod pozitiv. Şi-a împins elevii de la spate până în ultimele clipe ale partidei şi energia sa a fost răsplătită. La final, Miriuţă s-a bucurat ca un copil, ceea ce reflectă sinceritate în opinia specialiştilor.

Cine este Marius Crăciun?

În demersul nostru, de a afla latura comportamentală a antrenorului echipei CFR, am apelat la analiza psihologului Marius Crăciun tocmai pentru că universitarul este un fost sportiv de performanță. A jucat baschet la cel mai înalt nivel, vreme de 17 ani la ”U” Cluj și a adunat 26 de selecții în naţionala de baschet a României. Din anul 1999, este psihologul lotului olimpic de judo feminin, iar în vara anului 2008 a fost decorat de președintele României cu Ordinul Meritul Sportiv, pentru contribuţia sa la pregătirea sportivei Alina Dumitru, care a obţinut, la judo, medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing. De ce este nevoie de analize și de implicarea psihologior în fenomenul sportiv ne lămurește chiar Marius Crăciun. ”Performaţa sportivă este multiplu determinată şi se desfăşoară într-un context social în care, alături de sportivi, participă şi alţi actori importanţi precum antrenorii, părinţii, medicii, organizatorii, conducătorii cluburilor şi federaţiilor sportive. Psihologia sportivă ar trebui să îşi propună să evidenţieze, într-un mod interactiv, abordări diferite ale intervenţiei psihologice în sport, centrate pe optimizarea performanţelor celor care influenţează direct activitatea sportivului de performanţă: asistenţa psihologică a antrenorilor, coachingul pentru antrenori, asistenţa părinţilor sportivilor şi consultanţa acordată organizaţiilor sportive şi în primul rând consilierea sportivului sau echipei sportive”, explică profesorul universitar.

În opinia lui Marius Crăciun atitudinea lui Miriuță este una corectă vizavi de jucători, iar modul lui de a se exprima și de a interacționa cu ei zi de zi, îi face pe fotbaliști să-i împărtășească fără echivoc convingerile. ”Nu inventez eu nimic când fac această afirmație, dar s-a studiat comportamentul antrenorilor și s-a ajuns la concluzia că tehnicienii mai joviali, mai puțin sobri, au șanse mai mari de reușită, tocmai pentru că atrag grupul de partea lor. Un antrenor apropiat de jucători va avea susținerea lor necondiționată, spre deosebire de unul care este mereu încruntat, mereu serios, în sensul de mereu nemulțumit”, punctează psihologul. Crăciun a adăugat că psihologia sportivă se confruntă cu o mulţime de mituri care fac ca multe echipe să nu apeleze la sprijinul unui specialist. „Mulţi sportivi cred că dacă apelează la un psiholog sunt slabi, dar sportivii în general, nu doar fotbaliștii au nevoie de oameni care să-i ajute în anumite probleme. Un exemplu elocvent în acest sens este Enke, portarul german, care nu a mai rezistat presiunii şi a ajuns să se sinucidă! E importantă prezența unui psiholog sau măcar antrenorii să aibă cunoştinţe de psihologie foarte solide”, a mai spus Crăciun.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu